Povodom 27. juna Međunarodnog dana ponosa, inicijativa nekoliko LGBT grupa na platou kod Filozofskog fakulteta danas je održalo fleš mob akciju pod nazivom „Pokaži ponos, TESTiraj savest“.

Ovom akcijom LGBT organizacije žele da pruže podršku reformama u obrazovanju, pre svega aktuelnoj inicijativi za smenu ministra obrazovanja Žarka Obradovića. Tokom akcije, aktivisti i aktivistkinje su nosili transparente: Ministre, kec iz vladanja!, Promene počinju ovde, Za obrazovanje bez predrasuda, Znanje je ponos – homofobija je neznanje, Stop korupciji u obrazovanju…

Dan ponosa se obeležava u znak sećanja na pobunu LGBT zajednice protiv sistema koji se represivno odnosio prema LGBT osobama i upravo zato ovom akcijom želimo da zadržimo kritički odnos prema institucijama našeg društva. Iako se danas LGBT zajednica u Srbiji izborila za određena prava, smatramo da je za kreiranje otvorenog društva u kome je svaka osoba prihvaćena bez, obzira na razlike – obrazovanje jedan od ključnih faktora.

Kao i sve druge marginalizovane grupe i LGBT osobe pohađaju škole i fakultete, i na njima želimo da se osećamo sigurno, prihvaćemo, da iskazujemo sve svoje kapacitete i talente. Međutim, obrazovni sistem koji je ogrezao u mitu, korupciji, bahatosti i nepotizmu, negativno se odražava na sve nas, pre svega kao na građanke i građane Srbije koji žele da doprinesu razvoju društva.

Pored toga, poslednje analize udžbenika ukazuju na visoki stepen homofobičnog sadržaja, a istopolna orijentacija se i dalje izjednačava sa bolešću, pedofilijom i zoofilijom. Takođe, nekoliko istraživanja među srednjoškolcima su pokazala da je stepen homofobije, mizoginije i rasizma veoma visok. Najveću odgovornost za ovako stanje snosi upravo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Institucije obrazovanja moraju da budu rasadnik tolerancije, a ne fabrike predrasuda i netrpeljivosti.

Organizacija za lezbejska ljudska prava – Labris
Kvirija – Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti
Grupa za podršku mladim gej muškarcima – Izađi
Gej organizacija osoba sa invaliditetom
Gayten LGBT
Beograd Prajd

Peščanik.net, 27.06.2013.