Pomažemo republičkom tužilaštvu

Republički tužilac Slobodan Radovanović kaže da tužilaštvo prvo mora da utvrdi šta piše u statutima ultranacionalističkih i klerofašističkih organizacija kako bi ustavnom sudu moglo da podnese zahtev za njihovu zabranu.

Kada se prošle godine najavljivao skup Srpski marš 2008, autori i saradnici Peščanika napisali su zajedničku peticiju tražeći njegovu zabranu.

Podsećanja radi, tada su nam organizatori na sajtu Krv i čast pojasnili o kakvom se maršu radi i da je srpski marš zamišljen kao „manifestacija Srpskih nacionalista, marš za jedinstvenu Srbiju protiv svih oblika separatizma u Srbiji. Srpski nacionalisti na Srpskom maršu iskazuju javno svoj stav da Srbija nije za deljenje i da Srpski nacionalisti nikada neće dopustiti da bilo ko deli Srbiju na neke pokrajne i na neke fantomske nezavisne države. Svako ko piše drugačije od ovoga je lažov i prevarant.“

Tada smo napravili i kratak pregled najpoznatijih srpskih organizacija koje propagiraju rasnu, versku ili bilo kakvu drugu mržnju. Jedini izvori za ovaj pregled bile su zvanične internet strane ovih organizacija. Dakle, evo šta oni sami kažu o sebi.

Možda pomogne tužiocu Radovanoviću.


KRV I ČAST

Pokret Krv i čast je politička organizacija za “ideološku edukaciju i propagandu, kao i okupljanje Nacional Socijalističkih ljudi pod jednom zastavom, za stvaranje Nacional Socijalističke zajednice arijevskog načina života.” Zvanično formiranje srpske Krv i čast divizije dogodilo se 1995. godine uz odobrenje Krv i Čast/Combat 18 iz Engleske. Krv i čast sebe smatra političkom organizacijom, a rasu i arijevske vrednosti svojim glavnim postulatima. Članovi Krvi i časti smatraju da “moraju da obezbede postojanje našeg sopstvenog naroda i budućnost za našu belu decu”. Metode koje uključuju nasilje i kriminal za ostvarivanje svojih ciljeva članovi organizacije pravdaju maksimom “cilj opravdava sredstvo”.

“Rasa je jedina koja nas ujedinjuje, sve ostalo bez rasne svesti ne dovodi do harmonije već sukoba među evropskim nacijama. Rasa je bila osnova svake civilizacije, a rasno mešanje njena propast, zadnjih par hiljada godina istorije nam svedoči o tome. Rasa je biološki faktor koji je nasledan i izražava naš sopstveni identitet. Eugenika je mogućnost napretka rase. Svaka religija, ideologija ili država može biti uništena i naknadno ponovo da vaskrsne ali ako se krv izmeša i uništi rasa, tu nema niti povratka niti obnove.”

O Zoranu Đinđiću misle da je bio veliki srpski izdajnik i judeo-masonski sluga koji je uspešno odradio svoj zadatak i koji je potom “zbrisan i bačen kao krpa od strane svojih međunarodnih gospodara, da stvari ne bi izmakle kontroli”. Radovan Karadžić je za pripadnike Krvi i časti veliki srpski heroj koji je stao iza interesa sopstvenog naroda i koji plaća cenu za svoju odanost naciji.

U vezi sa okupljanjem koje najavljuju za 11. oktobar u Beogradu, organizatori poručuju:

Od svih patriota koji će prisustvovati ovom skupu očekuje se sledeće: – prisutni ne trebaju da nose nikakve ideološke ili stranačke oznake. – niko od prisutnih ne sme da pravi nepotrebnu buku ili da se nedolično ponaša. – ako se nose srpske zastave moraju biti isključivo na štapu. – zbog izvrgavanja istine, pre, za vreme i posle skupa ne komunicirati sa medijima. – provokatori i svi oni koji bi da prave ispade nisu dobrodošli!

Na sajtu ove ogranizacije nalaze se snimci Hitlerovih govora, knjige, brošure i magazini inspirisani antisemitizmom, rasizmom i nacizmom.


