Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Nelegitimni predsednik tek se juče osvrnuo na prošlonedeljnu tuču na stadionu Partizana. Prisetimo se, Partizan je u četvrtak odigrao svoju prvu evropsku utakmicu protiv slovačkog tima Dunajska Streda. Navijači sa istočne tribine tom prilikom skandirali su protiv Vučića. Prethodno su isto učinili i na meču prvog kola domaće lige. Između ove dve utakmice uprava klubu izašla je sa saopštenjem u kome se ograđuje od navijačkog skandiranja i zahvaljuje nelegitimnom predsedniku na svemu što čini za srpski fudbal. Na samoj utakmici protiv tima iz Slovačke huligani sa južne tribine megafonom su upozoravali ostale navijače da na stadionu nema mesta političkim parolama.

Istočna tribina se oglušila i na apele uprave i na otvorene pretnje sa juga. Kažem pretnje jer sad već postoji dovoljno informacija koje ukazuju na očiglednu vezu vrha države i Partizanovih huligana. Zadatak huligana je da spreče sve što Vučiću ne ide na ruku, a njihove metode su brutalne i mogu se pratiti subotom uveče na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Ne obazirući se ni na šta, navijači sa istoka ponovo su se obrušili na nelegitimnog predsednika. Huliganski batinaši preskočili su tada ogradu koja deli dve tribine i izbila je masovna tuča. Buntovnici su izdržali napad, a huligani su se na jug vratili ležerno, preko terena, potpuno neometani od strane policije.

Vučić, kaže, ništa nije video: „Nemam pojma o kakvom preskakanju tribina govorite, možda je trebalo da vidim na nekoj od vaših televizija, koje ne gledam“. Interesantno je što ovu izjavu Vučić nije dao neposredno posle utakmice, već je sačekao da prođe vikend. A tokom vikenda Partizan je odigrao još jednu utakmicu i to derbi kola, protiv novosadske Vojvodine. I naravno, navijači rezignirani pokušajima kluba i huligana da ih ućutkaju, ponovo su skandirali protiv nelegitimnog predsednika. Ipak, skandiranje su mogli čuti samo oni koju su utakmicu gledali uživo na stadionu Karađorđe. Televizijski gledaoci ostali su uskraćeni. Arena Sport, koja je prenosila utakmicu, za vreme skandiranja utišala je ton.

Utakmice domaćih klubova na domaćoj i evropskoj sceni prenose RTS i Arena. Čini se da urednici prošlog četvrtka nisu bili spremni i vređanje Vučića otišlo je u etar. Predsednik i žitelji Srbije mogli su čuti povike i videti tuču na režimskim kanalima. Očigledno poslednji put. Zato je Vučić sačekao da se odigra još jedna utakmica pre nego što da izjavu. A njegova izjava zapravo se ne odnosi na Partizanovu utakmicu protiv Dunajske Strede, već protiv Vojvodine. O uvredama na toj utakmici zaista se moglo čitati samo u opozicionim medijima.

Nelegitimni predsednik tako nam se ruga u lice. Jeste, kaže on, možete pričati i raditi šta god želite, ali ako mi to ne ide u prilog, o tome se ništa neće znati. Istina, biće priloga na Novoj i N1, ali te priloge niko neće ni videti ni čuti. Daću sve od sebe da zgazim operatora koji emituje pomenute kanale. Vi, žitelji Srbije, u tome ćete mi pomoći tako što ćete nastaviti da živite u skladu sa starim navikama. Umesto istine o društvu u kome živite izabraćete Premijer ligu.

Pred istu ovo dilemu trener fudbalera Partizana stavio je svoje navijače. Nakon pobede protiv slovačkog tima Stanojević je izjavio: „Lično mi se nije svidela atmosfera na poslednjoj utakmici. Bio sam razočaran dešavanjima na stadionu. Moja želja je da svi navijamo za Partizan, da nas bodre. Igrači se nisu dobro osećali na terenu, jer se dešavala i ta tuča i nije bilo podrške kakvu smo očekivali, kao što je bila u Novom Sadu. Uvek kažem, treba izneti svoj stav, ja sam prvi koji iznos stav i uvek ću reći šta mislim. Iznesite stav, ali preostalo vreme podržavajte ekipu“.

Stanojević je trener koji zaista nema (ili bar nije imao) problem da iznese stav. Kada je zimus nagovešteno da će pravila u domaćem prvenstvu biti promenjena tako da očigledno idu u prilog Crvenoj zvezdi, Stanojević se javno pobunio: „Ne mogu da verujem da mediji ne reaguju i ne razumem da smo svi u službi jednog kluba“. Bivši potpredsednik kluba Vladimir Vuletić rekao je kasnije da je zbog ove izjave Stanojević dobio direktne pretnje od nelegitimnog predsednika koje mu je preneo predsednik Partizana Milorad Vučelić. Stanojević se potom primirio.

Sve do pre par dana. Kada je ponovo progovorio. Nije mu se svidelo što se navijači među sobom tuku umesto da zajedno navijaju za klub. Problem je, međutim, to što se prethodnog četvrtka na stadionu Partizana nije desila klasična navijačka tuča. Vučićevi batinaši nasrnuli su na navijače. Ako mu je sukob zaista zasmetao, trener Partizana morao je otvoreno reći ko je kriv i stati u zaštitu navijača sa istoka. Umesto toga, Stanojević je implicitno pred navijače postavio izbor: Partizan (fudbal) ili politički stav (istina). Navijači su razumeli poruku i već u utakmici protiv Vojvodine pokazali šta su odlučili. Ostaje da se vidi da li su i ostalim žiteljima Srbije istina i politički stav važniji od fudbala.

Autor je istraživač na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju i student doktorskih studija na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Peščanik.net, 28.07.2021.

NOGOMET / FUDBAL