Krstomanija

Članovi skupštine grada Kragujevca u petak, 26. marta donose odluku o početku izgradnje pravoslavnog krsta visokog 18 i raspona 10 metara. Pravoslavni krst će se zvati Đurđevdanski i biće izgrađen na kružnom toku kod raskrsnice Petrovac, na ulazu u Kragujevac iz pravca autoputa Beograd-Niš.

Pomoćnica gradonačelnika Kragujevca Slavica Đorđević kaže da je „lokacija primerena grandioznom spomen-obeležju, simbolu pravoslavlja koji će ujedno biti zaštitni znak grada“.

Najveći krst na Balkanu biće izgrađen u Nišu do 2013. kad se obeležava 1.700 godina od Milanskog edikta. Za izgradnju krsta biće potrebno oko million i po evra. Krst će, prema najavama, biti visok 80 metara i stajaće na brdu Vinik.

Ako se izgradi, niški krst biće za 12 metara viši od onog u Skoplju koji trenutno drži rekord i tako postati najveći krst na Blakanu, iako postoji osnovana sumnja da viših krstova nema u celoj Evropi.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović kaže da „incijativa dolazi od privrednika i to govori da će većinu finansija obezbediti upravo privrednici iz Niša. To je nešto što je veoma značajno za čitavu Srbiju, a ne samo za grad Niš. Privilegija je biti direktni učesnik proslave 2013. godine.“

Statua Hrista Spasitelja u Rio de Žaneiru (visine 38 metara) i Kip slobode u Njujorku (visine 46.5 metara) ostaće tako u senci najvećeg pravoslavnog krsta na svetu. Od niškog krsta biće viša statua Majke Rusije u Volgogradu koja je visoka 85 metara.


Index

U aferi Indeks podignuta je optužnica protiv 89 osoba zbog 159 počinjenih krivičnih dela – od toga je 114 dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja. Od tog broja 33 studenta su optužena za kupovinu ispita i 21 posrednik izvan nastavnog osoblja. Za odbranu je angažovano više od 100 advokatskih kancelarija.

Za prodaju pozitivnih ocena optuženo je više profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Prema optužnici, prelazne ocene su koštale od 500 do 750 evra, dok su diplome koštale od 12.000 do 16.000 evra.

Nakon otkrivanja afere Indeks, februara 2007. godine, osumnjičeni profesori kragujevačkog Pravnog fakulteta su uzeli jednogodišnje plaćeno odsustvo i nisu držali predavanja. U tom periodu oni su se bavili naučno-istraživačkim radom i za to su primali i plate u visini od oko 50.000 dinara mesečno.

Optuženo je 14 od ukupno 26 kragujevačkih profesora, a posle puštanja iz pritvora, samo je jedan profesor otišao u penziju, a na svoja radna mesta vratilo se 11 profesora.

Nijedan ispit ni diploma sa kragujevačkog Pravnog fakulteta do sada nisu poništeni.

Glavni pretres na suđenju optuženima u aferi Indeks počeo je septembra 2009. godine pred Okružnim sudom u Smederevu, posle sedam odlaganja. Na ročištu je saopšteno da bivši dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Oliver Antić (inače bivši istaknuti član SRS i jedan od osnivača Srpske napredne stranke) više nije među optuženima.

Sudija Slađana Bojković rekla je da je zamenik okružnog javnog tužioca u Beogradu, bez obrazloženja, odustao od krivičnog gonjenja Olivera Antića optuženog za primanje mita. Odustajanje od optužnice protiv Antića bez obrazloženja izazvalo je niz zahteva za izuzeća od strane ostalih optuženih.

Slična afera dogodila se i u Hrvatskoj, na Saobraćajnom i Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Tamo je, za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja u okviru tri vezane akcije (Index 1, 2, 3) bilo optuženo oko 80 osoba.

Bivši prodekan zagrebačkog Saobraćajnog fakulteta Dragan Badanjak bio je među 14 optuženih u slučaju Indeks 1. On je osuđen na dve i po godine zatvora.

U okviru akcije Index 2 – 28 optuženih proglašeno je krivim za primanje mita i korupciju. Kazne su se kretale oko jedne godine zatvora, oduzimanjem prava na dalji rad, bilo je i uslovnih kazni za studente i njihove roditelje, a neki osuđeni su morali da uz zatvorsku kaznu plate i do 200 dnevnih dohodaka i troškove sudskog procesa.

Bilans afere Index 3 broji ukupno 19 osuđenih profesora i studenata zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Od momenta hapšenja optuženih u hrvatskoj aferi Index do donošenja prvih presuda prošlo je manje od godinu dana.

U Srbiji, hapšenja profesora, studenata i posrednika počela su još februara 2007, a glavni pretres održan je tek sredinom septembra 2009.

Suđenje pred okružnim sudom u Smederevu se nastavlja 10. aprila 2009.


Kofer

U stanu viceguvernera Narodne banke Dejana Simića januara 2006. policija je našla kofer sa 100 hiljada evra, koji je kao svoj lični prtljag doneo gost Vladan Zagrađanin, kum Ivice Dačića, koji je takođe bio u gostima kod Simića.

Simić i Zagrađanin su optuženi za primanje mita, a akciju policije izbegao je Ivica Dačić, jer je na insistiranje Dejana Mihajlova, tadašnjeg generalnog sekretara vlade, napustio stan nakon više telefonskih poziva.

Optuženi su u pritvor proveli dva meseca, od tada se brane sa slobode, suđenje je odlagano 4 puta zbog nepojavljivanja glavnih svedoka i još uvek traje.

 
Pripremio Miloš Ćirić

Peščanik.net, 25.03.2010.