Ovo je nešto najodvratnije od svega što se trenutno događa na planeti: sudanski režim, ogorčen zbog odvajanja Južnog Sudana, rešio je da se osveti Nubima iz Darfura, koji su posle podele ostali na njegovoj južnoj granici (i da tako spreči moguće nove podele). Redovna bombardovanja iz vazduha i sa zemlje su deo neskrivenog genocida.

Prijatelj Nuba, Tomo Križnar, odneo je i podelio ljudima na desetine malih kamera i opremu za povezivanje sa satelitskim internetom, tako da žrtve mogu bar da pošalju snimke onoga što se tamo događa. Svet ćuti, jer su u igri interesi industrije nafte, kao u većini sukoba koji danas buktaju na svetu. Velike države su se zadovoljile fasadom organizovanom oko proslave nezavisnosti Južnog Sudana i ne žele da vide naličje te priče, zbog koje istrebljenje preti dvomilionskom narodu. A Južni Sudan ima dovoljno svojih problema; da ne bi ulazio u novi rat sa Sudanom – rešio je da svesno žrtvuje svoje saplemenike koji su ostali sa druge strane granice.

Da bi naši ljudi lakše razumeli šta se tamo događa, zamislimo da je posle odvajanja Kosova na vlasti u Srbiji ostao Milošević, i da je rešio da se osveti nad Albancima iz Preševske doline tako što bi nemilosrdno bombardovao Preševo, Bujanovac i sela u okolini, odsekao im sve puteve snabdevanja i slao tamo svoju vojsku da siluje i pljačka što se još opljačkati može.

Zamislimo još, da se nekako sporazumeo sa vladom u Prištini, a da je ova, radi mira, žrtvovala Albance koji su posle podele ostali s druge strane granice. Srećom, to se nije desilo, ali, eto, u Nubijskim planinama se nešto slično dešava. Za malo više od mesec dana, od sredine juna, tamo je poginulo oko 6.000 civila.

 
Podatke i dokumentarne snimke pronađite ovde.

Peščanik.net, 21.07.2011.