U četvrtak, 10.03. u 12.00, održaće se konferencija za štampu povodom javnog poziva za predlaganje kandidata za nagradu “Biljana Kovačević-Vučo” za braniteljice i branitelje ljudskih prava, u Medija Centru, Terazije 3.

Fond „Biljana Kovačević – Vučo“ (BKV Fond) je osnovan 2010. godine sa ciljem da neguje sećanje na Biljanu Kovačević – Vučo, istaknutu srpsku braniteljicu ljudskih prava, kao i radi borbe za ostvarivanje ciljeva kojima je ona bila posvećena.

Rad Fonda je posvećen zalaganju da se spreče one vrste demonizacije, uznemiravanja i pretnji sa kojima su se Biljana Kovačević–Vučo i drugi branioci ljudskih prava poput nje susretali poslednjih 20 godina – da pomaže i brani braniteljice i branitelje ljudskih prava u Srbiji i regionu u svako doba i na svaki način.

Počevši od 2011. godine nagrada „Biljana Kovačević – Vučo“ za braniteljice i branitelje ljudskih prava će biti dodeljivana svake godine na 21. maj, rođendan Biljane Kovačević – Vučo, pojedincu, grupi ili zajednici, kao priznanje za izrazite napore da se unaprede i zaštite ljudska prava. O nagradi će odlučivati žiri sastavljen od istaknutih branitelja ljudskih prava. Naša je namera da javnom promocijom dobitnika nagrade doprinesemo bezbednosti braniteljica i branitelja ljudskih prava u Srbiji i u regionu, otvaranju dijaloga o problemima sa kojima se braniteljice i branitelji ljudskih prava susreću, kao i stvaranju mreže solidarnosti za pomoć u njihovom radu.

Za nagradu se može kandidovati svako, i može kandidovati svakog.

Na konferenciji za štampu će govoriti:

Dušan Bogdanović, BKV Fond,

Borka Pavićević, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju, članica Saveta Fonda „Biljana Kovačević-Vučo“,

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, članica Saveta Fonda „Biljana Kovačević-Vučo“,

Miljenko Dereta, izvršni direktor Građanskih inicijativa, član Saveta Fonda „Biljana Kovačević-Vučo“.

Fond “Biljana Kovačević-Vučo”, 07.03.2011.

Peščanik.net, 07.03.2011.