NACIONALNI STROJ

Pripadnici Nacionalnog stroja za sebe tvrde da su članovi političke organizacije propagandno-edukativnog karaktera, čiji se pogled na svet zasniva na ideji nacionalne slobode, socijalne pravde i rasnog identiteta. Cilj organizacije je “očuvanje i preporod zdravih vrednosti srpske nacije kao sastavnog dela bele rase i duhovni, umni i telesni napredak svakog pojedinca unutar naše nacije”. Nacionalni stroj nema svoje zvanične prostorije ili poštansku adresu, već se kontakti uspostavljaju lično – po preporuci ili e-mail-om. Svako objavljivanje uočljivih slika ili imena aktivista Nacionalnog stroja strogo je zabranjeno po statutu ove organizacije, dok aktivista Stroja može biti “isključivo punoletni pripadnik bele arijevske rase”.

Nacionalni stroj poziva simpatizere da u što većem broju osnivaju svoje grupe (ćelije) i deluju po uputstvima organizacije i u skladu sa njenim statutom i programom. Ovo su neki od saveta koje Nacionalni stroj daje aktivistima:

“Naučite da koristite i održavate svo oružije koje vam je na raspolaganju”, “Posećujte skupove naših neprijatelja i snimajte šta se radi”, “Napadnuti ste na sred ulice. Borite se do poslednje kapi krvi! Neka neprijatelj zna da sa nama ne sme imati posla”, “Trudite se da budete fizički spremni i bavite se rekreativno trčanjem i dizanjem tegova”, “Upišite se na časove borilačkih veština i budite istrajni”, “Stupite u brak isključivo sa ženom/muškarcem sa zdravim pogledima na svet”, “Vodite svoju decu i svoje poznanike u naše nacionalne muzeje i muzeje umetnosti”, “Razgovarajte sa srpskim nacionalistima i probudite im rasnu svest”, “Proučavajte istoriju, pronađite podmetnute laži i predstavite činjenice o našem narodu”.

Organizacija smatra da štampani i elektronski mediji moraju da budu pod nacionalnom kontrolom države, a da svi izdajnički ili iz inostranstva plaćeni mediji koji rade protiv nacionalnih interesa treba da budu ukinuti. Oni se međutim, zalažu i za prava životinja, rodnu ravnopravnost i interese mladih.

Nacionalni stroj je više puta obaveštavao javnost da ta organizacija nema vođu, te da Goran Davidović (jedan od najistaknutijih pripadnika Stroja) govori samo u svoje ime, a ne u ime organizacije, jer je ona koncipirana kao “otpor bez vođe”.

“Otpor bez vođe” nudi organizaciju sastavljenu od mnoštva ćelija (do 5 ljudi), koje rade nezavisno jedna od druge i ne polažu nikome računa. One nemaju vođu – njih vodi isti cilj, nemaju zvanično članstvo – jer ne znaju jedna za drugu, sve se radi u potpunoj tajnosti i isključivo na svoju odgovornost. Takođe, “Otpor bez vođe” zastupa i taktiku “vuk samotnjak”, gde pojedinac sam vrši sve akcije i preuzima svu odgovornost. “To je i najsigurnije, jer sve zavisi samo od tebe”, kažu iz Krvi i časti. “Otpor bez vođe” sve srodne organizacije smatraju jedinom alternativom za direktnu akciju, jer pripadnici misle da “živimo u svetu gde se sve prati, prisluškuje i snima”.


STORMFRONT

Stormfront sebe naziva “zajednicom belih nacionalista i svih ostalih koji su zainteresovani sa opstanak bele rase”. Internacionalni vebsajt Stormfronta obiluje nacističkim i profašističkim delima, porukama i pozivima na rasni rat. Stormfront forum podeljen je na regionalno-jezičke podforume. Među ovim forumima, jedan od najaktivnijih po broju diskusija i postova je Stormfront Srbija, sa preko 88.000 postova u 2007. godini.

Bonus track – najpoznatije nacionalističke organizacije

Kako je ranije napomenuto, predstavnici ovih organizacija negiraju učešće u organizovanju Srpskog marša 2008. Ostaje neizvesno kako će se članovi i simpatizeri ponašati u odnosu na planirano okupljanje, posebno ako se ima u vidu da su neke od ovih organizacija i udruženja istog dana najavile okupljanja u Beogradu:


OBRAZ

Obraz je politička organizacija sa razgranatim članstvom i podrškom bratske organizacije Ruski obraz iz Moskve. Spisak “neprijatelja srbskih” je dugačak, a pokret je svakom pojedinačnom neprijatelju na svom vebsajtu ostavio poruku u kojoj upozoravaju da u svojoj borbi neće birati sredstva. Za sebe kažu da su “pravoslavna i saborna organizacija, a ne partijska, jer ne verujemo u pluralizam interesa u srbskom narodu, već u njegovu sabornost, u jedinstven sistem vrednosti i u jednu zajedničku sudbinu za sve Srbe”. Svoje uzore pripadnici pokreta vide u “pobožnim i čestitim Srbima i Srbkinjama, našim precima i savremenicima, koji su znali da je politika sveta i strašna služba narodu i državi i prema njoj se tako i odnosili”.

