Hrvatska radiotelevizija je prijenosom koncerta Za istinu 13. lipnja 2010. učinila nekoliko nedopustivih grešaka. Prvenstveno, prekršila je više odredaba Zakona o HRT-u (NN br. 25/03); konkretno, točku 1, st. 1, čl. 6,[1] točku 2, čl. 7[2] i točku 1, st. 1, čl. 8,[3] jer je stala iza jednostranog tumačenja nedavne ratne prošlosti i takvo tumačenje u programu promovirala.

Nadalje, HRT je značajan javni prostor u sklopu prijenosa ovog koncerta dao osobama koje su kršile pravno-demokratska načela osporavajući presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i presude domaćih sudova donesene u korektno vođenim postupcima, inzistirajući na nevinosti osoba za koje je nedvosmisleno utvrđeno da su naredile ili izvršile ratne zločine, zločine protiv čovječnosti ili druge teške povrede ljudskih prava.

Konačno, HRT je u potpunosti zanemario patnju žrtava ovih zločina veličajući i nazivajući “herojima” ratne zločince kao i osobe protiv kojih se vode procesi za ratne zločine ili za koje postoji osnovana sumnja da su u počinjenju zločina sudjelovali.

Prijenos koncerta Za istinu bio je na granici ratnohuškačke propagande i kao takav je ozbiljno ugrozio proces pomirenja u RH i užoj regiji, ali i sam proces demokratizacije za koji je nužno poticati proces suočavanja s nedavnom prošlošću na temelju vjerodostojnih činjenica.

Posebno je problematična činjenica da je ovaj prijenos, koncert i njegovu poruku podržao i predsjednik Programskog vijeća HRT-a g. Zvonko Milas, što navodi na zaključak da se ovdje radi o službenom stavu HRT-a.

Zbog svega navedenog, pozivamo nadležne institucije da reagiraju na ovo kršenje Zakona o HRT-u kao i na pojave osporavanja vjerodostojno utvrđenih činjenica o ratnim zločinima i kaznenoj odgovornosti pojedinaca u medijskom prostoru javne televizije.

S poštovanjem,

Organizacije potpisnice izjave:

YIHR – Inicijativa mladih za ljudska prava

B.a.B.e. – Budi aktivna, Budi emancipiran

Građanski odbor za ljudska prava

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

CMS – Centar za mirovne studije

Civil Rights Defenders

MMH – Mreža mladih Hrvatske

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek

CERD – Centar za razvoj demokracije

Ženska soba

JEF Hrvatska – Mladi europski federalisti

Nansen dijalog centar, Osijek

HOMO, Pula

TABU Vukovar

Poligraf, Zagreb

Centar za građanske inicijative, Poreč

Udruženje porodica nestalih i nasilno odvedenih lica iz Vukovara

 
YIHR Hrvatska, 15.06.2010.

Peščanik.net, 15.06.2010.

Srodni link:

———–    

  1. U ostvarivanju programa, HR i HTV su dužni: – pridonositi poštivanju i promicanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, demokratskih vrednota i institucija te unapređenju kulture javnoga dijaloga.
  2.  (HR i HTV su dužni:) – poštovati i poticati pluralizam političkih, religijskih, svjetonazorskih i drugih ideja te omogućiti javnosti da bude upoznata s tim idejama; HR i HTV ne smiju u svojim programima zastupati stajališta ili interese pojedine političke stranke, kao ni bilo koja druga pojedinačna politička, religijska, svjetonazorska i slična stajališta ili interese.
  3.  U programima HR-a i HTV-a zabranjeno je: – poticati, pogodovati poticanju i širiti nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju i netrpeljivost, antisemitizam i ksenofobiju, kao i poticati na diskriminaciju ili neprijateljstvo prema pojedincima ili skupinama, zbog njihova podrijetla, boje kože, političkog uvjerenja, svjetonazora, zdravstvenog stanja, spola, seksualnih ili drugih određenja ili osobina.