Iz gostovanja Vuka Jeremića u emisiji Svedok, RTS, ponedeljak, 23.02.2009.


O našem Miladinu

Jako je teško govoriti u javnosti o slučaju Kovačević obzirom na državnu tajnu i ja sam obavezan da to poštujem. Srbija ima ozbiljan spoljno-politički problem. Miladin Kovačević je napustio SAD kršeći zakone SAD uz pomoć bivših službenika Vlade Srbije. Oni su drakonski kažnjeni. Kovačević  je u Srbiji i kao i svakog drugog građanina njega štiti Ustav, a to znači da Srbija ne izručuje svoje građane trećim zemljama. Miladina Kovačevića brani ustav Srbije.

Za slučaj Miladina Kovačevića me je pitala Kondoliza Rajs kada smo se sastali u septembru, dominirale su dve teme – jedna je bila Kosovo, a druga Miladin Kovačević.

Pre svega, ponašanje Miladina Kovačevića treba utvrditi na sudu. Istinu u vezi sa onim što se te noći dogodilo u Njujorku treba utvrditi na sudu – američkom ili sprskom – na Miladinu Kovačeviću  je da odluči da li će to uraditi pred američkim ili srpskim sudom.

Miladina Kovačevića štiti ustav. Srbija zbog slučaja Kovačević ima ozbiljan problem i Vlada će uraditi sve da taj problem reši u skladu sa Ustavom i zakonom, nakon čega više neće biti neophodno da na pregovorima stoji oznaka državne tajne. Ako slučaj bude uspešno razrešen, skinućemo oznaku državne tajne.

O potraživanjima informacija od Ombudsmana Saše Jankovića u vezi sa slučajem Kovačević, Jeremić kaže:

Nisam bio svestan da je Ombudsman bilo šta tražio od mene.


Mi kao vlada

Ispunjavanjem tri glavna spoljnopolitička cilja Srbije – odbrane ustavnog poretka, ubrzavanje evropskih integracija i postizanje harmoničnih odnosa u regionu, mi kao vlada ne možemo raditi bilo šta što krši naš ustavni poredak. Zadatak spoljne politike je da učini sve da ovi prioriteti ne budu u kontradikciji. Ovog trenutka to nije slučaj i na tri paralelna fronta borimo se za svoje interese.


Naša borba

Činjenica je da je jedan broj zemlja Evropske unije priznao ilegalno proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. To svakako nije pomoglo našim bilateralinim odnosima sa tim zemljama i ne pomaže ukupnom procesu evropskih integracija celog Zapadnog Balkana.

Proglašenje nezavisnosti Kosova je destabilizovalo region, a Srbija je učinila sve da mirnim i političkim sredstvima umiri situaciju u regionu, nađe načina da izoluje probleme koji postoje u bilateralnim odnosima sa državama koje su priznale Kosovo i da to učini tako da ne uspori proces evropskih integracija Srbije – mi smo u tome do sada bili uspešni i nastavićemo da delujemo u tom pravcu.

Naša borba za Kosovo nije apstraktna borba za neki apstraktan inetres, već za interese građana.


Copenhagen
criteria – peace of cake

Nije realno očekivati da Unija Srbiji uspostavi takav politički uslov – priznanje Kosova od strane Srbije. Da bi se takav uslov postavio oko njega moraju da se slože sve države članice Evropske unije.

Ratko Mladić je jedini politički uslov, ostalo su samo tehnički uslovi odnosno ostvarivanje tzv. kopenhaških kriterijuma. Ako bi se takav uslov i postavio, Srbija ne bi imala izbora nego da kaže ne, ova vlada taj uslov neće prihvatititi i siguran sam da ga neće prihvatiti nijedna buduća vlada – jer nikada ništa u Srbiji više ne bi bilo u redu kada bi ovde neko priznao nezavisnost Kosova. Druge zemlje nisu pitane za tako nešto, a mi ćemo se izboriti da ni Srbiji takvo pitanje ne bude postavljeno.


Centar gravitacije

Centar gravitacije naše diplomatske aktivnosti predstavlja odluka Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova koju očekujemo sredinom 2010.  Niko nije očekivao da će Srbija biti do kraja uporna, međutim, način na koji smo postavili pitanje doveo nas je do toga da velika većina zemalja sveta da eksplicitno glas za stav Srbije. Mi očekujemo da će sud doneti odluku koja je na liniji stava Srbije da je Kosovo proglasilo nezavisnost protiv pravila međunarodnog prava.


Somewhere over the rainbow

Na pitanje o šta misli o mišljenjima da je Srbija obraćanjem sudu samo kupila vreme, jer mišljenje suda neće imati neku obavezajuću snagu, već će možda Srbiji obezbediti moralnu satisfakciju i o stavovima da mišljenje suda neće imati nikakvog uticaja niti dejstvo na život međunarodne zajednice (ovo je rekao italijasnki pravnik Antonio Kaseze, prvi predsednik Međunarodnog suda u Hagu za bivšu Jugoslaviju), Jeremić kaže:

Polazeći od hipoteze da će sud reći da je nezavisnost Kosova nelegalno proglašena – Kosovo će postati paralisano. Kosovo će biti u situaciji u kojem u međunarodnopravnom smislu ne može da mrdne ni levo ni desno. Kosovo neće moći da uđe ni ujednu međunarodnu instituciju – političku, ekonomsku, kulturnu, sportsku ili bilo koju drugu. Više neće biti novih priznanja, i tada će privremene institucije imati izbor da trajno ostanu u takvom stanju ili da kažu u redu, hajde da vidimo kako da izađemo iz ovog ćorsokaka, a tada će sve zavisiti od Srbije.


