Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

U Srbiji ubija Crna ruka, duboka država kako se to kaže. Ne ubijaju opozicione novine ili stranke, o narodu da i ne govorimo. Primer: ubistvo Đinđića. Zaista, u pripremi su ne malu ulogu igrale novine duboke države. Uostalom, kao i u mnogim drugim slučajevima. Od „Odjeka i reagovanja“ do ratne propagande do danas. Satira nije ubila nikoga.

Srpski politički žanr je melodrama. U zapletu se svi takmiče za ulogu žrtve, u raspletu su svi rehabilitovani. Svi se naravno žrtvuju za narod, od kojeg se očekuje da ih rehabilituje, što se zaista neminovno i ostvari. Rehabilitovane su i ratnohuškačke novine.

Nije ovo nikome nepoznato. Ne veruje niko da će naslovna strana ili karikatura u opozicionim novinama da sruši vlast, jer nije da ima nekoga ko ne vidi da je car go. Svako razume da uzimajući ulogu žrtve vlast preti dubokom državom. Jer dolaze izbori i potrebno je rehabilitovati vlast i duboku državu njihovom velikom pobedom.

Peščanik.net, 02.12.2019.

KRUŠIK

The following two tabs change content below.
Vladimir Gligorov (Beograd, 24. septembar 1945 – Beč, 27. oktobar 2022), ekonomista i politikolog. Magistrirao je 1973. u Beogradu, doktorirao 1977. na Kolumbiji u Njujorku. Radio je na Fakultetu političkih nauka i u Institutu ekonomskih nauka u Beogradu, a od 1994. u Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije (wiiw). Ekspert za pitanja tranzicije balkanskih ekonomija. Jedan od 13 osnivača Demokratske stranke 1989. Autor ekonomskog programa Liberalno-demokratske partije (LDP). Njegov otac je bio prvi predsednik Republike Makedonije, Kiro Gligorov. Bio je stalni saradnik Oksford analitike, pisao za Vol strit žurnal i imao redovne kolumne u više medija u jugoistočnoj Evropi. U poslednje dve decenije Vladimir Gligorov je na Peščaniku objavio 1.086 postova, od čega dve knjige ( Talog za koju je dobio nagradu „Desimir Tošić“ za najbolju publicističku knjigu 2010. i Zašto se zemlje raspadaju) i preko 600 tekstova pisanih za nas. Blizu 50 puta je učestvovao u našim radio i video emisijama. Bibliografija