Majice povodom Putinovog rođendana, foto: Evgeny Feldman/Mashable

Majice povodom Putinovog rođendana, foto: Evgeny Feldman/Mashable

E baš nam se posrećilo što živimo u Rusiji! Zamislite da se đavo našalio, te da smo se kojim slučajem rodili u Americi. Ili ne daj bože u Evropi. I tako, u manje ili više ovakvom raspoloženju, višemilionski auditorijum ruskih televizijskih kanala, svaki božji dan ispraća odjavnu špicu večernjih vesti i prelazi na svoju omiljenu seriju.

Evo, na primer, ovako je izgledala poslednja emisija „Nedeljne vesti“ od 30.08.2015. Prvih 20 minuta, voditelj Evgenije Popov govori o užasima koje čini Islamska država (IDIS) i pokazuje nam kako izbeglice iz bliskoistočnih zemalja jurišaju na Evropu. Zatim sledi prilog iz SAD. Saznali smo da je neki bivši novinar poubijao bivše kolege i sve to snimio na svoj smartfon. Potom prilog o tome da je „prošla nedelja bila katastrofalna za svetsku ekonomiju“ i kako je „naša rublja još jednom potvrdila svoju izuzetnu gipkost i ponovo izdržala pritiske nametnute spolja“. Ovde je bilo važno da se gledalac ne seti cifara koje je pre početka ove emisije video na menjačnicama.

No iz nedeljnog pregleda najvažnijih vesti, naš gledalac neće saznati da je prilikom požara u istražnom zatvoru u Uljanovsku izgorelo četvoro zatvorenika, a njih petoro doživelo teške povrede. Iz spiska najvažnijih vesti izostali su i veliki šumski požari u Burjatiji u kojima je vatra odnela nekoliko hiljada hektara šume. Poplava u gradu Usurijsku, gde se čitav centar zajedno sa zoološkim vrtom preko noći našao pod gotovo dva metra dubokom masom vode, takođe nije događaj koji zaslužuje mesto u nedeljnom pregledu vesti. Mo’š misliti: trećina Primorskog kraja je ostala bez struje i još su se tamo nekakve zveri podavile u svojim kavezima.

Postoje vesti mnogo važnije za Rusiju. Recimo zajednički trening Putina i Medvedeva, družinski završen skromnim doručkom. Na tako skladnom fonu simfonije koja caruje u odnosima među rukovodiocima Rusije, svi oni zvuci iz zmijskog gnezda tekuće predizborne kampanje u Americi, najblaže rečeno, zvuče disonantno.

Zamislite molim vas! Onaj njihov Obama je nagovorio svog zamenika Bajdena da se i on uključi u trku za predsedničke izbore. I sve to samo da bi zapržio čorbu Hilari Klinton. Oni tamo imaju još i nekog milijardera Trampa koji izgleda kao karikatura američkog milijardera iz sovjetskog satiričnog časopisa „Krokodil“ iz -50-ih godina prošlog veka. Taj Tramp nema dlake na jeziku i sve odreda bez pardona pljuje i vređa, i zbog toga se izuzetno sviđa našim televizijskim voditeljima.

Jednom rečju, tamo, u toj Americi, na delu je prava katastrofa – i u politici, i u ekonomiji. Sve pada, sve se ruši. Opisujuću svu tu strahotu, Evgenije Popov s mržnjom i zluradošću, kao ispljuvke pred gledaoce izbacuje imena poznatih brendova koji svojim krahom treba da potvrde da će Amerika propasti odmah nakon završetka njegove emisije. „Ruši se Boing, Koka-Kola, Epl – sve te čuvene američke kompanije doživljavaju pravi debakl“ – s neskrivenom radošću nam saopštava voditelj.

I na fonu Zapada koji je, naravno, već na izdisaju, ponovo se pojavljuju kadrovi o moćnoj i prosperitetnoj Rusiji: redovan godišnji avio-kosmički salon u Žukovskom. U brišućem letu urlaju moćni lovci; našoj avijaciji aplaudiraju uzdržani Kinezi i Skandinavci, strogi Nemci i ushićeni Francuzi i Italijani. A iznad sve te zaslepljujuće lepote, iznad naših dičnih pilota i konstruktora, iznad očaranih stranaca i od sreće potpuno pošašavele domaće publike, čak i iznad moćnih lovaca, uzdiže se on, Putin, uvek savršeno miran i pomalo ironičan. On kao i uvek do kraja pažljivo sluša raport dežurnog činovnika, zadaje mu par pametnih pitanja, a onda iz gužve okupljenih, bira nekog dečačića, gladi ga po glavi i neizostavno već negde poljubi. Eto takav je naš predsednik, takva je zemlja u kojoj nam se posrećilo da se rodimo i živimo.

Ежедневный журнал, 01.09.2015.

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 03.09.2015.