Organizacije Krv i čast i Nacionalni stroj, uz podršku srpskog ogranka organizacije Stormfront za 11. oktobar 2008. najavljuju okupljanje na platou ispred Filozofskog fakulteta pod nazivom “Srpski marš 2008”. Te organizacije su poznate po tome što propagiraju ideologiju utemeljenu na rasi, glorifikuju nacizam i antisemitizam, zastupaju ideje o “arijevskoj rasi”, “čistoj naciji” i objavljuju dela nacističkih vođa iz prošlosti, poput govora Adolfa Hitlera.

Istog dana, u sali Doma sindikata svoj skup su najavile organizacije 1389, Srpske dveri, Nomokanon i Svetozar Miletić. Sve četiri organizacije negiraju povezanost sa najavljenim maršem ispred Filozofskog fakulteta, njihovim organizatorima i idejama koje propagiraju. Oni će se, međutim, zajedno sa pokretom Srpski nacionalisti, kao i prethodnih dana, okupiti na Trgu republike u znak protesta zbog hapšenja i izručenja Radovana Karadžića. Toga dana i haški optuženik Vojislav Šešelj slavi 54. rođendan.

Ovo je prvi put da sve ove organizacije nastupaju jedinstveno. Postavlja se pitanje da li ovako povezane, te grupe mogu da se podvedu pod pojam organizovanog kriminala i da li u tom slučaju tužilac za organizovani kriminal ima osnova da ih optuži.

Povodom apela opozicione LDP upućenom MUP-u Srbije da zabrani najavljeno okupljanje, predstavnica najveće parlamentarne stranke, Nada Kolundžija izjavila je da je prvo neophodno utvrditi da li su organizacije koje najavljuju skup zaista neonacističke:

Nadležni organi prvo treba da procene da li to one jesu ili nisu. Ukoliko utvrde da jesu, te organizacije su zabranjene, i onda nije pitanje njihovog okupljanja, već da li takve organizacije treba da postoje”

Kako je ovakvih okupljanja bilo i ranije (na primer marš u Novom Sadu prošle godine), pitanje je kako to da državne institucije do sada nisu ispitale o kakvim je organizacijama reč i u skladu s tim odlučivale o eventualnoj zabrani.


O kakvom se maršu radi?

Ideju o Srpskom maršu objašnjava administrator foruma na sajtu organizacije Krv i čast:

“Mi smo građani naše zemlje, svi mi plaćamo porez kojim se finansira policija i sve druge državne institucije u Srbiji. Ako je Srbija demokratska zemlja onda u njoj svako može da iznosi svoje stavove slobodno i javno, a ako ti stavovi nisu u skladu sa zakonom tu je policija koju plaćamo da te ljude spreči da iznose te stavove, zar ne? Neće nama, niti bilo kome u Srbiji, neka bagra pričati šta mi smemo i šta ne smemo da radimo u našoj zemlji dok god se sve radi u skladu sa zakonom – niko nam ništa ne može.

Srpski marš je manifestacija Srpskih nacionalista, marš za jedinstvenu Srbiju protiv svih oblika separatizma u Srbiji. Srpski nacionalisti na Srpskom maršu iskazuju javno svoj stav da Srbija nije za deljenje i da Srpski nacionalisti nikada neće dopustiti da bilo ko deli Srbiju na neke pokrajne i na neke fantomske nezavisne države. Svako ko piše drugačije od ovoga je lažov i prevarant”


Upoznajmo organizatore

KRV I ČAST

Pokret Krv i čast je politička organizacija za “ideološku edukaciju i propagandu, kao i okupljanje Nacional Socijalističkih ljudi pod jednom zastavom, za stvaranje Nacional Socijalističke zajednice arijevskog načina života.” Zvanično formiranje srpske Krv i čast divizije dogodilo se 1995. godine uz odobrenje Krv i Čast/Combat 18 iz Engleske. Krv i čast sebe smatra političkom organizacijom, a rasu i arijevske vrednosti svojim glavnim postulatima. Članovi Krvi i časti smatraju da “moraju da obezbede postojanje našeg sopstvenog naroda i budućnost za našu belu decu”. Metode koje uključuju nasilje i kriminal za ostvarivanje svojih ciljeva članovi organizacije pravdaju maksimom “cilj opravdava sredstvo”.

