Vukovar, foto: Aleksandar Anđić

Vukovar, foto: Aleksandar Anđić

Premijer i predsednik Srbije su 2017. godinu započeli onim u čemu su najbolji – govorom mržnje i huškanjem na rat. Vučić i Nikolić vratili su srpsku javnost u poznato, ugodno stanje navodne ugroženosti nacionalnih interesa i ratne opasnosti. To pokazuje niz događaja, od učešća Nikolića na proslavi dana Republike Srpske do Vučićevog narušavanja odnosa sa Hrvatskom, Crnom Gorom, Makedonijom i (uvek na kraju) Kosovom.

Premijer je za početak predizborne kampanje zavrteo staru ploču mržnje prema kosovskim Albancima. Tabloidi koje kontroliše su opet na naslovnim stranama imali najezdu “zlih Šiptara”. Kada se slegla prašina oko Haradinajevog “hapšenja”, krenula je nova hajka zbog zaustavljanja srpskog propagandnog voza za Mitrovicu. I Tomislavu Nikoliću, velikom dobrovoljnom davaocu tuđe krvi, konačno je krenulo u predsedničkom životu: opet je Srbe pozvao u rat.

A onda se sa spoljašnjih prešlo na unutrašnje neprijatelje. Vučić je pored dežurnih krivaca udario – po mladima. Devetoro mladića i devojaka iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) brutalno su pretučeni od strane obezbeđenja SNS-a uz odobravanje i učešće okupljenih simpatizera, članova i funkcionera Srpske napredne stranke. Prebijanje aktivista dogodilo se u Beški tokom tribine SNS-a sa ratnim zločincem Veselinom Šljivančaninom. Aktivisti i aktivistkinje Inicijative protestovali su zbog promovisanja Šljivančanina koji je osuđen za mučenja i ubistva Hrvata i drugih nesrba u Vukovaru 1991. godine. Posle odležane zatvorske kazne, on se vratio u Srbiju gde su ga, kao i sve druge ratne zločince, vlasti dočekale kao nacionalnog heroja.

Devetoro mladih ljudi je ušlo u salu u Beški i kada je Šljivančanin progovorio zazviždalo i podiglo transparent na kome je pisalo “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama”. Na to ih je obezbeđenje SNS-a izguralo napolje i mučki pretuklo. Njih dvoje je zadobilo povrede glave, a incident je prijavljen policiji.

Protivljenje javnoj promociji ratnih zločinaca je građanska dužnost svih nas. Tu dužnost je ovoga puta za nas obavilo devetoro aktivista i aktivistkinja iz YIHR-a. U saopštenju za javnost, Vučićeva stranka ih je proglasila “huliganima” i “fašistima”. Iako ih nije tukao lično, sve je ličilo na Vučića – njegovi podanici su branili ratnog zločinca i njegovo pravo na slobodnu reč, a mladićima i devojkama iz YIHR-a su pesnicama zapušili usta.

Nikada nije bila uverljiva nada da će se Vučić, Nikolić, Dačić i ostali “distancirati” od svoje ratno-huškačke politike i pokazati elementarno poštovanje prema žrtvama ratova devedesetih. Hrabri protest YIHR-a je pokazao da se sličnim akcijama rizikuje život. Srbija ostaje zemlja skrivenih masovnih grobnica i oronulih ratnih zločinaca u čije ime se linčuju neka nova deca.

Hvala aktivistima Inicijative i izvinite što ste bili sami.

Peščanik.net, 18.01.2017.

Srodni linkovi:

Vesna Rakić-Vodinelić – Bibliotekar

Anite Mitić – Sa ratnim zločincima nema razgovora

Nemanja Stjepanović – Prebijanje Inicijative

Saša Đorđević – Obraz u ogledalu

Grupa NVO – Osuda napada na aktiviste Inicijative mladih