Nakon što je Ministarstvo kulture Republike Srbije donelo odluku da u okviru konkursa za sufinansiranje projekata/programa u oblasti javnog informisanja dodeli finansijska sredstva u visini od 256.500 dinara gej-lezbijskom „Queeria Web Portalu“ (www.queeria.com), koji je u vlasništvu nevladine organizacije „Queeria centar“ iz Beograda, naši saradnici i aktivisti primaju konstantne pretnje fizičkim nasiljem i smrću.

Na zvaničnu e-mail adresu sajta svakodnevno stižu pretnje da će sajt biti oboren od strane hakera, da smo bolesnici koji treba da se leče, da nas (LGBT populaciju) sve treba pobiti… Slične pretnje dobijamo i preko komentara na sajtu.

Na sajtu www.facebook.com osnovane su dve anti-queeria grupe, jedna „Queeria, Pederi Marš iz Srbije“ koja ima oko 400 članova i druga „СТОП ПЕДЕРИМА – КВИРИЈИ“ koja ima preko 1800 članova i čiji vlasnik je Ivan Ivanović, predsednik udruženja „Naši“ iz Aranđelovca. U okviru tih grupa otvoreno se preti smrću aktivistima „Queeria centra“ Predragu M. Azdejkoviću, Bobanu Stojanoviću i Jeleni Ajdarević čije slike su bile objavljene unutar grupe, upadanjem u naše prostorije, stanove aktivista i poziva na nasilje nad gej-lezbejskom populacijom. Iako su grupe prijavljene administratorima Facebooka, čak je poslato i zvanično pismo, one još uvek postoje.

Ovo nije prvi put da se aktivisti „Queeria centra“ nalaze na udaru korisnika Facebooka. Sredinom godine osnovana je grupe „Extradite THE FAGGOT Predrag Azdejković“, gde su objavljene fotografije Predraga Azdejkovića i njegovi privatni podaci, koja je nakon nekoliko meseci ugašena od strane administratora.

U noći 17. decembra udruženje „Naši“ iz Aranđelovca, koje je poznato srpskoj javnosti po prekidanju promocije „Peščanika“ u tom gradu, izlepilo je centar Beograda plakatima protiv „Queeria centra“ na kojima se nalaze fotografije predsednika udruženja, Bobana Stojanovića. Na plakatima piše: „Dok Srbe otpuštaju pogledajte koga finansiraju Boris Tadić i Vlada Srbije. Ministarstvo kulture Srbije je na nedavnom konkursu za projekte u oblasti informisanja dodelilo 256.500 dinara internet sajtu pederske organizacije Kvirija centar, koji promoviše prava pedera i koja na najgori mogući način blati Srpsku Pravoslavnu Crkvu!!! Da li su ovo demokrate obećavale pre izbora? Udruženje NAŠI“.

Aktivisti „Queeria centra“ su česta tema i na nacističkom Stormfront sajtu, na temama kao što su „Predrag Azdejković – педерска наказа“, „Queeria podržala LDP“, „Још прљавија јеврејска ГЕЈ пропаганда“, „gay bilbordi“… na kojima se poziva na fizičko nasilje i ubijanje. Pretnje aktivistima „Queeria centra“ se mogu pročitati i na nacionalističkim forumima i blogovima, kao što je na primer blog fašističkog vođe Gorana Davidovića.

„Queeria centar“ zahteva od domaće i međunarodne javnosti, naročito od vršilaca vlasti u ovoj državi, da učini sve da zaštite aktiviste i aktivistkinje za gej-lezbejskih prava u Srbiji. Podsećamo da je predsednik „Obraza“ Mladen Obradović javno, preko medija pretio gej-lezbejskoj populaciji, pozivao na nasilje u vreme „Evrovizije“, a da policija i javni tužilac nisu reagovali. Smatramo da državni organi Republike Srbije ćutanjem podržavaju nasilje nad gej-lezbejskom populacijom i aktivistima za gej-lezbejska prava i samo daju dodatno gorivo homofobičnim snagama u ovoj zemlji. Ćutanje znači odobravanje!!!

Zahtevamo od medijskih udruženja da stanu u zaštitu svojih gej kolega koji rade za „Queeria Web Portal“ i izvrše pritisak na državne organe Republike Srbije kako bi nas zaštitili.

Takođe, zahtevamo od domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija za ljudska prava da se povodom ovog slučaja oglase sličnom silinom kao kada pretnje primaju borci za ljudska prava koji nisu homoseksualci.

Iako smo gej, mi smo ravnopravni građani ove države koji zaslužuju isti pravni tretman i zaštitu. Zato, zaštitite nas!

 
Predrag M. Azdejković Queeria Web Portal

Peščanik.net, 24.12.2008.