Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da Kvirija i Gej strejt alijansa ove godine, uz pomoć Grupe za podršku gej muškarcima iz Novog Sada, prijateljica i prijatelja iz LGBT zajednice, kao i mnogobrojnih organizacija, organizuju Paradu ponosa 2010.

Parada ponosa Da šetamo zajedno biće održana u Beogradu 10. oktobra. Povorka će se okupiti u parku Manjež i kretati Nemanjinom ulicom, do Vlade Srbije, zatim ulicom Kneza Miloša, Masarikovom, a završiće se žurkom u Studentskom kulturnom centru.

Paradu ponosa 2010 vidimo kao inkluzivan događaj, kao miran i nenasilan javni skup i mesto gde ćemo svi zajedno pokazati da LGBT osobe u Srbiji mogu slobodno i bez straha da prošetaju ulicama Beograda uz podršku svih onih koji se zalažu za ravnopravnost, toleranciju i poštovanje ljudskih prava. Parada nije naš krajnji cilj, već sredstvo kojim ćemo društvu skrenuti pažnju na probleme sa kojima se LGBT populacija u Srbiji svakodnevno suočava i kojim ćemo zatražiti od države da se sa nasiljem i diskriminacijom sistemski obračuna.

Organizacioni odbor doneo je odluku da se tokom 10 dana pre održavanja Parade, organizuje Pride Week – manifestacija koja obuhvata niz kulturnih i umetničkih događaja, kao i debate, čiji je cilj uspostavljanje konstruktivne komunikacije između predstavnika LGBT populacije i građana/ki.

Pride Week svoje utemeljenje pronalazi u poštovanju osnovnih ljudskih prava sa posebnim naglaskom na poštovanje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima čiji 27. član naglašava da Svako ima pravo da slobodno učestvuje u kulturnom životu zajednice, da uživa u umetnosti i da učestvuje u naučnom napretku i u dobrobiti koja otuda proističe.

 
Queeria, 06.09.2010.

Peščanik.net, 06.09.2010.