Uvek je to tako – kuda god da pođemo, mi neko Kosovo nosimo sa sobom. Nama Srbima to i ne treba zamerati, jer to je muka naša i što je Kosovo manje u Srbiji, sve je više sa nama. Mi odavno živimo u mitskom prostoru – a političari u Beogradu taj mit grade i dograđuju iz dana u dan. Nismo uspeli ništa da rešimo na Kosovu, pa političarima i ostaje samo mit.

Ovima na Zapadu se treba čuditi – opsednuti su Kosovom.

Svi se muče s našim Kosovom, i političari i ugledni komentatori. Nije da im nije jasno, ali nešto zapinje.

Pogledajte šta se dogodilo sa Gruzijom. Putin je priznao dve nove države koje je osvojio. To mu je bilo za početak, o ostalom ćemo tek govoriti. Neverovatno je da ne postoji francuski prevod – sve je kod njih prevedeno, ali to ne – knjige N. Danilevskog Rusija i Evropa. Ta je knjiga ključ za ono što sada brine EU u vezi sa Rusijom. Još je čudnije da postoji srpski prevod te knjige, ali u Beogradu se novine čitaju, a knjige ne. Nama je dovoljna nedovršena kosovska večera.

Ima li veze ono na Kavkazu sa Kosovom, to ipak nije nejasno. Akademik Jean d’Ormesson kaže da se V. Putin ponaša kao Hitler koji je podelio pasoše Nemcima u Sudetskoj oblasti – pa posle i oblast pripojio sebi. Imperije uvek funkcionišu po istom ključu. Bilo kako bilo, i ova “kavkaska” muka u evropskoj diplomatiji u vezi je s Kosovom. Nekima ovde je i Kosovo na Kavkazu. D’Ormesson u Le Figaro 02.09.08. pokazuje da političari tu barataju sa “lažnom paralelom”.

V. Putin je odavno rekao da je raspad SSSR-a “najveća geopolitička katastrofa XX veka”. Naravno, postoji američki imperijalizam, ali postoji i ruski – dodajmo tome i imperijalne ciljeve sasvim malih naroda. U Le Monde 10.09.08, uvek precizan Daniel Vernet objašnjava šta je tu bilo uzrok, a šta posledica. Putin je priznao dve države koje su se samovoljno i nelegitimno ocepile. Deluje čudno, no njemu neće smetati da prizna i Kosovo. Sve zavisi od toga kako stvari budu išle dalje. Nije teško pretpostaviti ko je sada “na redu”. Jasno je i to da je Rusiji stalo do Srbije “kao do lanjskog snega”. Kartu, i to dobru, pružili su joj Albanci, a ne Srbi.

Kada će i kako to Putin igrati, videćemo – Kosovo je uvek tu.

Bolje bi bilo i Albancima i Srbima – pa i Rusima – da se priklone sumi vrednosti koja u srž problema stavlja čoveka i njegovu budućnost. Za sada, i na Kosovu i na Kavkazu, dobitnici su Rusi – šta će uraditi EU, videćemo. Što se nas tiče, na Kosovu su nama ostali samo mit i lepa legenda, a stvarnost nas je davno napustila.

Zapisi iz palanke

Peščanik.net, 11.09.2008.

KOSOVO

The following two tabs change content below.
Mirko Đorđević (1938-2014), objavio veliki broj knjiga: Osmeh boginje Klio 1986, Znaci vremena 1998, Sloboda i spas – hrišćanski personalizam 1999, La voix d`une autre Serbia, Pariz 1999, Legenda o trulom Zapadu 2001, Sjaj i beda utopije 2006, Kišobran patrijarha Pavla 2010, Balkanska lađa u oluji 2010, Oslobođenje i spasenje 2012, Pendrek i prašina 2013, Negativna svetosavska paralipomena 2015. Sarađivao sa međunarodnim stručnim časopisima, priredio mnoge knjige, prevodio sa ruskog i francuskog. Redovni saradnik časopisa Republika i portala Autonomija i Peščanik. Bio je član Foruma pisaca, PEN kluba, član Saveta Nezavisnog društva novinara Vojvodine i dobitnik nagrada: Konstantin Obradović 2007, Dušan Bogavac 2008, Vukove povelje 2008. i Nagrade za toleranciju među narodima Vojvodine 2009.

Latest posts by Mirko Đorđević (see all)