Vidin, Bugarska, foto: Predrag Trokicić
Vidin, Bugarska, foto: Predrag Trokicić

I dok uz dužno nepoštovanje dajemo tromesečni pomen izborima i neformiranoj vladi, stižu nam dva poziva da se ujedinimo. Prvi šalje vlast, čak je i nezvanično ozvaničila državni praznik srpskog jedinstva, slobode i zastave ili kako li je već rogobatno krstila taj dan, a drugi nam šalju lekari Ujedinjeni protiv kovida.

Vlast bi, naravno, da budemo ujedinjeni u jednoumlju, lekari bi da budemo ujedinjeni protiv pa, dobro, i protiv pandemije. Ali još više – protiv bezumlja koje će nas pobiti i bez kovida.

Lekari, više od tri hiljade njih koji su potpisali peticiju, lepo kažu da je u medicini sasvim normalno da odete po drugo mišljenje. Štaviše, za drugo mišljenje ne idete samo kad vam je glava u pitanju. Ako vam treba da nešto u kući popravite, naravno da ćete se raspitivati kakav je koji majstor, kako radi i koliko košta. Osim ako ne spadate u retke srećnike koji za sve imaju isprobane i pouzdane majstore. A majstore iz kriznog štaba smo isprobali, evo već sedmi mesec – i definitivno nisu pouzdani. Pa šta je onda problem da ih zamenimo?

Pa, problem je što vlast ne voli drugo mišljenje. Naročito ne drugačije mišljenje. No, to što insistira na jednoumlju još bismo nekako i podneli, kao što i podnosimo već devetu godinu, ali kada insistira na bezumlju – to postaje opasno.

Seča knezova, u ovom slučaju lekara, počela je čim se pojavila peticija, a sada, kada je inicijativa prerasla u udruženje građana, vlast je pojačala tempo. Po svim naznakama tempo pojačava i korona, ali vlastima to nije zabrinjavajuća najava. Jer po njima, nakaradna verzija Radovićeve Zdravice glasi: sve što leti moraće da leti – sa posla i pozicija. Lekarima i načelnicima koji su se zaleteli da potpišu peticiju sada ima da leti perje za primer. Jer, kad vlast može da proteruje ljude čije je zanimanje bilo deficitarno i kad ih nije kosio kovid a koji mogu da svakog trenutka pronađu posao u inostranstvu, šta tek da očekuju filozofi, na primer.

Naravno, pomisao da stradaju samo neistomišljenici zvuči vrlo utešno, naročito istomišljenicima ove vlasti. Ali, ako morate da dišete u Boru ili Zrenjaninu koji je čak i ulicu nazvao po zagađivaču koji će proizvoditi automobilske gume pored specijalnog rezervata prirode – stradaćete svejedno koje mišljenje zagovarali.

Do sada smo branili svako onoliko koliko može, ume i sme. Neko struku, neko javno zdravlje, neko bolesnu decu, neko parkić, neko fabriku, neko samo goli život. Od kovida se sami čuvamo, a uskoro ćemo i sami da se lečimo. Možda je pravi trenutak da poslušamo onu brzalicu iz reklama posavetujtesesasvojimlekaromilifarmaceutom i nazovemo to ujedinjenjem protiv kovida. Taman ima iste posledice kao i ova vlast. Nesagledive i pogubne.

Peščanik.net, 21.09.2020.

KORONA

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)