Na marginama olimpijskih igara u Sočiju vodila se borba na život i smrt, borba za bukvalno preživljavanje: porodica, iseljenih sa mesta gde su izgrađeni olimpijski objekti, a kojima je umesto porodičnih kuća dat najmizerniji “privremeni smeštaj”; pasa lutalica u samom gradu, ali i prelepe i nemilosrdno uništavane prirode nacionalnog parka u okolini. Mnogi su pisali o ubijanju nedužnih životinja zbog navodne opasnosti za normalan tok olimpijskih igara. Bez toga Moskva ne bi u poslednji trenutak zaustavila bezdušno uništavanje i pritisla milijardera Deripasku da otvori azil.

Nažalost, slični “poduhvati” ruskih vlasti se nastavljaju. Vlasti u Rusiji su tradicionalno opsednute strahom da će se obrukati pred svetskim javnim mnenem, ali taj strah sasvim pogrešno shvataju, i baš zbog toga se redovno brukaju. Svaki veći međunarodni događaj u Rusiji je praćen pokoljem životinja. Tako je bilo 1980. prilikom moskovske olimpijade, tako je bilo prilikom sastanaka G-20 u Peterburgu, tako prošle godine prilikom univerzijade u Kazanju. I još mnogo puta, da ne nabrajam. Sada predstoji ubijanje pasa-lutalica i mačaka i Sergijevom Posadu, ranije poznatom kao Zagorsk. Ove godine centralni ruski manastir, Trojice-Sergijeva Lavra, slavi 700 godina Sergija Radonješkog, navećeg ruskog sveca. To je kao kad bi u Srbiji slavili okruglu godišnjicu Svetog Save. Predviđena je proslava na međunarodnom nivou. I šta su vlasti, crkvene i civilne, smislile tim povodom? Da se ne brukaju, da stranci slučajno ne vide mačke i pse na ulicama. Na pamet im ne pada da problem (ako ga ima) rešavaju civilizovanim sredstvima, sterilizacijom i organizovanjem hranjenja i pristupačnih azila. Ne, oni će da ubijaju. Ne šaljem vam link sa slikama krvavih obračuna sa životinjama. Mogao bih i to da vam pošaljem, u stalnoj sam vezi sa članovima društava za zaštitu životinja iz okoline Sergijevog Posada. Ovog puta vam šaljem link televizijskog izveštaja sa sednice lokalnih vlasti, gde je gospodin Vladimir Slepcov dodelio tri miliona rubalja na uništavanje životinja i odredio rok: 1. mart.

Naravno, nije rekao da je povod ove akcije proslava sedamstogodišnjice, nego su pronašli četiri slučaja napada pasa na građane. Ipak, posledica će biti još jedna bruka po ruske vlasti i ruski mentalitet, a što je mnogo strašnije, stotine i hiljade ugroženih životinja u Posadu i okolini će biti nemilosrdno progonjene i ubijane. Već imam izveštaje o ubijanju beskućnih i domaćih životinja, bez razlike, u obližnjem gradu Hotkovo. Očigledno neko žuri da zaradi obećanih tri miliona, pa ubija sterilisane životinje sa ogrlicama, domaće mačke i štence. Ali, da vas ne zamaram linkovima na ruske lokalne tv stanice.

Utešno bi bilo, kada bi lokalne vlasti ovo radile ne posavetovavši se sa predstavnicima Patrijaršije i kada bi ih vlasti crkvene zaustavile u očiglednom bezumlju, jer će prolivanjem nevine krvi stradati i ugled celokupne proslave.

(Uzgred, u Atini, uprkos svoj krizi, problem mnogo većeg broja beskućnih životinja je skoro rešen. Vlasti su organizovale redovno hranjenje, psi su sada “civilizovani”, t.j. mirni, prijateljski, uhranjeni, najprijatniji deo gradskog pejzaža. Istovremeno se provodi sterilizacija, što će problem rešiti trajno, dok je svako nekontrolisano ubijanje samo privremeno rešenje, jer prazan prostor uskoro zauzmu psi iz dalje okoline. Ali, to je na duge staze i suviše jeftino rešenje; kako neko odmah, to jest za nekoliko dana, da uzme milione koje dobija za donete leševe?)

Hvala vam unapred za brigu o našoj “maloj braći” za koju snosimo strašnu odgovornost.

Peščanik.net, 28.02.2014.