Moskovski sud je 14. decembra odložio izricanje presude Hodorkovskom za 27. decembar. Smatra se da je do odlaganja izricanja presude došlo zbog velike podrške javnosti bivšem vlasniku Jukosa. U pokušaju da promeni to raspoloženje, Putin je dva dana kasnije upriličio svoje deveto maratonsko gostovanje na televiziji, tokom kojega je obrazlagao zašto je neophodno da „lopov sedi u zatvoru“. Pred kraj emisije, javljali su mu se i građani sa raznim pitanjima. Evo jednog primera.

Kardiolog, koji je za vreme ove kontakt-emisije ispričao Vladimiru Putinu kakva je prevara inscenirana za vreme predsedničke posete gradskoj bolnici u Ivanovu, dobio je poziv da se javi u tužilaštvo. O tome je novinare obavestila majka lekara. Kako tvrdi Olga Hrenova, njenom sinu „prete da će se s njim obračunati“. Među onima koji prete su i gradske vlasti. „Već su ga zvali u Sekretarijat za zdravstvenu zaštitu, a zovu ga i u tužilaštvo.“ Prema njenim rečima, u Sekretarijatu za zdravstvenu zaštitu su rekli da je malo verovatno da će kardiolog Hrenov moći da nastavi karijeru u ivanovskoj oblasti. Njen sin je uprkos svemu rešio da istraje.

Dvadeset petogodišnji lekar je 16. decembra predsedniku vlade opisao šta se događalo u oblasnom kliničkom centru za vreme njegove posete u novembru. Prema rečima Hrenova, u bolnicu su na brzu ruku dovezli raznu aparaturu koju su uskoro posle posete demontirali, lekarima i medicinskom osoblju je bilo naređeno da lažu kada ih budu pitali o visini njihovih plata, većinu bolesnika su jednostavno izbacili iz bolnice, a u njihove krevete smestili preobučeno osoblje bolnice.

Tokom dana, guverner Ivanovske oblasti Mihail Menj je za RSN izjavio da sve što je Hrenov rekao ne odgovara istini. Samog lekara guverner je nazvao „neadekvatnim i zloumišljenim kardiologom“. Sa svoje strane, oblasna vlada je izjavila da je sva oprema o kojoj je govorio kardiolog i dalje na svom mestu. A predsednik oblasnog parlamenta Sergej Pahomov je rekao da će se slučajem Hrenov pozabaviti „kompetentni organi“.

Hrenov u tužilaštvo nije otišao: „Mene su zvali telefonom, ali nikakav pismeni poziv nisam primio, pa sam odlučio da ne idem. U svakom slučaju, plašim se da tamo odem bez advokata… Pravda je na mojoj strani i spreman sam da to dokažem. Sem toga, mnogi me podržavaju. Nisam sam, premda se svi veoma plaše da ne izgube svoja zaposlenja, svi su zastrašeni…“, izjavio je Hrenov.

Evo i nekoliko karakterističnih odziva čitalaca sa sajta Lenta.ru:

Dragi sugrađani, pišem u ime svoje supruge koja je 20 godina radila kao lekar u sreskoj bolnici u altajskom kraju. Sa tolikim iskustvom, i gomilom raznih svedočanstava, kao i priznatom prvom kategorijom, moja supruga u poliklinici, radeći na jednom i po radnom mestu, prima 7.000 rubalja (1 evro = 41 rublja, po kursu od 18.12.2010). Svi smo čekali da se naši „carevi“ već jednom pozabave i našim zdravstvom. A oni su ove godine zatvorili porodilište (žene putuju 300 km u Barnaul ne bi li tamo rodile), zatvorili su reanimaciju (kako bi narod brže crkavao), zatvorili su dečije odelenje (a naš predsednik se, kao, lično brine baš o DECI).

U bolnici je ostala samo polovina personala, a i među njima mnogo onih koji su već u penziji… A takva je situacija u celoj zemlji.

Ja sam lekar iz Novokuznjecka. Ove godine Putin je u našu bolnicu došao da „poseti“ postradale prilikom eksplozije u rudniku. Na brzinu su u bolnicu doterali devetoricu rudara iz tog nesrećnog rudnika. Sve sa lakšim, ambulantnim povredama (ogrebotine i uganuća). U normalnoj situaciji takvima ne bi dali bolovanje. Kad međutim… sve su ih smestili u reanimaciju, zbog čega su prave teške bolesnike iz reanimacionog preveli na obično odelenje. Sledećeg jutra je u reanimaciju stigao Putin. Rudari su se prekrili čaršafima i glumili teške bolesnike. Lekar je za platu dobro rekao. Ako se ne angažuješ na dva radna mesta, ili ako nemaš dežurstva, lekar dobija 6.000, sestra 5.000, a bolničari 3.000, pa njima moraju da dodaju iz raznih fondova, kako bi dopunili do minimuma. Svaka čast lekaru iz Ivanova!

Kad je Putin dolazio na Ural, bio je u fabrici u Saldi, radnike uopšte nisu pustili na radna mesta nego su ih ostavili da čekaju, a njemu su pričali o platama od 30.000, dok je u stvari 7.000. Svuda jedno te isto.

Ljudi, pa Putin sve to zna. Ne namešta se to zbog njega. Onaj lekar ima da strada, kao i taj koji ga je pustio da govori u emisiji. Pogrešan čovek na pogrešnom mestu…

 
Sa sajta Lenta.ru

Peščanik.net, 18.12.2010.