“Rasa je jedina koja nas ujedinjuje, sve ostalo bez rasne svesti ne dovodi do harmonije već sukoba među evropskim nacijama. Rasa je bila osnova svake civilizacije, a rasno mešanje njena propast, zadnjih par hiljada godina istorije nam svedoči o tome. Rasa je biološki faktor koji je nasledan i izražava naš sopstveni identitet. Eugenika je mogućnost napretka rase. Svaka religija, ideologija ili država može biti uništena i naknadno ponovo da vaskrsne ali ako se krv izmeša i uništi rasa, tu nema niti povratka niti obnove.”

O Zoranu Đinđiću misle da je bio veliki srpski izdajnik i judeo-masonski sluga koji je uspešno odradio svoj zadatak i koji je potom “zbrisan i bačen kao krpa od strane svojih međunarodnih gospodara, da stvari ne bi izmakle kontroli”. Radovan Karadžić je za pripadnike Krvi i časti veliki srpski heroj koji je stao iza interesa sopstvenog naroda i koji plaća cenu za svoju odanost naciji.

U vezi sa okupljanjem koje najavljuju za 11. oktobar u Beogradu, organizatori poručuju:

Od svih patriota koji će prisustvovati ovom skupu očekuje se sledeće:
– prisutni ne trebaju da nose nikakve ideološke ili stranačke oznake.
– niko od prisutnih ne sme da pravi nepotrebnu buku ili da se nedolično ponaša
.
– ako se nose srpske zastave moraju biti isključivo na štapu.
– zbog izvrgavanja istine, pre, za vreme i posle skupa ne komunicirati sa medijima.
– provokatori i svi oni koji bi da prave ispade nisu dobrodošli!

Na sajtu ove ogranizacije nalaze se snimci Hitlerovih govora, knjige, brošure i magazini inspirisani antisemitizmom, rasizmom i nacizmom.


NACIONALNI STROJ

Pripadnici Nacionalnog stroja za sebe tvrde da su članovi političke organizacije propagandno-edukativnog karaktera, čiji se pogled na svet zasniva na ideji nacionalne slobode, socijalne pravde i rasnog identiteta. Cilj organizacije je “očuvanje i preporod zdravih vrednosti srpske nacije kao sastavnog dela bele rase i duhovni, umni i telesni napredak svakog pojedinca unutar naše nacije”. Nacionalni stroj nema svoje zvanične prostorije ili poštansku adresu, već se kontakti uspostavljaju lično – po preporuci ili e-mail-om. Svako objavljivanje uočljivih slika ili imena aktivista Nacionalnog stroja strogo je zabranjeno po statutu ove organizacije, dok aktivista Stroja može biti “isključivo punoletni pripadnik bele arijevske rase”.

Nacionalni stroj poziva simpatizere da u što većem broju osnivaju svoje grupe (ćelije) i deluju po uputstvima organizacije i u skladu sa njenim statutom i programom. Ovo su neki od saveta koje Nacionalni stroj daje aktivistima:

“Naučite da koristite i održavate svo oružije koje vam je na raspolaganju”,
“Posećujte skupove naših neprijatelja i snimajte šta se radi”,
“Napadnuti ste na sred ulice. Borite se do poslednje kapi krvi! Neka neprijatelj zna da sa nama ne sme imati posla”,
“Trudite se da budete fizički spremni i bavite se rekreativno trčanjem i dizanjem tegova”,
“Upišite se na časove borilačkih veština i budite istrajni”,
“Stupite u brak isključivo sa ženom/muškarcem sa zdravim pogledima na svet”,
“Vodite svoju decu i svoje poznanike u naše nacionalne muzeje i muzeje umetnosti”,
“Razgovarajte sa srpskim nacionalistima i probudite im rasnu svest”,
“Proučavajte istoriju, pronađite podmetnute laži i predstavite činjenice o našem narodu”.

Organizacija smatra da štampani i elektronski mediji moraju da budu pod nacionalnom kontrolom države, a da svi izdajnički ili iz inostranstva plaćeni mediji koji rade protiv nacionalnih interesa treba da budu ukinuti. Oni se međutim, zalažu i za prava životinja, rodnu ravnopravnost i interese mladih.

Nacionalni stroj je više puta obaveštavao javnost da ta organizacija nema vođu, te da Goran Davidović (jedan od najistaknutijih pripadnika Stroja) govori samo u svoje ime, a ne u ime organizacije, jer je ona koncipirana kao “otpor bez vođe”.

