Povodom ispada ministra kulture Predraga Markovića koji je glumicu Mirjanu Karanović na manifestaciji „Dani Žanke Stokić“ prozvao rečima: Marš lezbejko!,  LGBT organizacija Kvirija centar ocenjuje reakciju ministra Markovića kao seksističku i homofobičnu.

Naime, na otvaranju pomenute manifestacije, Mirjana Karanović je upitala ministra Markovića zbog čega je prisutan ako Ministarstvo nije dalo podršku, na šta joj se ministar obratio rečima: Marš lezbejko.

Ovakav potez ministra kulture ne može biti ocenjen drugačije nego kao ženomrzački i homofobičan. Koristeći reč „lezbejka“ ministar Marković je pokušao da politički diskvalifikuje naglašavajući da je žena i insinuirajući njenu seksualnu orijentaciju.

Kvirija centar veruje da je ovakva kategorizacija nastala i zbog neprestane spremnosti Mirjane Karanović da podržava prava LGBT osoba i da često učestvuje u akcijama LGBT pokreta u Srbiji.

Ovakav ispad ministra Markovića ukazuje da se na odgovornim pozicijama nalaze nekompetentni ljudi, a da partijska podela važnih funkcija vodi daljem propadanju društva u Srbiji.

Kvirija centar upućuje punu podršku Mirjani Karanović i podseća javnost da je ona jedna od retkih javnih ličnosti u Srbiji koja je već više od dve decenije dosledna svojim etičkim principima poštovanja različitosti.

Kvirija centar, 22.10.2011.

Peščanik.net, 22.10.2011.