Kako je krenulo, famozni problem Kosova ući u druge vode i neće više biti ’’kamen o vratu Srbije’’,  ili rak-rana, kako kaže D.Ćosić.

Kada su Miloševići u Saveznoj skupštini – poodavno je to bilo – predlagali prisajedinjenju Srbije Rusiji, uz one kombinacije oko Belorusije, napisali smo bili neki osvrt i to je izazvalo gnev mnogih. Govorili su da moji paradoksi idu do nemogućeg. Ima mnogo načina da se neko prisajedinjenje ostvari, jer u politici je sve moguće. Nije do toga došlo jer je ratni vihor odneo sve pa i samog S. Miloševića.

Vojvoda Toma N. je bio u Sočiju i s Putinom menjao misli,  izjave su bile ljubavne, a šta se još izgovorilo kada su se predsednici povuku iza zatvorenih vrata – ne znamo naravno, niti nam je do nagađanja. Komentatori kod nas, a tek oni u svetskim medijima su se razglagolali, prosto su se raspojasali oko nekakve Srbije koja će biti ruska gubernija, te ovo je ’’ruska vlada’’ u Beogradu, a deluje i Partija Rusa u Srbiji. Daj bože da je jedina. Ruski ambasador u Beogradu A. Konuzin se nedavno pohvalio da je od svog ministra Lavrova dobio ’’povišicu na platu’’ jer je radio u specijalno teškim uslovima. Povišicu je Konuzin ustinu zaslužio jer je za svoju zemlju učinio toliko koliko mnogi ambasadori nisu, i dao bi bog da i neki naš ambasador uradi za našu zemlju toliko. Strani ambasadori u Beogradu zavide i to ne kriju. Otuda sada sve ovo i o guberniji – bilo je i jugoslovenskih komunista koji su radili na tome da Jugoslavija bude ’’sedamnaesta sovjetska republika’’. No, od toga nije bilo ništa, jer vihor istorije sve nosi. I to je odneo kao i Jugoslaviju. I SSSR naravno.

Ovo oko gubernije je najčudnije, vojvoda u Sočiju nema ništa protiv toga, jer gubernije u Ruskoj federaciji cvetaju i prosperitetne su – neće biti da je baš tako, ali Rusija je bila i biće moćna država. I da postane gubernija, u njoj gubernator neće biti neki Rus, niti je to obavezno. Ima Srbalja koji to mogu da budu. Uostalom, u Moskvi se nalazi i neka vrsta gotove vlade sa dr Mirom Marković i družinom. Ako zatreba mogu oni. Mogu stići redovnom linijom bilo koje avio kompanije kada se budu stekli takozvani politički uslovi.

Rusija je moćna država i može joj se sve – narod tamo nema novaca ali je država bogata i sila nad silama. A ni moćna nemačka kancelarka A. Merkel se ne šali, pritiska onako kako moćni i bogati mogu, i zahteva da se to oko Kosova jednom reši – naravno onako kako ona to hoće i kako to hoće EU. Mi Srblji – kakva god vlada u Beogradu bila – to ne možemo rešiti. Nije to rešio ni D. Ćosić koji ima rešenje za sve, i već nas više od pola stoleća gnjavi time. Rusi su ozbiljni političari, a V. V. Putinu niko ne spori umeće u sličnim situacijama. Ako se Srbija garantovano udalji od NATO alijanse, pa i od EU, Rusija će dominirati Balkanom. Neće se Srbija više graničiti na Merdaru sa Kosovom nego Rusija – a Merdare je bila srpsko-turska granica sve do 1912, a kako Rusija u sličnim situacijama radi to s nekim ’’kosovom’’ videli smo na Kavkazu.

Bilo kako bilo, EU će imati posla s Rusijom a ne sa Srbijom. Ovi pritisci iz EU, a posebno kancelarke A. Merkel, mogu stvari okrenuti i u tom smeru. Tu nas opsedaju mučne asocijacije. Kosovo je decenijama bilo najskuplja srpska reč – i još uvek je – pa neka sada bude malo, ako ne najskuplja ruska reč, ono barem važna ruska reč. Što ne može Srbija može Rusija. U Srbiji mnogi u to veruju, a istorijom srpsko-ruskih odnosa se malo ko i bavi ozbiljno. Ućutali se čak i  mudraci iz SANU je i oni znaju da je u politici sve moguće, kako nam je govorila pokojna I. Ilovajska-Alberti, stara Ruskinja iz slavne ruske porodice, čije geopolitičke analize niko ozbiljan ne dovodi u pitanje. O tome govore njene knjige i demokratski orijentisana ’’Ruska misao’’ koja izlazi u Parizu, i na ruskom i na francuskom jeziku.

O svemu ćemo nadamo se uskoro više znati, a ono što razglabaju evropske novine možda je sračunato samo na to da nas zaplaše. A Merdare nam je i lična porodična uspomena jer je tu deda ušao 1942. u sastavu  Druge moravske divizije čiji je sektor bio usmeren ka jugu. A ono kako su vojnici celivali svetu zemlju kosovsku i jeli čak – priča je za etnologe kakav je bio M. Eliade, onaj Rumun u Parizu i tako dalje.

Svi čekamo Vojvodu iz Sočija da nam kaže kuda ćemo i kako ćemo sa svim tim oko Kosova.

Zapisi iz palanke

Peščanik.net, 16.09.2012.

KOSOVO

The following two tabs change content below.
Mirko Đorđević (1938-2014), objavio veliki broj knjiga: Osmeh boginje Klio 1986, Znaci vremena 1998, Sloboda i spas – hrišćanski personalizam 1999, La voix d`une autre Serbia, Pariz 1999, Legenda o trulom Zapadu 2001, Sjaj i beda utopije 2006, Kišobran patrijarha Pavla 2010, Balkanska lađa u oluji 2010, Oslobođenje i spasenje 2012, Pendrek i prašina 2013, Negativna svetosavska paralipomena 2015. Sarađivao sa međunarodnim stručnim časopisima, priredio mnoge knjige, prevodio sa ruskog i francuskog. Redovni saradnik časopisa Republika i portala Autonomija i Peščanik. Bio je član Foruma pisaca, PEN kluba, član Saveta Nezavisnog društva novinara Vojvodine i dobitnik nagrada: Konstantin Obradović 2007, Dušan Bogavac 2008, Vukove povelje 2008. i Nagrade za toleranciju među narodima Vojvodine 2009.

Latest posts by Mirko Đorđević (see all)