Borbu za “slobodu i dobrobit” sprskog naroda ovaj pokret ne ograničava samo na teritoriju matice, već je proširuje i na dobrobit “našeg naroda, kome pripadaju svi srbski Zavičaji od Kupe do Vardara i od Dunava do Jadranskog mora”.

Značaj istorijskog trenutka u kome se Srbija i Srbi ali i svet danas nalaze, pripadnici pokreta vrlo dobro razumeju i u skladu sa brojnim iskušenjima odnose se prema izazovima trećeg milenijuma: “Tokom poslednjih petnaestak godina zbilo se više sudbonosnih događaja nego u čitavim ranijim razdobljima srbske, ali i opšte ljudske istorije. I većina onoga što se zbilo nije bilo dobro. Pa ipak, mi u Obrazu verujemo da iskušenja koja su nam stavljena u deo nisu protiv nas nego za nas, da pokažemo svaki svoje pravo lice, da osvetlamo svoj i svesrbski Obraz”.


SRPSKI NACIONALISTI

To je udruženje građana koje propagira ideju srpskog nacionalizma i velike Srbije. Organizatori su svakodnevnih protesta protiv hapšenja Radovana Karadžića na Trgu republike. Na vebsajtu ovog udruženja svakodnevno se mogu pratiti dešavanja pretežno vezana za suđenje Vojislavu Šešelju u Hagu, aktivnosti zvaničnika Srpske radikalne stranke. Tu su i bibliografija vođe srpskih radikala, bogata arhiva srpskih nacionalističkih pesama, knjiga, članaka kao i video arhiva dostupna svim posetiocima sajta Srpskih nacionalista. Posebnu pažnju privlači forum, gde se svakodnevno okupljaju srpski nacionalisti “iz zemlje i rasejanja” koji komentarišu dnevne događaje, ali i organizuju zajedničke akcije, poput proslave rođendana generala Ratka Mladića.


NARODNI POKRET 1389.

Pokret “1389” je obrazovan početkom oktobra 2004. godine sa ciljem da “usmeri i sabere značajnu, ali pomalo haotičnu energiju nekolicine poznanika i prijatelja i da postojeće rodoljubivo pregnuće podigne na viši organizacijski nivo”. Kao razloge svog postojanja, članovi pokreta 1389. smatraju da je “srpski narod u velikoj biološkoj, moralnoj, ekonomskoj i svakoj drugoj krizi i moraće sam da preuzme sudbinu u svoje ruke, da se trgne iz apatije ili da jednu nogu spusti u grob. Apsolutno je jasno da na žalost nema pojedinaca ni institucije koji bi mogli (i hteli) da svojim autoritetom i harizmom povedu naciju, pa se stoga svi moramo upitati: šta mogu da učinim za otadžbinu?”

Osnovna načela delovanja pokreta su: rodoljublje, pravoslavna vera, sloga, očuvanje čistote i bogatstva srpskog jezika, ćilirično pismo, porodične vrednosti, državni suverenitet i teritorijalna nedeljivost Srbije. Što se načina delovanja pokreta tiče, oni su definisani posebnim pravilnikom koji je izradio sam pokret. Pored javnosti delovanja, ravnopravnosti članova, unutrašnje solidarnosti i drugih načela, pokret ističe metode nenasilnog i zakonitog delovanja: “strogo odbacujemo nasilje, učimo mlađe članove da postave razum iznad strasti, da razmišljaju dugoročno, da uče na tuđim greškama, da budu uprkos svojoj ranoj mladosti politički zreli, da budu pravi Pravoslavni Hrišćani i na delu, jer nasilje ne rešava ništa već samo produbljuje probleme i stvara zlu krv i kontraefekat, poštujemo državu i njene zakone po primeru Isusa Hrista i želimo da na taj način dugoročno stičemo autoritet i poštovanje u narodu”.

Pripadnici pokreta 1389. autori su akcija “Sigurna kuća za Ratka Mladića – širi se mreža jataka!”,“Bulevar Ratka Mladića”, i akcije pisanja grafita “EU? Ne, hvala!”