“Otpor bez vođe” nudi organizaciju sastavljenu od mnoštva ćelija (do 5 ljudi), koje rade nezavisno jedna od druge i ne polažu nikome računa. One nemaju vođu – njih vodi isti cilj, nemaju zvanično članstvo – jer ne znaju jedna za drugu, sve se radi u potpunoj tajnosti i isključivo na svoju odgovornost. Takođe, “Otpor bez vođe” zastupa i taktiku “vuk samotnjak”, gde pojedinac sam vrši sve akcije i preuzima svu odgovornost. “To je i najsigurnije, jer sve zavisi samo od tebe”, kažu iz Krvi i časti. “Otpor bez vođe” sve srodne organizacije smatraju jedinom alternativom za direktnu akciju, jer pripadnici misle da “živimo u svetu gde se sve prati, prisluškuje i snima”.


STORMFRONT

Stormfront sebe naziva “zajednicom belih nacionalista i svih ostalih koji su zainteresovani sa opstanak bele rase”. Internacionalni vebsajt Stormfronta obiluje nacističkim i profašističkim delima, porukama i pozivima na rasni rat. Stormfront forum podeljen je na regionalno-jezičke podforume. Među ovim forumima, jedan od najaktivnijih po broju diskusija i postova je Stormfront Srbija, sa preko 88.000 postova u 2007. godini.


Bonus track – najpoznatije nacionalističke organizacije

Kako je ranije napomenuto, predstavnici ovih organizacija negiraju učešće u organizovanju Srpskog marša 2008. Ostaje neizvesno kako će se članovi i simpatizeri ponašati u odnosu na planirano okupljanje, posebno ako se ima u vidu da su neke od ovih organizacija i udruženja istog dana najavile okupljanja u Beogradu:


OBRAZ

Obraz je politička organizacija sa razgranatim članstvom i podrškom bratske organizacije Ruski obraz iz Moskve. Spisak “neprijatelja srbskih” je dugačak, a pokret je svakom pojedinačnom neprijatelju na svom vebsajtu ostavio poruku u kojoj upozoravaju da u svojoj borbi neće birati sredstva. Za sebe kažu da su “pravoslavna i saborna organizacija, a ne partijska, jer ne verujemo u pluralizam interesa u srbskom narodu, već u njegovu sabornost, u jedinstven sistem vrednosti i u jednu zajedničku sudbinu za sve Srbe”. Svoje uzore pripadnici pokreta vide u “pobožnim i čestitim Srbima i Srbkinjama, našim precima i savremenicima, koji su znali da je politika sveta i strašna služba narodu i državi i prema njoj se tako i odnosili”.

Borbu za “slobodu i dobrobit” sprskog naroda ovaj pokret ne ograničava samo na teritoriju matice, već je proširuje i na dobrobit “našeg naroda, kome pripadaju svi srbski Zavičaji od Kupe do Vardara i od Dunava do Jadranskog mora”.

Značaj istorijskog trenutka u kome se Srbija i Srbi ali i svet danas nalaze, pripadnici pokreta vrlo dobro razumeju i u skladu sa brojnim iskušenjima odnose se prema izazovima trećeg milenijuma: “Tokom poslednjih petnaestak godina zbilo se više sudbonosnih događaja nego u čitavim ranijim razdobljima srbske, ali i opšte ljudske istorije. I većina onoga što se zbilo nije bilo dobro. Pa ipak, mi u Obrazu verujemo da iskušenja koja su nam stavljena u deo nisu protiv nas nego za nas, da pokažemo svaki svoje pravo lice, da osvetlamo svoj i svesrbski Obraz”.


SRPSKI NACIONALISTI

To je udruženje građana koje propagira ideju srpskog nacionalizma i velike Srbije. Organizatori su svakodnevnih protesta protiv hapšenja Radovana Karadžića na Trgu republike. Na vebsajtu ovog udruženja svakodnevno se mogu pratiti dešavanja pretežno vezana za suđenje Vojislavu Šešelju u Hagu, aktivnosti zvaničnika Srpske radikalne stranke. Tu su i bibliografija vođe srpskih radikala, bogata arhiva srpskih nacionalističkih pesama, knjiga, članaka kao i video arhiva dostupna svim posetiocima sajta Srpskih nacionalista. Posebnu pažnju privlači forum, gde se svakodnevno okupljaju srpski nacionalisti “iz zemlje i rasejanja” koji komentarišu dnevne događaje, ali i organizuju zajedničke akcije, poput proslave rođendana generala Ratka Mladića.


