Ruski megatrendDanašnji trend u Srbiji je podražavanje unutrašnje i spoljnje politike Rusije. Za sve je kriv Zapad, tako da eksponente tog svetskog zla treba onemogućiti. Zato se, kako ko može, Rusija desetinama političkih suđenja, a Srbija hakerskim napadima na sajtove, bore protiv napasti.

A konkretnije, šta je u Srbiji megatrend? Podražavanje ruskog visokog školstva. Evo šta su nedavno objavili o disertacijama na MGSU (Moskovskij gosudarstvenij stroiteljnij universitet), pa uporedite:

‘Disertacija gubernatora Sankt Peterburga Poltavčenka je stečena na tipično ‘đubrišnom’ odeljenju za postdiplomske studije tog univerziteta. Naš sajt Dissernet, specijalizovan za otkrivanje plagijata u disertacijama, bukvalno je krcat svakakvim đubretom, sa više desetina ‘radova’ kupljenih u toj instituciji. To jest, očigledno je ta institucija radila kao ‘štanc mašina disertacija’ i zato je svakome ko je to hteo bila otvorena mogućnost da stekne naučni stepen (neka policija utvrdi da li za pare ili džabe).

I bivša rektorka RGSU (Ruskij gosudarstvenij socijalnij universitet) oterana je sa svog položaja – zbog plagijata u sopstvenoj disertaciji.

Što se tiče konkretnog teksta disertacije Poltavčenko, tamo je sve više nego jasno. Od 200 strana teksta nismo uspeli da utvrdimo odakle su prepisane samo 20 strana; ostalih 180 je prepisano iz izvora koje smo utvrdili. Prepisivalo se u velikim komadima, bez citiranja, sa sve zapetama, i po deset strana. Iznenađuje koliko je onaj ko je taj tekst pisao ispao glup: nije se gadio da tekstove prepisuje u celini, iz tekstova dovoljno poznatih ljudi, kao što je Mihail Deljagin (četiri stranice u jednom komadu, sa svim zapetama) ili Arkadij Voljski (petnaest stranica u komadu!). Čak i da je onaj ko je to pisao označio citate, to ne bi mnogo pomoglo, s obzirom na pravila pisanja disertacija.’

 
Андрей Заякин, Grani.ru, jun 2014.

Peščanik.net, 12.06.2014.

Srodni linkovi na engleskom:
http://www.opendemocracy.net/od-russia/bill-bowring/putins-dissertation-and-revenge-of-runet
http://www.newyorker.com/online/blogs/newsdesk/2013/03/russias-dissertation-fraud-muckrakers.html
http://imrussia.org/en/society/453-plagiarism-gate

Srodni linkovi na ruskom:
http://grani.ru/Politics/Russia/Regions/m.214957.html
http://grani.ru/people/1585/
http://grani.ru/people/1774/
http://grani.ru/Politics/Russia/Cabinet/m.228858.html
http://wiki.dissernet.org/wsave/PoltavchenkoGS2004.html
http://www.novayagazeta.ru/politics/61662.html