Nudeći se za status svedoka saradnika, Miloš Simović je specijalnom tužiocu Miljku Radisavljeviću naveo ime čoveka koji je, navodno, od Legije naručio ubistvo premijera Zorana Đinđića, kao i nekoliko političara koji su znali da se atentat priprema. Miljko Radisavljević je odbio da Blicu precizno odgovori šta je urađeno po tom osnovu – da li su Simovićevi navodi proveravani, da li je i ko saslušan od imenovanih. „Simović je pozvan da o svojim saznanjima govori javno u sudnici“, rekao je kratko Radisavljević.

Na pitanje da li je tužilaštvo išta preduzelo po ovoj izjavi i postoji li mogućnost da Simović dobije status svedoka saradnika, Radisavljević je odgovorio: „Javno ne mogu da govorim šta preduzimamo. Reč je o osetljivom predmetu.“

Srđa Popović, advokat porodice Đinđić, misli da je Ćoki, koga je Miloš Simović naveo kao naručioca ubistva premijera Zorana Đinđića, u stvari Nebojša Čović. On je to zaključio na osnovu svedočenja Milenkovića-Bagzija iz 2006. godine, ali i na osnovu toga „što je neko Spasojevića, za vreme vanrednog stanja, pitao: gde ti je sada Čović“. Gostujući na B92 Popović je naveo da je posle svedočenja Miloša Simovića lopta u dvorištu Tužilaštva za organizovani kriminal. Advokat je objasnio da bi tužilac trebalo da odluči da li će Simoviću dati status svedoka saradnika i da bi se u tom slučaju videlo šta bi Simović još rekao. „Ovo je važno što je Simović do sada izneo, ali ja ocenjujem da smo još daleko, jer je to nedovoljno i tu nema mnogo činjenica. To su samo neke načelne tvrdnje“, rekao je Popović.

Advokat porodice Đinđić nema informaciju o tome da li je Tužilaštvo proveravalo navode Simovića, ali je rekao da je ono bilo dužno da tragom te izjave to učini, kao i da sasluša one koje je Simović imenovao. „Naravno da ne očekujem da oni ignorišu Simovićeve navode, pogotovo što vode taj postupak o političkoj pozadini ubistva premijera. Simovićeva izjava tužiocu je naročito značajna kada se zna da je on rekao da sve to zna i njegov brat. Sada imate već dva svedoka. I utoliko je to značajnije“, rekao je Srđa Popović za Blic.

Simović je svoj iskaz, u koji je Blic imao uvid, ispisao svojeručno na desetak strana A3 formata i na prvoj strani označio i nekoliko političara koji su, prema njegovim tvrdnjama, znali da se atentat priprema.

Na tom spisku su: Borislav Mikelić, bivši premijer Republike Srpske Krajine, Aco Tomić, bivši načelnik Kontraobaveštajne službe, Rade Bulatović, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije, Vojislav Koštunica, bivši predsednik SR Jugoslavije, Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS i predsednik Izvršnog odbora SRS, Zoran Šami, potpredsednik Demokratske stranke Srbije i bivši ministar saobraćaja.

Sa pripremama za atentat bio je upoznat, prema Simoviću, i dr Miroslav Risović, bivši anesteziolog Urgentnog centra, koji je prebegao u Kanadu neposredno nakon ubistva premijera. Risović se sumnjiči da je kao deo zemunskog klana bio zadužen za likvidaciju žrtava koje bi igrom slučaja preživele atentate.

Simović je opisao svoj susret sa Miloradom Ulemekom Legijom u njegovoj kući na Ceraku: „Otišao sam na Cerak u kuću kod Mekera (Legije) da vidim šta treba. Bio sam sa bratom Aleksandrom. Ušli smo u dvorište, tu je bio neko od obezbeđenja i odveli su nas iza kuće u salon za goste. Pitao nas je šta ima, a gestikulacijom pokazao na donji deo uveta da treba da se uradi Đinđa, odnosno predsednik Vlade, Zoran Đinđić. Uzeo je novinu i precrtao je sliku premijera.

Rekao je da je bio na sastanku i da mu to traži Ćoki, što meni, a ni Aci tada taj nadimak ništa nije značio, pa smo ga pitali o kome se radi. Rekao je Ćoravi i pored sike napisao ime i prezime ko je naručio atentat. (Pravo ime i prezime čoveka iz vlasti kojeg su nazivali Ćoki ili Ćoravi, Simović je napisao u svom iskazu za tužioca Radisavljevića.)

Tu smo kratko bili s njim. To se dešavalo u samom špicu između dva, tri sata posle podne. Rekao je da idemo to da javimo Dušanu (Spasojeviću), da ga zanima njegovo mišljenje i da treba da potvrdi Ćoravom radimo li ili ne. Legija je bio totalno neobičan to poslepodne. Zbunjen, smeten, i samo je huktao. Otišli smo i to preneli Dušanu, sve što je rekao Meker (Legija). Dušan kao Dušan, to je za njega bio način da pokaže moć i bio je pod adrenalinom uz reči: „To Meker tooo!“

Legija je Dušanu govorio da mu je Ćoki rekao da će po ubistvu Đinđića on preuzeti mesto premijera, da ne želi da radi sa manje sposobnim od sebe, da ne voli da mu neko naređuje i da ima autoritet iznad sebe. Legija je rekao da će lako Ćoravi sa miševima iz Vlade i svim potpredsednicima iz Vlade i da će ih on pridobiti uz sebe, da odmah treba da stavi svog čoveka za ministra MUP-a i da će to biti Ćokijev čovek, najverovatnije.

Legija je rekao da je Ćoki ponudio objekat na Dedinju iz koga bi mogao da se ubije Điki u svojoj rezidenciji. Rekao je da ćemo za to imati svu logističku podršku i da treba da mu javimo da li radimo ili ne. Tu su se dogovorili da radimo, da je to jače od Bube (Gorana Svilanovića, čije je ubistvo bilo pripremano), da Bubu obustave…

Dušan i Legija su pričali o tome da je Ćoki ponudio objekat u Užičkoj ulici da se odatle puca na premijera. Posle su pominjali objekat CIP-a koji je isto bio državno vlasništvo. Legija je u taj objekat slao Zvezdana i on je ulazio nekim kamionom koji je služio za dostavu. Nešto su se uparanoisali pa su odustali.

…I da treba sve dobro isplanirati oko akcije šta posle i da treba otići kod Šešelja i Mikelića i reći im da radimo, ali da se filtrira svaka informacija njima. Legija je rekao da Ćoki ima dobre odnose sa Koštunicom. Dušan i Legija su bili zadovoljni podrškom koju su tada imali i u opoziciji i kod Ćokija u Vladi. Verovali su u te kontakte i sada je ostalo da se realizuje atentat.“

Blic/B92, 19.09.2011.

Peščanik.net, 19.09.2011.

ZORAN ĐINĐIĆ NA PEŠČANIKU