NARODNI POKRET 1389.

Pokret “1389” je obrazovan početkom oktobra 2004. godine sa ciljem da “usmeri i sabere značajnu, ali pomalo haotičnu energiju nekolicine poznanika i prijatelja i da postojeće rodoljubivo pregnuće podigne na viši organizacijski nivo”. Kao razloge svog postojanja, članovi pokreta 1389. smatraju da je “srpski narod u velikoj biološkoj, moralnoj, ekonomskoj i svakoj drugoj krizi i moraće sam da preuzme sudbinu u svoje ruke, da se trgne iz apatije ili da jednu nogu spusti u grob. Apsolutno je jasno da na žalost nema pojedinaca ni institucije koji bi mogli (i hteli) da svojim autoritetom i harizmom povedu naciju, pa se stoga svi moramo upitati: šta mogu da učinim za otadžbinu?”

Osnovna načela delovanja pokreta su: rodoljublje, pravoslavna vera, sloga, očuvanje čistote i bogatstva srpskog jezika, ćilirično pismo, porodične vrednosti, državni suverenitet i teritorijalna nedeljivost Srbije. Što se načina delovanja pokreta tiče, oni su definisani posebnim pravilnikom koji je izradio sam pokret. Pored javnosti delovanja, ravnopravnosti članova, unutrašnje solidarnosti i drugih načela, pokret ističe metode nenasilnog i zakonitog delovanja: “strogo odbacujemo nasilje, učimo mlađe članove da postave razum iznad strasti, da razmišljaju dugoročno, da uče na tuđim greškama, da budu uprkos svojoj ranoj mladosti politički zreli, da budu pravi Pravoslavni Hrišćani i na delu, jer nasilje ne rešava ništa već samo produbljuje probleme i stvara zlu krv i kontraefekat, poštujemo državu i njene zakone po primeru Isusa Hrista i želimo da na taj način dugoročno stičemo autoritet i poštovanje u narodu”.

Pripadnici pokreta 1389. autori su akcija “Sigurna kuća za Ratka Mladića – širi se mreža jataka!”,“Bulevar Ratka Mladića”, i akcije pisanja grafita “EU? Ne, hvala!”


SRPSKI SABOR DVERI

Srpski sabor Dveri je udruženje građana koje se rađalo na tribinama-promocijama časopisa Dveri srpske, koje su “nacionalno glasilo studenata srbistike, vremenom postavši glas svih pravoslavno verujućih i nacionalno opredeljenih studenata Univerziteta u Beogradu. Danas su Dveri srpske akademski časopis “nove generacije srpske nacionalne inteligencije”. Vremenom je Srpski sabor Dveri postao udruženje koje okuplja “one mlade ljude koji u svetosavskoj kulturi i svetosavskom načinu života vide smisao i prostor za svoje društveno delovanje.” Udruženje Srpski sabor Dveri je nastalo kako bi se na temelju jednog crkvenog pogleda na svet srpska omladina upoznala i povezala.

Svoj rad ovo udruženje predstavilo je na više desetina mesta u Beogradu i organizovalo preko 100 tribina na najrazličitije književne, kulturne, umetničke, političke, crkvene i istorijske teme na Filološkom i Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Mašinac četvrtkom danas je, prema podacima udruženja, “najposećenije stecište omladine u Beogradu i najvažnija pravoslavno-nacionalna tribina u Srbiji”.

Časopis i udruženje predstavljeno je i na preko 200 tribina i lokalnih medija po unutrašnjosti Srbije, u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, kao i u više srpskih crkvenih opština u evropskom i američkom rasejanju.

Izdanja Dveri srpskih mogu se naći u svim većim gradovima Srbije, u knjižarama i prodavnicama SPC.


NOMOKANON

Udruženje studenata Pravnog fakulteta Nomokanon je organizacija koja okuplja studente i profesore Pravnog fakulteta. Zalaže se za reafirmaciju vrednosti koje proističu iz Zakonopravila Svetog Save. Upravo po ovom najstarijem srpskom zborniku crkvenog i državnog prava udruženje je dobilo ime. Osnovano 2002. ovo udruženje od tada aktivno deluje na Pravnom fakultetu u Beogradu, a u toku je osnivanje udruženja i na drugim Pravnim fakultetima, u otadžbini i rasejanju. U svom radu Nomokanon se trudi da unapredi studenski život, kvalitet nastave i pravne struke. U tu svrhu organizuju brojne tribine i predavanja za koje smatraju da nose epitet najvažnijih i najposećenijih vannastavnih događaja na beogradskom univerzitetu.

