‘n’ every gimmick hungry yob digging gold from rock ‘n roll,
Grabs the mike to tell us he’ll die before he’s sold,
But I believe in this and it’s been tested by research,
He, who f***s nuns, will later join the church.
The Clash – Death or Glory

Na prošlonedeljnoj konferenciji za novinare predsednika Vlade, bili smo upoznati i sa informacijom – koju je na konferenciji prezentovao glavni urednik jednog tabloida – da je patkica, simbol pokreta „Ne davimo Beograd“, zapravo preuzeta iz skorašnjih protesta u Brazilu, protiv nedavno smenjene predsednice Dilme Rusef. Ova informacija je, naravno, istovremeno predstavljena i kao dokaz da iza inicijative „Ne davimo Beograd“ stoji, a ko drugi nego – CIA. Teorija o dve patkice, brazilskoj i beogradskoj, koje povezuje centrala u Lengliju, ponovljena je, ovaj put sa mnogo više detalja, i u specijalnoj emisiji koju smo imali prilike da gledamo u ponedeljak na jednoj nacionalnoj televiziji. Pa ipak, grešite ako mislite da iza ovog originalnog otkrića stoje režimu bliski mediji, jer iza njega njega zapravo stoji jedan pravi buntovnik.

Postoje, naime, dve vrste buntovnika. Jedni veruju da se režimskoj zloupotrebi moći i kriminalnim radnjama treba suprotstaviti javnim, mirnim, građanskim protestom i zahtevima za obnavljanjem vladavine prava, brzom i transparentom istragom od strane nadležnih organa, te smenom odgovornih lica iz vlasti. Ovakvi buntovnici su u najboljem slučaju izmanipulisani naivci, a u mnogo gorem – strani plaćenici kojima je cilj da destabilizuju državu.

Druga vrsta buntovnika su pravi buntovnici – ne protiv režima, nego protiv – sistema („Sistem te laže!“). Oni znaju da je igra unapred nameštena, da je svaki bunt takođe njen deo, ili, rečima uličnog mudraca: da sve što se dešava na ovome svetu – nije istina. Ovi savremeni manihejci imaju samo jedan cilj – da svojim lakovernim i izmanipulisanim sugrađanima pokažu koliko greše kada se bune protiv vlasti. Naivci mogu verovati da je prava opasnost vlast koja krši zakon, te ugrožava sopstvene građane i njihovu imovinu, ali Pravi Buntovnik zna da je to tek privid. Prava opasnost, pravo zlo, krije se upravo na drugoj strani – pod maskom nevinih, mirnih, građanskih protesta – pod maskom patkice.

Ovo nije prvi put da Pravi Buntovnik vidi više i dalje od svojih naivnih i izmanipulisanih sugrađana. U vreme kada se Peščanik bavio plagiranim doktoratima, naivci sa svih strana političkog spektra su naseli na ovu diverziju. Jedan od njih je npr. pisao: „Baš me briga što je kritika Stefanovićevog ‘doktorata’ prvi put objavljena na Peščaniku. Baš me briga što su tu ‘disertaciju’ negativno ocenili ili ismejali brojni Peščanikovi autori sa kojima se, ideološki ili politički, gotovo ni u čemu ne slažem. Prosto sam otvorio priloženi PDF Stefanovićevog rada i svojim sopstvenim očima i sopstvenim razumom se uverio da je reč o akademskoj svinjariji prvog reda.”

Ali Pravi Buntovnik dobro zna da nikada ne treba verovati sopstvenim očima! Sistem nas laže! Zbog toga je on i bio među retkima koji nisu naseli na „patku“ (Opet ta patka! Slučajnost? Ne bih rekao!) sa doktoratima. Dok je svaka blesa zverala, ne u nebesa, nego u aferu sa plagiranim doktoratima, Pravi Buntovnik se bavio zaista krucijalnim temama poput promocije naših interesa u svetu.

Slično je bilo i kada su naivci naseli na priču o helikopteru, pokušavajući da se probiju kroz maglu protivrečnih Vladinih saopštenja i vesti državnih agencija. Ni tu Pravi Buntovnik nije dozvolio da ga zavedu – za to vreme bavio se pravom antisistemskom borbom – protestom protiv sporazuma sa NATO.

Naravno, Pravi Buntovnik nailazi na brojne otpore u svom promovisanju istine. Neretko, zvanični mediji nisu imali sluha za njegovu borbu protiv sistema. Ipak, istina je na kraju trijumfovala – film koji raskrinkava sistem, konačno će biti prikazan na javnom servisu. Naivci će se možda žaliti što se neke teme na državnoj televiziji uporno zaobilaze, ali pravi buntovnici na takve patke ne nasedaju.

Pa dobro, reći ćete sada vi, ali prevario si nas. Na početku si rekao da autor otkrića o „CIA patkici“, nije blizak režimu, a valjda je jasno da Pravi Buntovnik i nije nikakav buntovnik, već neko ko aktivno radi na tome da se održi status quo. On očigledno planski izbegava sve za režim problematične teme, te skreće pažnju javnosti na stvari koje režimu nisu bitne, ili su po ovaj bezopasne. Pa i taj neoliberalizam nije nekakvo vanvremeno čudovište, on deluje sada i ovde kroz konkretne političke aktere, a Pravi Buntovnik čini sve da izbegne sukob sa tim akterima i da fokus pomeri na onaj kejnzovski dugi rok u kojem smo svi ionako mrtvi. To je bunt kakav bi svaki režim poželeo!

Na to odgovoram: upravo ste ovom primedbom pokazali koliko ste naivni i izmanipulisani! Upravo to što je sve ovo toliko očigledno, pouzdan je dokaz da to – nije istina!

Peščanik.net, 17.06.2016.

BEOGRAD NA VODI