– Prvo su mi posredno nuđeni pokloni. Kupovina apartmana na Kipru, na primer, po superpovoljnim uslovima. Ali, kako nisam odustala od istraga, advokat Milana Beka, u njegovom prisustvu, poručio mi je još 2008. godine: “Čuvaj dete”. I to što u petak na skupštinskom Odboru za trgovinu niti jedan od tri člana, ni ja kao predsednica Komisije za zaštitu konkurencije nismo predloženi kandidati, iako smo konkurisali za novi sastav komisije, direktan je uticaj pojedinih lobija na političke stranke. Pre svega, mislim na Milana Beka. Ovog puta zbog “Večernjih novosti” – svedoči za “Blic” Dijana Marković-Bajalović, predsednica Komisije za zaštitu konkurencije.

Ona tvrdi da je odluka o njenoj smeni, samo formalizovana na hitnoj sednici Odbora za trgovinu održanoj u petak i u roku od svega jedan sat, samo dan nakon osnivanja novog saziva odbora, a da je doneta mnogo pre u Bekovoj kuhinji. Ona traži danas hitan sastanak sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i predsednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović od kojih će zahtevati istragu kao i izjašnjavanje poslanika o tome ko su i na osnovu čega su birani kandidati za sastav nove komisije.


Konstantni pritisci

Napominje, takođe, da je povodom istrage o “Večernjim novostima”, koju vodi komisija, pod pritiscima od početka ove godine. Na pitanje kakve vrste su ti pritisci kaže:

– Od toga da mi se preti time da sam javna ličnost i da vodim računa šta radim i kako radim, do toga da se preko nekih ljudi koji su mi bliski već 20 godina, nude pokloni. Ili evo primera. Prvog jula trebalo je da bude održana skupština akcionara “Večernjih novosti”. Neposredno pre tog datuma na mene je vršen pritisak da komisija izda mišljenje da je kupovina odobrena. Ne može biti koincidencija da je već 26. juna u „Građanskom listu“ objavljen članak gde se najavljuje izbor Vesne Janković za predsednicu komisije. Preko medija mi je indirektno poručeno da ukoliko nastavim, neću biti reizabrana – priča Bajalovićeva. Napominje da joj je Beko pretio i ranije i da je sve počelo na proleće 2008. godine. Šta se tada dogodilo?

– Došao je pre podne u moju kancelariju na sastanak koji je zakazao preko advokata Milenka Ristivojevića. Došli su zajedno. Između ostalog, Ristivojević mi je rekao: ”Čuvaj svoje dete”. Na kraju tog razgovora, Beko mi je rekao da kada je on bio na vlasti da je uvek nastojao da gleda kako će da ostvari korist za sebe. Razgovor je završen rečima: ”Sada smo vas ostavili na miru, a na jesen ćemo pucati na vas iz torpeda”. Otišli su mislivši da su završili posao. Ali, nisam odustala – svedoči Bajalovićeva.

Ovaj susret odigrao se, kako kaže, nakon što je komisija donela rešenje u slučaju “Salforda” o zluopotrebi dominantog položaja zaključivanjem neravnopravnih uslova ugovora sa proizvođačima mleka. Bajalovićeva ističe da je tada, ignorišući rešenje komisije, ministar trgovine Slobodan Milosavljević, do kog juče nismo uspeli da dođemo, izašao s izjavom da on procenjuje da nema monopolista u Srbiji. Bajalovićeva je ubeđena da je problem i sada u Milosavljevićevom ministarstvu i da čitava opstrukcija rada komisije odatle dolazi.

Komisija sada, kako tvrdi ona, nema direktna saznanja, ali ima indicija da je Beko vlasnik većinskog paketa akcija “Večernjih novosti” i da ima direktan dogovor o prodaji tog paketa sa “Vacom”, što je, kako ocenjuje, suprotno Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava. Komisija je utvrdila da postoje tri firme koje se vode kao vlasnici “Večernjih novosti” i sumnja da je Beko vlasnik svih tih firmi. Zato je komisija nedavno uputila zahtev “Vacu” da dostavi ugovor na osnovu kojeg su se oni u Austriji upisali kao vlasnik jedne od tih firmi kod registarskog suda. Tvrdi da to nisu mogli da urade, a da nije postojao ugovor između “Vaca” i vlasnika jedne od tih firmi.

