Iznenađenje!

Oko 80 odsto novih vlasnika koji su kupili društveno preduzeće na aukciji ili tenderu žalilo se Agenciji za privatizaciju zbog lažiranih podataka navedenih u prospektu za prodaju.

Dušan Belanović, direktor informativne službe Agencije, za Danas kaže da su najčešće lažirana dugovanja firmi, pa se kupci suočavaju sa obavezama većim od planiranih.

Često su sakrivena izvršna rešenja u sudskim postupcima, imovina najčešće nije uknjižena, a neposredno pred prodaju radnicima se povećavaju plate koje kasnije postaju veliki teret za novog vlasnika.

Do sada niko nije osuđen zbog navođenja lažnih podataka o stanju preduzeća prilikom prodaje.


On strike

U Srbiji trenutno oko 100.000 zaposlenih građana ne prima platu. Savez samostalnih sindikata Srbije za takvo stanje krivi državu i Agenciju za privatizaciju, jer nijedna od nadležnih institucija nije vodila računa o tome kome se prodaju firme, već je jedino bila važna cena.

U Srbiji je prošle godine bilo više od 80 štrajkova, dok ih je već u prvih mesec i po dana 2010. bilo više od deset.

Od 2002. privatizovano je oko 2.500 preduzeća, čija je ukupna prodajna cena 2,9 milijarde evra. Raskinuto je 27 odsto, odnosno više od 500 kupoprodajnih ugovora.


Održavanje lifta

Građani Srbije plaćaju 7.000 evra mesečno za iznajmljivanje stana Zorici Tomić, ambasadorki Srbije u UNESKO-u čije je sedište u Parizu. U ministarstvu spoljnih poslova kažu da je to u skladu i sa zakonom i sa tržišnim uslovima u Parizu.

U ministarstvu još kažu da ambasadorka Tomić živi u dupleksu od 240 kvadrata u elitnom delu Pariza, a „cena zakupa pokriva opremu (nameštaj), kao i troškove u vezi sa uslugama za sve stanare zgrade (održavanje lifta, zajedničke troškove, troškove vode, centralnog grejanja isl).“


Tesno

Prema rezultatima terenskog istraživanja koje je krajem januara 2010. sproveo Medijum Galup, za Demokratsku stranku bi na parlamentarnim izborima glasalo nešto više od 30 odsto, a za Srpsku naprednu stranku promil manje od tog procenta.

Slede radikali sa oko 8 odsto, socijalisti sa nešto manje od 7 i DSS sa nešto više od 6 procenata podrške. Liberalno-demokratsku partiju podržava nešto više od 4 odsto birača, a po oko 3 odsto imaju PUPS i G17 plus.

Na referendumu bi se za pristupanje EU izjasnilo 62 odsto građana Srbije, protiv bi bilo 20 odsto, a 16 odsto građana je neodlučno. Protiv ulaska u NATO je 61 odsto, za je 20, a neodlučno je 19 odsto građana.

LDP u saopštenju povodom rezultata istraživanja „sa zadovoljstvom i podsmehom prihvata rezultate agencije Medijum Galup koja je apsolutni šampion u promašajima među istraživačima“.

Direktor SPO Aleksandar Jugović kaže da „naručena istraživanja javnog mnenja ne prestaju da budu deo najjeftinije političke borbe“ jer u ovom istraživanju jedino SPO nije ponuđen kao politička partija za koju bi građani mogli da glasaju.


Završni obračun

Ovih dana u eparhiju raško-prizrensku stigla je komisija svetog arhijerejskog sinoda kako bi preispitala finansijsko-materijalno poslovanje eparhije i vladike Artemija.

To nije prvi put da SPC ispituje poslovanje vladike Artemija. 2006. sinod je uputio komisiju da ispita da li je u Artemijevoj eparhiji bilo pranja novca, ali istraga nije sprovedena do kraja zbog bolesti patrijarha.

U manastir Gračanica ovih dana stigla je komisija sinoda koju predvode mitropolit Amfilohije i vladika Grigorije, koji je poznat po tome što je predvodio proces protiv dvojice aktivista civilnog društva iz Trebinja 2009. Tada je, po prvi put u istoriji, crkveni sud osudio svetovna lica i ekskomunicirao ih iz crkvene zajednice, jer su u javnost izneli podatke o umešanosti vladike Grigorija u nezakonite privatizacije državnih preduzeća.

Komisija sinoda je tražila dokumenta o poslovanju eparhije, između ostalog i podatke o saradnji vladike Artemija sa građevinskom firmom Rade neimar.

Vladika Artemije je prethodno u pisanoj formi objasnio koliko je primljeno sredstava i kako su raspoređivana „u muci rođenim i odanim duhovnim čedima”. Eparhija godišnje inkasira preko pola miliona evra državnog novca.

