Mikrofon RTS-a ispred zvučnika
Foto: Predrag Trokicić

Za generalnog direktora RTS-a već dugo mislim isto što i za prvu damu našeg tužilaštva – da se zavukao u mišju rupu. Ali, za potrebe svog subotnjeg autorskog teksta za sajt RTS-a on je izgleda odlučio da iz te rupe nakratko pomoli glavu. I to u kakvom stilu – nepatvorenom naprednjačkom. Izgleda da je ta naprednjačka retorika zarazna i da brže od korona virusa prelazi na sve one koji su svojevoljno odlučili da se povinuju omnipotentnom sverazarajućem autoritetu.

Očekivano ili ne, ovo obraćanje Direktor je iskoristio da se dodatno dodvori vlastima napadajući preko Prvanovića opoziciju. Time je pokazao nervozu, a kada si nervozan onda kažeš nešto što možda nisi nameravao – i pokazao nam je jasno i precizno kome služi. U svom autorskom tekstu Direktor pita kolegu Prvanovića da li sluša sebe. Meni se čini da sluša – njemu je javni interes ispred privatnog. Isto tako mislim, naročito nakon ovog teksta, da direktor RTS-a takođe sluša sebe, to jest svoje privatne interese koji su mu, sasvim u suprotnosti sa njegovom funkcijom, ispred javnih.

Sećam se tog prošlogodišnjeg vrelog julskog dana kada je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu odlučio da, i pored neoborivih dokaza o plagijatu, doktorat ministra finansija vrati na ponovno odlučivanje Fakultetu organizacionih nauka koji je prethodno već tri puta rekao da je sa ovim doktoratom ama baš sve u redu.

Igrao sam se sa ćerkama u parku kada sam doznao ovu vest. I dalje mi je žao što me je ovo saznanje sprečilo da nastavim igru sa njima, jer im je moja promena raspoloženja teško pala. Bile su vidno razočarane, a ja nisam mogao da dočekam da dođem do kuće da podnesem ostavku na članstvo u Veću pravnoekonomskih nauka UB. I kada sam se konačno domogao kompjutera saznao sam drugu, blisko povezanu vest – da je dr Slobodan Prvanović, koga tada nisam poznavao, zbog ove odluke podneo neopozivu ostavku na svoje članstvo u Odboru. Naravno, kada shvatite da u nekoj nevolji niste sami, javi se tračak nade. Dugo sam razmišljao kako da započnem svoj tekst ostavke. Shvatio sam da moram da pomenem kolegu Prvanovića, jer je on to prvi učinio, doduše u drugom, daleko relevantnijem za ovaj slučaj, univerzitetskom telu. Na kraju sam tekst započeo sa: „Sledeći svetli primer dr Slobodana Prvanovića…“

Nedugo potom kolega Prvanović mi se javio preko mejla sa predlogom da se upoznamo. Naravno, sa radošču sam prihvatio ovaj predlog. Našli smo se u Platou i započeli našu priču. Rekao mi je da je odmah pošto je podneo ostavku otputovao u Ženevu i da nije bio siguran da li je učinio dobru stvar. Tek kada se vratio u Beograd i saznao za moju ostavku shvatio je da je doneo dobru odluku i pao mu je ogroman kamen sa srca. Rekao mi je i da je bio mnogo puta politički prevaren i da kome god da je verovao taj ga je izneverio. Pomislio sam kako nije lako biti toliko iskren, i to prema čoveku kojeg prvi put vidiš u životu. A on je to bio, što je po meni, u sredini u kojoj je iskrenost mana i slabost koje se zloupotrebljava na sve strane, izuzetno hrabro. Ovaj svoj stav o politici nedugo potom izneo je i u intervjuu za nedeljnik Vreme. Bilo mi je gotovo nestvarno da neko može biti toliko iskren.

Kolega Prvanović ovim svojim gestom i odlukama nije samo rekao i spasio svoju dušu (dixi et salvavi animam meam). Nastavio je sa građanskim aktivizmom. Njegovoj poslednjoj inicijativi da celo rukovodstvo RTS-a podnese ostavku zbog kontinuiranog i sistematskog obmanjivanja građana sam se od početka pridružio. Kako je vreme pokazalo, ova inicijativa je teško pala Direktoru, zbog čega je odlučio da nam stavi do znanja da je i dalje živ.

Direktor svoj tekst započinje sa parafraziranjem dela intevjua kolege Prvanovića nedeljniku Vreme: „Čovek koji bi da stvara novi RTS priznaje da je u životu milion puta ispao budala što se tiče politike, da je moron i da nema prava da nekome soli pamet“, uz konstataciju da Prvanović „ne može da se mane politike, to je jače od njega“.

Da završim, znate li kako se zovu ljudi, poput Direktora u ovom slučaju, koji koriste nečiju iskrenost kako bi je potom zloupotrebljavali i maltretirali onoga koji je bio iskren? Odgovor je manipulatori – višegodišnja slika i prilika RTS-a.

Autor je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Peščanik.net, 02.03.2020.