– Iako smo tražili da nam dostave taj ugovor, još ga nismo dobili, a on bi verovatno otkrio ko stoji iza čitave te transakcije između “Vaca” i “Novosti”. A, izgleda, Beko stoji iza svake veće transakcije u Srbiji i nastoji da se ta istraga okonča – kaže Bajalovićeva.


Zahtev Evropske Unije

Aleksandar Čotrić, član Odbora za trgovinu, kaže da je tek u četvrtak izabran za člana odbora i da je na sednici održanoj u petak razgovarano sa svim kandidatima, ukupno pola sata, da je sve bilo po zakonu i da su izabrani najstručniji ljudi. Iako tvrdi da ni sam odbor nije održavao sednice sve do četvrtka, objašnjava da Bajalovićeva nije ušla na listu kandidata jer je procenjeno da je komisija trebalo da bude aktivnija i da Evropska unija zahteva da se taj proces ubrza. Zato je, kako objašnjava, procenjeno da su potrebne promene u toj komisiji.

– Ona je imala svega tri člana i retko se sastajala – kaže Čotrić.

On potvrđuje da je upravo odbor zakonski dužan da imenuje kandidate, a da je tu komisiju sastavio bez dodatnih članova gotovo godinu dana.

– Ima krivice i u Skupštini jer je konkurs raspisan novembra prošle godine. Odbor nije bio efikasan i opozicija je opstruisala njegov rad. Ako je neko kriv, dakle, kriva je opozicija, eto iz tih razloga bila je i komisija hendikepirana, a veći učinak je izostao – kaže Čotrić.

Šta je razlog smene Bajalovićeve? Dejan Nikolić, predsednik Odbora za trgovinu, kaže da to nije smena Bajalovićeve, već prosto zakon traži koncipiranje nove komisije. Ipak, kaže da je Bajalovićeva pet godina radila taj posao, da sudovi nisu uvažili nijedno njeno rešenje, te da je zakonom sada predviđeno da komisija izriče rešenja u prvom stepenu, te da je bitno da predsednica ima bogatu pravosudnu praksu, a Bajlovićeva je, za razliku od Jankovićeve, nema. S tim da li je to uslov konkursa, Nikolić nije upoznat, kao što ne zna ni zašto Jankovićeva nije reizabrana za sudiju.


Neizabrani sudija novi predsednik

Vesna Janković, kandidat za novu predsednicu komisije, bivši je sudija okružnog suda. Nije na listi reizabranih sudija. Ona je i jedan od potpisnika studije Pravnog fakulteta da “Delta Maksi” nije monopolista. Tu studiju naručio je “Delta Maksi” i iskoristio je u žalbi na rešenje komisije o zabrani kupovine “C marketa”, na osnovu čega je ono poništeno.

Za članove su predloženi Vesna Besarović, profesorka Pravnog fakulteta. Predaje trgovinsko pravo, pravo intelektualne svojine i pravo konkurencije. Bila je šef diplomatskih delegacija na konferencijama u Hagu i Ženevi, iz oblasti prava. Član je komisije za polaganje pravosudnih ispita. Bila je direktor Evropskih studija iz oblasti prava EU.

Sanja Graić-Stepanović, profesorka na Fakultetu političkih nauka, radila kao rukovodilac radne grupe za oblast zaštite konkurencije. Učestvovala je na projektu harmonizacije domaćeg prava sa pravom EU. Učestvovala na programu UN na projektu edukacije sudija trgovinskih sudova u Srbiji. Član ekspertske grupe na izradi Zakona o privrednim društvima iz 2002.

Gordana Lukić, viši stručni saradnik Komisije za zaštitu konkurencije, diplomirani pravnik.

Ivan Ugrin, bivši načelnik Poreske policije. Predlozi će biti dostavljeni Skupštini danas, uz napomenu za razmatranje po hitnom postupku.

 
Blic, 04.10.2010.

Peščanik.net, 04.10.2010.