Prema pisanju medija, Artemije mesečno zarađuje 144.000 dinara, dok sveštenici po enklavama rade za 9.600 dinara mesečno.

Artemije je u januaru oštro kritikovao Borisa Tadića zbog njegove nenajavljene posete manastiru Dečani. U pismu Tadiću, Artemije kaže: Predsedniče, nemamo ništa protiv da svako, pa i vi, posećuje naše manastire, ali je neprimereno da vi, kao predsednik to činite bez informisanja, najave i pitanja nas kao domaćina svih manastira u Eparhiji raško-prizrenskoj. Još najavljujete da ćete tako i ubuduće činiti.

Artemije je više puta predsednika Borisa Tadića, ministra odbrane Dragana Šutanovca i ministra spoljnih poslova optuživao za izdaju, jer nisu poslali vojsku na Kosovo kada je Priština proglasila nezavisnost.

Pozivao je SPC da se svrsta uz DSS i SRS, a državu da kupi najsavršenije borbene sisteme od Rusije. Političkoj eliti je savetovao da uputi poziv Rusiji da uspostavi vojno prisustvo u Srbiji i pošalje dobrovoljce.

Postoje ozbiljne indicije da vladika Artemije stoji iza građevinske kompanije Rade neimar d.o.o. koja se nezakonito bavila poslovima obnove manastira na Kosovu.

Prema istraživanjima B92 Artemije je Vojislavu Koštunici nudio da za 100 miliona dinara radi na obnovi crkava na Kosovu. On je želeo da posluje i sa državnim firmama; postoje navodi da je i Telekom Srbija angažovala firmu Rade neimar za postavljanje optičkih kablova, a da je bivšem ministru Velimiru Iliću Artemije nudio poslovnu saradnju u izgradnji montažnih kuća na Kosovu.

Itd.


Izvođenje na pravi put

Duhovno-rehabililtacioni centar Crna reka u kome se koriste metode srednjovekovnog zlostavljanja kao terapija u lečenju narkomana i dalje radi pod blagoslovom vladike Artemija.

U maju prošle godine u javnost su dospeli snimci mučenja i prebijanja štićenika u centru Crna reka, a dvojica saradnika centra osuđeni su za silovanje i mučenje štićenika.

Episkop Artemije se oglušio o poziv Sinoda SPC da zatvori centar u Crnoj reci, smenio je upravnika protojereja Branislava Peranovića, zatim ga imenovao za eparhijskog savetnika za borbu protiv narkomanije, a na mesto upravnika centra postavio sveštenika Dejana Jakovljevića koji je izjavio: Mnoge od njih batine su spasle, danas su normalni ljudi koji nam pomažu da druge izlečimo.


Hidrocentrala u Mileševi

Vladika mileševski Filaret nedavno je najavio da će uskoro početi izgradnja hidrocentrale u neposrednoj blizini manastira Mileševa. On kaže da su stručnjaci izračunali da je vraćanje uloženih para moguće već posle dve godine eksploatacije, a da će se posle toga godišnje ostvarivati prihod od „oko pola miliona evra“.

Pre nekoliko godina u okolini Mileševe, koja se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Filaret je napravio veliki ribnjak, a našlo se mesta i za spomenik „žrtvama komunističkog terora“.

Filaret je, između ostalog, poznat po javnom izražavanju podrške optuženima za ratne zločine i štrajku glađu na srpsko-crnogorskoj granici, kada su mu crnogorske vlasti zabranile ulazak u Crnu Goru jer se nalazi na listi osumnjičenih za pomaganje haškim optuženicima.

On je u manastiru Kumanica pružio utočište i monahu Ilarionu, svešteniku SPC osuđenom za pedofiliju, a široku popularnost stekao je devedesetih godina na ratištima u Hrvatskoj i Bosni.

Pošto je izabran za episkopa mileševskog i čuvara groba Svetog Save i freske Belog anđela, na poklon od Vojislava Šešelja dobio je džip pajero. Šešelja i džip dočekala je zvonjava u Mileševi, koja je predviđena za dolazak srpskog patrijarha.

Još iz svoje zemunske faze, Filaret je povezan sa predstavnicima organizovanog kriminala. Izjavljivao je da su ga Milorad Ulemek Legija i Dušan Spasojević posećivali u manastiru Mileševa, a prilikom jedne posete su sestrinstvu poklonili veš mašinu.

Itd.


Bonus track

Dva dana pre izbora novog patrijarha, misleći da je u pitanju talent contest u kome će publika imati odlučujući uticaj na izbor pobednika, mitropolit Amfilohije Radović na Adi Cinganliji je, uz pomoć operskog pevača Olivera Njega izveo kompoziciju Ječam žnjela kosovka devojka. To se očigledno nije dopalo Svetom Duhu.

 
Pripremio Miloš Ćirić

Peščanik.net, 11.02.2010.