SRPSKI SABOR DVERI

Srpski sabor Dveri je udruženje građana koje se rađalo na tribinama-promocijama časopisa Dveri srpske, koje su “nacionalno glasilo studenata srbistike, vremenom postavši glas svih pravoslavno verujućih i nacionalno opredeljenih studenata Univerziteta u Beogradu. Danas su Dveri srpske akademski časopis “nove generacije srpske nacionalne inteligencije”. Vremenom je Srpski sabor Dveri postao udruženje koje okuplja “one mlade ljude koji u svetosavskoj kulturi i svetosavskom načinu života vide smisao i prostor za svoje društveno delovanje.” Udruženje Srpski sabor Dveri je nastalo kako bi se na temelju jednog crkvenog pogleda na svet srpska omladina upoznala i povezala.

Svoj rad ovo udruženje predstavilo je na više desetina mesta u Beogradu i organizovalo preko 100 tribina na najrazličitije književne, kulturne, umetničke, političke, crkvene i istorijske teme na Filološkom i Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Mašinac četvrtkom danas je, prema podacima udruženja, “najposećenije stecište omladine u Beogradu i najvažnija pravoslavno-nacionalna tribina u Srbiji”.

Časopis i udruženje predstavljeno je i na preko 200 tribina i lokalnih medija po unutrašnjosti Srbije, u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, kao i u više srpskih crkvenih opština u evropskom i američkom rasejanju.

Izdanja Dveri srpskih mogu se naći u svim većim gradovima Srbije, u knjižarama i prodavnicama SPC.


NOMOKANON

Udruženje studenata Pravnog fakulteta Nomokanon je organizacija koja okuplja studente i profesore Pravnog fakulteta. Zalaže se za reafirmaciju vrednosti koje proističu iz Zakonopravila Svetog Save. Upravo po ovom najstarijem srpskom zborniku crkvenog i državnog prava udruženje je dobilo ime. Osnovano 2002. ovo udruženje od tada aktivno deluje na Pravnom fakultetu u Beogradu, a u toku je osnivanje udruženja i na drugim Pravnim fakultetima, u otadžbini i rasejanju. U svom radu Nomokanon se trudi da unapredi studenski život, kvalitet nastave i pravne struke. U tu svrhu organizuju brojne tribine i predavanja za koje smatraju da nose epitet najvažnijih i najposećenijih vannastavnih događaja na beogradskom univerzitetu.

Pažnju javnosti posebno su privukli 2005. godine organizovanjem tribine o Srebrenici, koja je prvobitno bila nazvana “10 godina od oslobođenja Srebrenice”, a kasnije preimenovana u “Istina o Srebrenici”.


NARODNI POKRET SVETOZAR MILETIĆ

U programskim osnovama pokreta navodi se da su “u poslednjem desetleću dvadesetog veka, a na osnovu višedecenijskog delovanja, secesionističke snage na prostoru bivše SFRJ odnele pobedu. One su, nažalost, u snažnoj ofanzivi i na početku novog milenijuma”

Po oceni pokreta srpski narod se nalazi u teškoj situaciji, dok je njegov opstanak uzdrman iz temelja, a procesi razbijanja nacionalnog korpusa ugrožavaju najneposrednije srpsko nacionalno i biološko biće i zato “ovo vreme nameće obavezu da se obnovi snaga srpstva. Srpski narodni pokret Setozar Miletić ima za cilj vaspostavljanje i očuvanje narodne sloge i narodnog jedinstva u Srbiji, oko Srbije i za srpsku državu. Pokret će raditi na duhovnom i materijalnom snaženju Srba, na odbrani, negovanju i razvijanju našeg nacionalnog identiteta i integriteta”.

Srodni link: Tomorrow belongs to me


Mladić

RTS nas obaveštava da je odbijen poziv sudskog veća Haškog tribunala da dodatno smanji obim optužbi protiv bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića. Tužilaštvo ocenjuje da bi to bilo protivno interesima pravde.

Radovan Karadžić se u međuvremenu dosetio vrlo važnog podatka u vezi sa svojim suđenjem i zatražio izuzeće člana sudskog veća sudije Melvile Bairda iz Trinidada i Tobaga jer smatra da ne ispunjava uslove za stalnog sudiju Haškog tribunala, odnosno da je prestar za tu funkciju.

