Ustav iz 2004. biće vraćen na snagu u roku od 48 sati dok će vlada nacionalnog jedinstva biti formirana tokom narednih deset dana, deo je kompromisnog rešenja ukrajinske krize na koje su sukobljene strane pristale danas u Kijevu.

Sporazumom koji su tokom noćašnjih pregovora između vlasti i opozicije usaglasili šefovi diplomatija Nemačke, Poljske i Francuske, između ostalog je predviđeno i raspisivanje predsedničkih izbora najkasnije do kraja ove godine. Takođe je dogovoreno i da se što pre započnu ustavne reforme kojima najkasnije do septembra treba da se definišu ovlašćenja predsednika, vlade i parlamenta. Strane su se takođe dogovorile i o promeni izbornog zakona.

Na zvaničnom tviter nalogu nemačkog ministarstva spoljnih poslova objavljena je fotografija sa potpisivanja sporazuma koji su u ime opozicije parafirali Vitalij Kličko (Udar), Oleh Tjahnibok (Svoboda) i Arsenij Jatseniuk (Batkivščina). Osim nemačkog, poljskog i francuskog ministra spoljnih poslova, potpisivanju je svedočio i specijalni izaslanik predsednika Ruske federacije.

Potpisivanjem sporazuma predsednik Viktor Janukovič se u ime ukrajinskih vlasti obavezao na sprovođenje istrage o nasilju koje je poslednjih dana besnelo Kijevom, a koju će zajednički sa vlastima nadgledati predstavnici opozicije i Saveta Evrope. Takođe, vlasti neće uvoditi vanredno stanje, dok su se obe strane obavezale na uzdržavanje od nasilja kao i na skoru normalizaciju života u gradovima i selima, oslobađanje javnih ustanova i povlačenje sa trgova. Vlasti su takođe pristale na proglašenje amnestije, nakon čijeg usvajanja traje rok od 24 sata za predaju ilegalnog oružja.

Odmah po potpisivanju sporazuma, ukrajinski parlament izglasao je akt za obnovu ustava iz 2004. kao i poseban zakon o amnestiji demonstranata optuženih za učešće u nasilju.

Prema izveštajima medija, jutros je u Kijevu još bilo sporadične pucnjave ali se prilike osetno smiruju. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je od utorka u sukobima policije i demonstranata poginulo 77 osoba dok je 577 povređeno. Izvori grupa za ljudska prava tvrde da je broj ubijenih znatno viši.

Peščanik.net, 21.02.2014.

Srodni linkovi:

U Ukrajini počinje građanski rat

Propalo primirje

Nada u čudo

Kijev gori

TEMA – UKRAJINA