Sledimo viziju

Boris Tadić: Spreman sam da radim više nego ikad u životu i spreman sam da preuzmem odgovornost.

Moja obaveza je da kažem da mi ne znamo kako će biti sutra, prekosutra i narednih godina, ne zna to niko na svetu.

Svi koji se bore za popularnost pogrešili su teren, jer niko iz ovoga ne može izaći popularan. Najviše ću sam platiti cenu i potpuno sam spreman za nju, ako će posledica biti da smo sačuvali kapacitete zemlje, radna mesta, da ćemo izgraditi infrastrukturu. Ako se već zadužujemo da ostavimo nešto narednim generacijama koje će vraćati te dugove

Ako bi me neko danas pitao da li bih više voleo da uđemo u EU ili da smanjimo administraciju, završimo Koridor 10, napravimo skladišta gasa, izgradimo gasovod i obezbedimo viznu liberalizaciju, više bih voleo ovo drugo.


I posle Tita, Tadić

Đaci nižih razreda Osnovne škole “Drinka Pavlović” u Beogradu dobili su zadatak da pišu predsedniku Srbije Borisu Tadiću ili da nacrtaju crtež s njegovim likom.

Ideju su inicirale Večernje novosti odakle kažu da je njihova ideja da u Novostima naprave rubriku gde bi deca, isključivo na dobrovoljnoj bazi, slala pisma i svoje crteže poznatim ličnostima Srbije. Odlučili su da prvi na redu bude predsednik Tadić, a sledeći Novak Đoković.

Predsednik Srbije Boris Tadić egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku izložio je ideju da Beograd 2011. godine bude domaćin konferencije Pokreta nesvrstanih, na 50-godišnjicu prvog skupa nesvrstanih, koji je 1961. održan u glavnom gradu tadašnje Jugoslavije.

Mubarak je za ovu ideju rekao da je zanimljiva i najavio da će se o njoj još razgovarati. Tadić će ovaj predlog zvanično podneti na konferenciji nesvrstanih u julu mesecu u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik. Egipat predsedava Pokretom nesvrstanih.


Miladin naših dolara

Džerald Molen, državni tužilac američkog okruga Brum, potvrdio je da se porodica Štajnhauer složila s ponudom srpske vlade da joj se plati 900.000 dolara jer su državni službenici imali ulogu u pomaganju Kovačeviću da pobegne iz SAD. Prema njegovim rečima, transfer novca je obavljen 12. marta.

Precizirao je da su pre nekoliko sedmica srpske vlasti počele razgovore sa predstavnikom porodice Štajnhauer o mogućnosti da vlada plati porodici 900.000 dolara jer su državni službenici imali ulogu u pomaganju Kovačeviću da pobegne iz SAD, a pošto porodica Štajnhauer ima velike finansijske troškove za medicinsku negu Brajana.

Molen je naveo i da je bio upitan da li bi plaćanje te sume moglo na njega da utiče da pomogne srpskim tužiocima, na šta je odgovorio da bi, ako novac bude prebačen u SAD, porodici Štajnhauer, bio voljan da se lično sastane sa srpskim tužiocima, na zajednički dogovorenoj lokaciji, kako bi razgovarali o njihovom zahtevu.

Prema njegovim rečima, transfer novca je obavljen 12. marta, a 13. marta u Vašingtonu su se on i pomoćnik drzavnog tužioca SAD “koji je bio u Beogradu veliki deo vremena dok su trajali razgovori” sastali sa nadležnim srpskim okružnim tužiocem i njegovim zamenikom.


Komšije

Hrvatska i Albanija su svečanim polaganjem ratifikacionih dokumenata u Stejt departmentu postale punopravne članice NATO.

Bugarska politička stranka “PolitProstitutka – Forca Bulgaria” kandidovala je magarca za člana parlamenta u Varni. Ova nedavno osnovana partija magarca je predstavila sloganom “240 nije dovoljno”, aludirajući na broj poslanika u bugarskom parlamentu.


Belvil

Uređenje Univerzitetskog naselja Belvil, ali i oko svih ostalih objekata koji su u funkciji letnje Univerzijade uveliko traje. Sve poslove nadzire tehnička grupa koju je formirao grad i u koju su uključene sve gradske komunalne službe. Između ostalog, zadatak ove službe je da raščisti i pripremi za asfaltiranje maršrutu kojom će ići sportisti.

U neposrednoj blizini, nalazi se nehigijensko naselje čiji su stanovnici trebalo da budu razmešteni na drugu lokaciju. Razmeštanja neće biti, kaže Nenad Stevanović, zamenik direktora Beokom servisa, umesto toga, biće postavljena metalna ograda, visoka dva metra, koja će odvojiti nehigijensko naselje od puta za sportiste.

 
Pripremio Miloš Ćirić

Peščanik.net, 02.04.2009.