Crkveni amandmani na predlog zakona o zabrani diskriminacije prosleđeni su juče Vladi Srbije i adresirani su na kabinet premijera Mirka Cvetkovića, a potom upućeni Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića koje je i predlagač zakona.

Kako „Blic“ saznaje u krugovima bliskim vladici bačkom Irineju (Buloviću), tradicionalne crkve i verske zajednice zahtevaju značajnu promenu predloga zakona. Iznete su zamerke na ukupno 13 članova zakona, a insistira se na potpunom brisanju člana 18 u kome se govori o pravu pojedinca na slobodno izražavanje vere i ubeđenja, ali i člana 21 koji se odnosi na ravnopravnost polova, to jest seksualne slobode.

Kako „Blic“ saznaje u Vladi Srbije, predlog zakona trebalo bi da se nađe pred ministrima u petak. Crkveni amandmani prosleđeni su juče kabinetu ministra Rasima Ljajića. Ministarstvo za rad i socijalnu politiku trebalo bi da utvrdi da li je moguće uvažiti crkvene amandmane, a od toga će i zavisiti da li će zakon otići u Skupštinu promenjen ili u sadašnjoj formi.

Tradicionalne crkve i verske zajednice zahtevaju da se iz zakona brišu termini „seksualna orijentacija“ i „rodna ravnopravnost“, a koji se pominju već u početnim odredbama zakona jer oni, kako se navodi, nisu adekvatni. Zahteva se potpuno brisanje člana 18 i 21 i zahteva da se posebnim članom uredi status verskih zajednica. Crkvenim amandmanima se predlaže i brisanje posebnih oblika diskriminacije jer to, prema stavu crkvenih velikodostojnika, nije neophodno. U crkvenom dopisu iznete su i zamerke na član koji govori o prekršajnoj odgovornosti u slučaju diskriminacije.

Iako se u javnosti spekulisalo da će na jučerašnjoj sednici Sinoda biti doneta odluka o zakonu o zabrani diskriminacije, to nije bio slučaj. Prema saznanjima „Blica“, dopis Vladi Srbije upućen je nezavisno od jučerašnjeg zasedanja crkvene vlade na kome čak nije ni bilo reči o spornom zakonu i amandmanima. Vladike, članovi Sinoda, nisu ni imale priliku da se upoznaju sa crkvenim amandmanima, niti su upoznate sa „celim slučajem“, pa je konstatovano da je sve vodio sam vladika Irinej (Bulović).

Episkop bački je i potpisnik dopisa sa amandmanima i to je, kako stoji u pismu, učinio u ime tradicionalnih crkava i verskih zajednica.

Pre nekoliko dana, odmah nakon sporne telefonske sednice, iz Vlade Srbije je nezvanično najavljeno da neće biti suštinske izmene predloga zakona i da se tradicionalnim crkavam i verskim zajednicama može izaći u susret samo ukoliko zahtevi ne budu drastični. Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je juče u razgovoru sa ambasadorkom Australije u Beogradu Kler Birgin da se usvajanje zakona o sprečavanju diskriminacije očekuje do kraja aprila. Đukić-Dejanović je naglasila da je taj zakon značajan za liberalizaciju viznog režima za građane Srbije, saopšteno je iz srpskog parlamenta.

 
Blic, 11.03.2009.

Peščanik.net, 11.03.2009.