Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Predsednikovanje Miloševića okončano je parolom: gotov je! Predsednikovanje Vučića promoviše se parolom: gotovi ste! Gotovi ste ako ja (to jest on) ne budem izabran za predsednika.

Šta će nam se to (sve) loše desiti ako on ne bude i predsednik države? Pa, sudeći po dosadašnjim promotivnim spotovima, piloti i kopiloti će se otimati za upravljač, ješćemo gnjecavo testo umesto hleba, a fudbalski navijači će ostati bez svog najpopularnijeg skandiranja.

Ali, još gore od toga – dobićemo predsednika koji hoće da ubija srpsku decu!

Ne znamo tačno ko je taj budući predsednik, ali da će ubijati srpsku decu potvrdio je i ministar policije, a to je onda već ozbiljna optužba. Samo što su ministru policije vezane ruke (figurativno, naravno, a ne kao onima u Savamali) pa ministar policije javno proziva tužilaštvo što ne reaguje. Na šta jedan tužilac reaguje i ministra policije javno optužuje (samo figurativno, naravno, baš kao i u slučaju Savamale) za vršenje pritiska na tužilaštvo.

I sad opet ne znamo koji predsednički kandidat hoće da ubija srpsku decu. Znamo, doduše, koji su kandidati nekada, pre ove kandidature, pozivali na ubijanje, ali ne srpske dece, već neke druge (tako da im nije uzeto za zlo) što znači da se ne misli na njih.

Dodatno nas zbunjuje i to što će taj neko ubijati srpsku decu da bi se domogao fotelja jer, budući da su ovo izbori samo za predsednika, može da se domogne samo jedne fotelje. Osim ako ne namerava da opljačka neki salon nameštaja? Možda i belu tehniku, što bi onda bila direktna asocijacija na ratišta pa samim tim i dokaz da taj kandidat priprema ”ukrajinski scenario”? Uostalom, tabloidne novine i televizije su ionako već uveliko iznele pakleni plan po kojem će kandidat izvršiti atentat na sebe (baš kao što ga je i premijer Đinđić izvršavao) posle čega će pozvati na ulične proteste.

I sve to, kako je lepo premijer najavio, koristeći takav rečnik uvreda kakav nikada nije postojao na političkoj sceni Srbije. Ne znamo na koji se rečnik misli, ali možemo sa sigurnošću izostaviti: ološ, plaćenici, mrzitelji, izdajnici, ubijanje srpske dece… jer se to već uveliko koristi. Nije mislio ni na čitanje pljuvačkog saopštenja o opozicionom kandidatu i to usred neutralnog izbornog bloka u vestima, jer se i to radi.

Jedino što se još nije radilo je – da neko optuži premijera da, dok druge kandidate proziva za ukrajinski, makedonski, oktobarski i svakojaki drugi scenario, on sam zapravo sprema ”turski scenario” po kojem će hapsiti neistomišljenike, zatvarati medije, prekrajati ustav, gušiti proteste… Ali, ne verujem da je premijer na to mislio. Tako da ćemo opet morati od njega lično da čujemo na koji je to rečnik uvreda, koje nikada pre nisu postojale, mislio.

Peščanik.net, 13.03.2017.

IZBORI I PROTESTI 2017.

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)