Karadžić je podsetio da prema Statutu tribunala sudija, pored ostalog, mora da ispunjava uslove za sudiju koji su predviđeni u njegovoj državi, a shodno pravilima Trinidada i Tobaga, sudija sa navršenih 65 godina starosti ide u penziju.

„Sudija Baird ima 69 godina, te ne ispunjava uslove za sudiju propisane Statutom tribunala“, kaže Karadžić i traži njegovo izuzeće iz veća koje bi trebalo da mu sudi počev od 19. oktobra 2009.

Sudsko veće ostavilo je Tužilaštvu rok do 29. septembra da se izjasni o ovom Karadžićevom predlogu.

Karadžić je u dve tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još 11 bosanskih opština, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-1995. godine.


Još jedan mladić

Vuk Drašković je u autorskom tekstu za Blic objasnio zašto mu je neshvatljivo da se danas bilo ko u Srbiji još uvek bavi zločinom u Srebrenici.

Drašković smatra morbidnim bavljenje Srebrenicom jer su u ovom trenutku „stotine hiljada ljudi u Srbiji nezaposleni i gladni.“

Još morbidnijim smatra ne bavljenje potragom za grobom Draže Mihailovića. Vuka nije lako prevariti, jer on „ne veruje ljudskoj patnji ni suzama onih koji su najgrlatiji u osudi velikog i neospornog zločina u Srebrenici.“

Drašković objašnjava da je zločin u Srebrenici logičan nastavak „hiljada i hiljada tajnih Srebrenica“ koje su se dogodile u periodu 1944-1946. i kaže da je to ustvari „žarište tumora“, te da će otkrivanje tajnog Dražinog gorba i tajnih Srebrenica biti lek „bez kog nema ni istorijske istine ni moralnog ozdravljenja srpskog naroda.“

Zbog svega ovoga, Drašković misli da je otkrivanje groba Draže Mihailovića „prvorazredno i ljudsko i porodično i nacionalno i državno pitanje. Makar i sa kobnim kašnjenjem od šest i po decenija.“


Devojka

Sud u Moskvi osudio je sredinom septembra 11 skinheda, većinom tinejdžera, za ubistva izazvana mržnjom, kao i za eksplozije u Moskvi.

Portparolka suda izjavila je da je porota proglasila grupu čiji pripadnici imaju između 16 i 21 godinu krivom za ubistvo četiri osobe poreklom iz Kine, Kirgistana i Uzbekistana i za izazivanje serije eksplozija u Moskvi.

Grupu je vodila osamnaestogodišnja devojka. Ostali članovi grupe su mladići.

Organizacija za praćenje zločina izazvanih mržnjom Sova saopštila je da je ove godine u Rusiji ubijeno 47 osoba, a da su 222 ranjene u napadima verovatno izazvanim mržnjom. Prošle godine je iz istih razloga u Rusiji ubijeno 107, a ranjeno 468 osoba.


Stipendije

Ministarstvo kulture republike Srbije raspisalo je konkurs za sufinansiranje projekata/programa u oblasti javnog informisanja.

Ciljevi konkursa bili su ostvarivanje prava građana na javno informisanje, razvoj medijskog pluralizma, podsticaj medijskog stvaralaštva u oblasti kulture, nauke i obrazovanja. Kada je konkurs raspisan navedeno je da će prednost u razmatranju imati projekti koji zadovoljavaju kriterijume kao što su unapređenje medijskog stvaralaštva u oblasti kulture, nauke i obrazovanja, doprinos informisanju i unapređenju položaja i ravnopravnosti svih segmenata društva, razvoj medijske pismenosti, doprinos razvoju istraživačkog novinarstva itd.

Maksimalni iznos traženih sredstava za realizaciju projekta iznosio je 2.000.000 dinara a Ministarstvo kulture trebalo je da pokrije do 80 odsto ukupne vrednosti projekta.

Nova srpska politička misao raspolagaće sa 760.900 dinara, koji je dobila za projekt Srbija info.

Najviše novca – 1.789.400 dinara dobila je B92 za svoj novi internet sajt za mobilne platforme. TV Akademija d.o.o. za projekat TV Akademija – televizijsko novinarstvo dobila je 1.544.000 dinara.

Politikina onlajn igra Koliko poznaješ srpski jezik i kulturu dobila je 754.669,50 dinara, novinsko preduzeće Vreme za projekat Vreme Dunava 1.000.000 dinara…

 
Pripremio Miloš Ćirić

Peščanik.net, 24.09.2009.