Udruženje „Ateisti Srbije“ javlja da su 14. ovog meseca izbačeni sa sajma obrazovanja u Subotici. Njihova objava me je duboko zabrinula. Zabrinula sam se što osobe koje tvrde da zastupaju znanje i obrazovanje ne pokazuju sposobnost za kritičko promišljanje i identifikovanje uzroka problema.

Iz teksta „Ateista Srbije“ stiče se utisak da je glavni krivac za njihovo izbacivanje direktorka škole u kojoj se sajam održavao. Oni i sami to kažu:

„Problem je u direktorki škole, gospođi Eržebet Ivanović, koja je kao predstavnik države najgrublje pogazila Ustav, pozitivne zakone i elementarna ljudska prava onih koji su sasvim legalno i legitimno učestvovali na Sajmu obrazovanja.“

Fokusirajući se na direktorku, njene akcije i njene izjave, „Ateisti Srbije“ zanemaruju činjenice. Inicijalno, direktorka škole „Ivan Sarić“ u Subotici je dozvolila učešće „Ateista Srbije“ – ona dakle nije imala problema sa njihovim učešćem. Problem je nastao kada se svešteno lice pobunilo i zahtevalo od direktorke da ih udalji. „Ateisti Srbije“ smatraju da svešteno lice nema šta da traži na sajmu obrazovanja. Iako se ja lično slažem sa tom tvrdnjom, ona jednostavno nije tačna. Veronauka, koja se nalazi u domenu Crkve, jeste jedan od školskih predmeta. Izborni, da, ali školski predmet.

Vratimo se sada na incident. Svešteno lice nije samo zahtevalo, već je direktorki škole zapretilo tužbom ukoliko ne udalji „Ateiste Srbije“ sa sajma. Podsetimo se, direktorka škole „Ivan Sarić“ je pre nepunih mesec dana bila žrtva poziva na linč od strane Borisa Malagurskog. Tom prilikom je doveden u pitanje njen patriotizam. Ako to uzmemo u obzir, činjenicu da sveštenstvo ima veliku zaštitu u ovoj državi, kao i to da se religija u ovoj državi smatra jednim od pokazatelja patriotizma, direktorkina reakcija postaje jasna. Ona je uplašena žena, a ovim tekstom „Ateisti Srbije“ su se pridružili pozivu na njen linč.

 
Peščanik.net, 18.04.2014.