Grozni, foto: Oksana Yushko
Grozni, foto: Oksana Yushko

Rat protiv homoseksulaca u Čečeniji, započet s idejom borbe do istrebljenja, svakim danom biva obogaćen nekom novom formom. Nedavno je Novaja gazeta objavila podatke i dokaze o masovnim kažnjavanjima čečenske LGBT+ populacije samosudom, progonima i ubistvima bez podizanja bilo kakvih tužbi i sazivanja suda. Sada ih optužuju i gone za ekstremizam. Na burno reagovanje svetske javnosti, vlasti Čečenije odgovaraju da u njihovoj republici nema homoseksualaca, niti ih može biti. „Sve su to samo izmišljotine, obične gluposti jer u Čečeniji nema homoseksualaca“, objasnio je Ramzan Kadirov u svom intervjuu datom sportskom uredniku američkog televizijskog kanala HBO Dejvidu Skotu i potom precizirao: „A ako se par njih slučajno i provuklo, vodite ih sa sobom u Kanadu – hvala Alahu – što dalje od nas“. On je dodao da su „svi ti gejevi neljudi, šejtani u ljudskom obličju i da je krajnje vreme da zauvek budu prokleti!“

Ruski pravosudni sistem nema ni najmanju šansu da istraži bilo kakav prestup ili zločin na teritoriji Čečenije, pa i van nje ako iza njega stoji lokalna čečenska vlast. Dokaz tome je primer Ruslana Geremejeva, jednog od glavnih osumnjičenih za organizaciju ubistva Borisa Nemcova kojeg ruski istražni organi ne samo da nisu mogli da uhapse, već im nije data prilika ni da ga bilo šta upitaju.

Ramzan Kadirov se ničega ne boji. On ima licencu za bilo kakvo nedelo i svinjariju u svojoj republici, koju mu je izdao lično Vladimir Putin. Jedino što ga u ovoj situaciji pomalo nervira su mnogobrojni protesti koji dolaze od strane međunarodne zajednice. Prvo se Kanada razgalamila, pa je onda i gospođa Merkel imala štošta da primeti, a potom je i britanski parlament počeo nešto da zvoca i zanoveta, pri čemu to nisu bile tek prazne reči. Ove optužbe su bile potkrepljene izjavama svedoka koji su pobegli od smrti u Čečeniji i privremeno se nastanili u nekoj od evropskih zemalja. I kako bi sprečili da se i ubuduće slične stvari ponavljaju, čečenske vlasti su se dosetile da za homoseksualcima izdaju poternice, stavljajući ih tako pod sumnju da sarađuju sa Isisom. Internet portal Kavkaz.Realije nedavno je objavio vest kako čečenski policajci upadaju u stanove roditelja i najbliže rodbine pripadnika LGBT+ zajednice i od njih zahtevaju da potpišu izjave kojima potvrđuju da su im deca otišla u Siriju. Tom prilikom kadirovci plene dokumenta i lične stvari navodno osumnjičenih „šejtana“, da bi potom taj isti „zaplenjeni materijal“ tobože pronašli u Siriji i upotrebili ga kao dokaz za podizanje optužnice o njihovoj saradnji s teroristima.

A u Siriji je Kadirov kao kod svoje kuće. U Rusiji svi znaju da u slučaju nekog problema sa teroristima nema nikakvog smisla obraćati se ruskim vlastima. Potrebno je samo kako valja zamoliti Kadirova i on će vam rešiti sve probleme. Na primer, supruga Sergeja Uhanova, stanovnika ruskog grada Saratova, primila je islam i sa dvoje maloletne dece pobegla u Siriju. Sergej Uhanov se obratio za pomoć Kadirovu i gle’, uskoro se dogodilo čudo: deca, koju su zajedno s majkom zaustavili turski graničari, bezbedno su vraćena ocu.

U Putinovoj Rusiji je stvorena partikularna institucija vlasti koja se nijednom jedinom rečju ne pominje u ustavu. Njen status i ovlašćenja su faktički neograničeni – i geografski i funkcionalno. Vlasti Jekatarinburga su odlučile da izgrade novu sportsku halu za hokejaški klub Automobilist. Nekada davno na tom mestu je grad planirao da izgradi džamiju, a danas tamo stoji jedna prlično neugledna baraka nekada namenjena radnicima s okolnih građevina i u zemljišnim knjigama upisana kao privremeni objekat, ali nju lokalni muslimani doživljavaju kao „privremenu džamiju“. Gradske vlasti svojim sugrađanima muslimanske veroispovesti nude sedam lokacija, sedam raznih varijanti za izgradnju nove džamije, ali oni uporno nastoje na tome da se ona izgradi baš na onom mestu gde grad planira da gradi svoju ledenu dvoranu. I šta mislite, kome su se uralski muslimani obratili za pomoć? Koga su odabrali kao zaštitnika svojih interesa? Naravno, Ramzana Kadirova.

Voronježski policajci su 27.7.2017. na ulici zaustavili dve mlade Čečenke s detetom i zatražili im da pokažu dokumenta. One su to kategorično odbile i policajci su ih onda zamolili da pođu s njima u policijsku stanicu. Ubrzo su tu nađoše i rođaci koji su pritrčali da pomognu Čečenkama, počela je tuča, policajci su rođake savladali i odvezli u stanicu, ali su ih nakon desetak minuta pustili. Svoje zemljake je zaštitio Ramzan Kadirov tako što je telefonom pozvao gubernatora Voronježske oblasti, a ovaj se – kako je iste večeri saopštila čečenska državna televizija – „izvinio čečenskom narodu za učinjenu neprijatnost“. Sutradan je ministarstvo unutrašnjih poslova Čečenije pokrenulo istražni postupak povodom uvreda koje je neki prolaznik uputio mladim Čečenkama.

Kadirov s pažnjom prati i konflikt oko Hramske gore, dugogodišnji sukob Izraelaca i muslimana. Jednom prilikom je čak izjavio kako se sprema da i sam ode u Jerusalim i lično zaštiti prava muslimana. Istina, iz nekog razloga nije otišao…

Viktor Frankenštajn, junak čuvenog romana Meri Šeli, provodeći alhemijske eksperimente stvara monstruma koji će mu kasnije praviti velike neprijatnosti, a na kraju ga i definitivno dokusuriti. Monstrum zvani Ramzan Kadirov, rezultat je Putinovih alhemičarskih opita nad Rusijom. On je svome tvorcu punih 17 godina deklarativno potvrđivao vernost, ne zaboravljajući pritom ni sebe. Nove zapadne sankcije će Rusiji neizbežno doneti krizu vlasti i time znatno oslabiti Putina. A monstrumi nikako ne vole slabe…

Ежедневный журнал, 02.08.2017.

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 05.08.2017.

LGBTQIA+