O zlim jezicima ili o navodno oštroj retorici

Nije pitanje ni jednog ministra u vladi Srbije kako govori i šta govori, pitanje je politike koju Vlada ima. Politika Vlade je vrlo precizno definisana i za nju je Vlada dobila većinsku podršku. Što se spoljne politike tiče tu su ona tri prioriteta. I dok god je tako zacrtana spoljna politika Vlade Srbije ja nemam druge nego da je baš tako zastupam. Mi smo spremni da sa onima koji imaju primedbe na miran način opštimo, ali ni od jednog prioriteta ne možemo da odustanemo.


Obamin tefter

Mi ćemo učiniti sve da imamo dobre odnose sa SAD jer su i dalje najmoćnija država na svetu. Imamo fundamentalno neslaganje sa SAD u vezi sa Kosovom, ali je Vlada uspela da se koncentriše na stvari u kojima nema razmimoilaženja između SAD i Srbije. U interesu Srbije i regiona je da se koncentrišemo na ono što nas spaja a ne na ono što nas razdvaja.

Balkan ne firugira u vrhu Obaminih prioriteta, dominiraju drugi prioriteti, a što se tiče najave da će najviših rukovodioci takozvane republike Kosovo otići na prijem kod sekretarke Klinton, sve je to moguće gledati na drugi način – njih neće primiti predsednik Obama, već Hilari Klinton. Mislim da će predsednici Obama i Tadić u nekom trenutku suočiti i razgovarati o problemima u odnosima dve zemlje.


Sveprožimajući odnos sa Rusijom

Mi imamo izuzetno bliske odnose sa Rusijom jer nas Rusija podržava u svim nacionalnim prioritetima. Mi sa Rusijom nemamo nijedno otvoreno pitanje, taj odnos je iskren, prijateljski i sveobuhvatan, ona je jedan od naših najvažnijih ekonomskih partnera i nastavićemo da gajimo najbliže moguće odnose sa Rusijom, nastavivši proces integracije u EU. Najbliži odnosi sa Rusijom nisu u koliziji sa približavanjem EU.


Lider u regionu

Pravac Srbije determinira pravac kojim ide ceo Balkan. Srbija je trendseter kada je reč o zapadnom Balkanu – od načina na koji se Srbija postavi zavisi način na koji će se kretati zapadni Balkan.


Dodik

Uklanjanje Dodika sa političke scene dolaskom novog međunarodnog predstavnika bi na jedan dramatičan način destabilizovao BiH i od presudne je važnosti da međunarodna zajednica, uključujuči i Srbiju učini sve da se proces evropskih integracija BIH neometano nastavi. Stabilnost BiH je od ključne važnosti za stabilnost zapadnog Balkana. Naše mišljenje je da je došlo vreme da se ukinu ta gubernatorksa ovlašćenja visokih međunarodnih predstavnika koji su nasleđe iz prošlosti. BiH treba da bude ravnopravna država na putu evropskih integracija kao i ostale države na Balkanu. BiH ne može biti ravnopravna ako tamo postoji neko ko je spreman da na jedan brutalan način ignoriše demokratsku volju građana.


Sloga i tačka

Neprikosnoveni autoritet u kreiranju spoljne politike je Predsednik Tadić. Postoji jedna politka u Srbiji koja može da doprinese u ostvarenju naših strateških ciljeva, a ja nijednu drugu politiku ne bih nikada mogao da sprovodim u delo.

Ja zastupam istu politiku i u prethodnoj i u ovoj vladi. Imam punu podršku predsednika i DS. Politika koju ja zastupam je politika DS i Predsednika DS i Srbije, a sama DS je čvrsta i ujedinjena.

Ne treba biti drčan ni bahat i nikome ne treba upirati prst u oko, treba biti učtiv, umeren i staložen, ali odlučan i na jedan vrlo jasan način saopštavati šta je politika vaše zemlje.


Hendlovanje

Napravljen je najbolji mogući izbor za predsednika vlade. Moj šef Cvetković je izvanredan premijer i on je pravo rešenje. Premijer na najbolji mogući način vodi ovu vladu koja je izabarana u jednom drugom, svetlijem vremenu sa drugačijim očekivanjima. To je trebalo da bude vlada brzog uspona i velikog prosteriteta, ispostavilo se da je ova vlada mora da hendluje ozbiljnu ekonomsku krizu koja je naprosto nametnuta međunarodnim događajima. Premijer u tom smislu izvanredno obavlja svoj posao.

Posao koji ja obavljam je, biću subjektivan, jako važan za ovu zemlju. Ogromni su pritisci na Srbiju i mnogi bi je stavili pred svršen čin da odustane od Kosova i fundamentalnih principa – jedini način da izgubimo Kosovo je da odustanemo od svakodnevne borbe za očuvanje Kosova u sastvavu Srbije. Mi smo se opredelili za miran put – ne rizikujući nijedan rat niti život – borimo se za očuvanje teritorijalnog intregriteta i suvereniteta i to na način da ne ugrozimo naše opredeljenje za člasntvo u EU.

 
Pripremio Miloš Ćirić

Peščanik.net, 26.02.2009.