Razgovor vodila Albana Isufi

 
O tome kakve su šanse za skori nastavak dijaloga Prištine i Beograda za Radio Slobodna Evropa govori Tim Judah, dugogodišnji hroničar balkanskih prilika.

Odnosi između Srbije i Kosova ušli su u novu fazu nakon što je u Beogradu došlo do personalnih promjena u vrhu države. Kako Vi vidite promjene u Srbiji sa stanovišta odnosa Beograda i Prišitne?

Vjerujem da ćemo biti svjedoci odugovlačenja.Trebaće vremena da se nova vlast konsoliduje, pa da donese odluku o tome šta oni žele da urade oko Kosova, šta su im ciljevi u obnovljenom dijalogu Beograda i Prištine. Mislim da će trebati vremena da se priviknu na nove realnosti. Na osnovu onoga što se moglo čuti od gospodina Nikolića, stiče se utisak da on nema puni uvid u situaciju na terenu, ali ni u atmosferu u međunarodnim krugovima, kada je riječ o Kosovu. On sada govori o idejama koje su bile u opticaju u 90-im godinama. Zato mislim da će trebati vremena da se Nikolić i njegov tim priviknu na novu realnost i da odluče kako žele da nastave dijalog sa Prištinom.

Spomenuli ste izjave predsjednika Nikolića, on je posljednjih dana predložio autonomiju za Albance, kao što to neke manjine imaju u Belgiji. Sa stanovišta Kosova, pitanje statusa je riješeno i tu nema povratka nazad. Koliko će vremena biti potrebno da se ta realnost prihvati?

Tu imamo doista novu realnost i biće potrebno neko vrijeme da se ta realnost prihvati. Iznenađujuće je da on govori na način koji tu realnost ignoriše. Koliko će vremena trebati da se ta retorika promijeni, teško je predvidjeti. Imajući u vidu da takav način govora vodi u izolaciju, može se zaključiti da to (ignorisanje realnosti) neće dugo trajati.

Zanimljivo je i to da predsjednik Nikolić kaže da se u Srebrenici nije dogodio genocid, ali da je srpski narod na Kosovu izložen opasnosti od genocida. Gdje vode take izjave?

To jednostavno znači da Nikolić još uvijek ne gleda stvarnosti u oči i ne vidi sebe na čelu Srbije u 2012. godini. Svijet još uvijek gleda kroz neku arhaičnu prizmu. Neobično je da od svojih savjetnika ne dobija adekvatne podatke, jer ovo što sada čujemo ostavlja utisak predsjednika koji nije u kontaktu sa realnošću. Može se čak reći da on još uvijek govori kao neki političar u opoziciji, što on očigledno nije.

U evropskim krugovima se očekuje da dijalog Prištine i Beograda bude uskoro nastavljen. Kakav dijalog možemo očekivati u datim okolnostima?

Moramo razdvojiti ono što se izgovori za domaću publiku od onog što su političke pozicije. Mada ove izjave nisu obećavajuće, vjerujem da će se stišati strasti i da će Nikolić, kao i krug političara oko njega, prihvatiti realnost. Sve zavisi od toga šta oni žele postići u dijalogu. Ako je cilj osigurati normalan život Srbima i Albancima na Kosovu, onda bi mogli očekivati da oni nastave dijalog tamo gdje je stao. Koliko će trebati da se to dogodi, to je teško predvidjeti, ali vjerujem da se to može dogoditi u roku od mjesec dana.

Pažnja je ponovo usmjerena na sjever Kosova. Govori se čak i o političkom dijalogu o sudbini Sjevera. Kako vidite rješenje?

Da, stalno se u ovoj ili onoj formi govori o rješenju. Ja zapravo ne vidim rješenje koje bi stavilo tačku na problem. Naravno, znam da je to način na koji političari govore o tome, ali vjerujem da je moguće ovladati situacijom, tako da problemi ne eskaliraju, a to nije isto što i trajno rješenje. Naravno, isto tako se govori o rješenju kiparskog pitanja, govori se o rješenju bliskoistočne krize, međutim, rješenja nema na pomolu, političari se ne slažu oko ponuđenih solucija i problem ostaje otvoren decenijama. To se može dogoditi i sa sjeverom Kosova, ukoliko ne budemo svjedoci nekog neočekivanog razvoja događaja.

Pet zemalja EU odlučne su u tome da ne priznaju Kosovo. Šta tu može da se uradi?

U ovom času EU ima mnogo veće brige od Kosova. Briselu je stalo da dijalog Prištine i Beograda počne što prije. Ali imajući u vidu da nema nasilja, da nema žrtava, ne vjerujem da je pitanje Kosova prioritetno.

 
Radio Slobodna Evropa, 09.08.2012.

Peščanik.net, 10.08.2012.