Pažnju javnosti posebno su privukli 2005. godine organizovanjem tribine o Srebrenici, koja je prvobitno bila nazvana “10 godina od oslobođenja Srebrenice”, a kasnije preimenovana u “Istina o Srebrenici”.


NARODNI POKRET SVETOZAR MILETIĆ

U programskim osnovama pokreta navodi se da su “u poslednjem desetleću dvadesetog veka, a na osnovu višedecenijskog delovanja, secesionističke snage na prostoru bivše SFRJ odnele pobedu. One su, nažalost, u snažnoj ofanzivi i na početku novog milenijuma”

Po oceni pokreta srpski narod se nalazi u teškoj situaciji, dok je njegov opstanak uzdrman iz temelja, a procesi razbijanja nacionalnog korpusa ugrožavaju najneposrednije srpsko nacionalno i biološko biće i zato “ovo vreme nameće obavezu da se obnovi snaga srpstva. Srpski narodni pokret Setozar Miletić ima za cilj vaspostavljanje i očuvanje narodne sloge i narodnog jedinstva u Srbiji, oko Srbije i za srpsku državu. Pokret će raditi na duhovnom i materijalnom snaženju Srba, na odbrani, negovanju i razvijanju našeg nacionalnog identiteta i integriteta”.


Dodaci

Iz pisma studenta pravnog fakulteta

Lično sam bio prisutan kada je profesor pričao kako je LDP protivustavna i tražio sledećeg časa da u horu ponavljamo kako je Čeda psihopata (tužno, ali istinito), kao i da je B92 antisrpska TV. Ispiti se koriste za raspirivanje teorije zavere, profesori pričaju o svesniim i “nesvesnim” Srbima. Nevladine organizacije (pominju Žene u crnom, Natašu Kandić, Sonju Biserko) se predstavljaju kao strani plaćenici. Mnogi udžbenici su zaista klerikalizovani, kao i ceo fakultet (idite na sajt i videćete sami). Nije retka prilika da neko od profesora upotrebi termin Šiptar. Ono što karakteriše atmosferu na fakultetu su mržnja i strah.

Ono što je takođe nedopustivo jeste da mnogi profesori Nomokanon predstavljaju kao demokratsko udruženje koje se bori za prava studenata. Podsetio bih na gostovanje Nataše Kandić i drugih na YouTube.

Ono što najviše “bode oči” je da sve tribine pomenutih organizacija (Nomokanon, Dveri, Obraz, 1389) protiču uz blagoslov vrhova Pravnog fakulteta u Beogradu (deljenje letaka, pozivi na oglasnim tablama). Koliko znam, prema našem pozitivnom zakonodavstvu (KZ) zabranjeno je zločinačko udruživanje, kao i raspirivanje nacionalne, verske, kao i svake druge mržnje.


Pismo iz Aranđelovca

Lik Jozefa Gebelsa, zloglasnog Hitlerovog šefa propagande, osvanuo je u glavnoj aranđelovačkoj ulici, na plakatima koje je protiv medijske kuće RTV B92 oblepilo Udruženje građana Naši iz Aranđelovca.
Na plakatu je Gebelsov lik sa uzdignutim prstom i rečenicom da „dovoljno puta ponovljena laž postaje istina”, dok je pri dnu poznati logo B92.
„Ovo je naš protest protiv izveštavanja RTV B92 i umetnička iluzija na funkcionisanje te medijske kuće”, za „Novosti” je rekao Ivan Ivanović, predsednik Naših.
Istovetni plakati lepljeni su i u susednoj Topoli, kao i u Zrenjaninu, a ovih dana osvanuće i u Beogradu, najavljuje Ivanović.
Inače, udruženje Naši i RTV B92 su „stari neprijatelji”, s obzirom na dobro poznata dešavanja od 3. decembra prošle godine u Aranđelovcu, kada su Naši sprečili javno snimanje emisije Peščanik radija B92 u Domu kulture.
Ivan Ivanović je povodom tog događaja objavio i knjigu „Aranđelovački slučaj „Peščanik” – svi smo mi Naši”, koju je pre nekoliko dana uspešno predstavio u Klubu bogotražitelja u Beogradu.

 
Peščanik.net, 02.10.2008.