Iako je kongres advokata Srbije u prepunoj dvorani Centra Sava (3672 mesta, ne računajući nekonvencionalna rešenja) juče započet intoniranjem predloga o mogućem kompromisu, kasno popodne aklamacijom je doneta odluka o nastavku protesta do ispunjenja zahteva.

Zahtevi bi trebalo da su lako razumljivi, izloženi u tri tačke. Advokati traže minimalne izmene zakona kojim je uveden sistem javnog beležništva, tako da omogući slobodu izbora građanima prilikom sastavljanja ugovora, odnosno da se poništi odredba koja notarima daje isključiva ovlašćenja. Spor oko javnih beležnika doveo je – u Beogradu 10. septembra, a u čitavoj Srbiji nedelju dana kasnije – do potpune obustave rada advokata koji su praktično u protestu još od letos, zbog izmene propisa iz oblasti poreske politike. Porezi čine drugi zahtev advokata kojima su paušalne poreske osnovice povećane za 200 do 300 posto. Ministarstvo se u junu obavezalo da za ovaj problem ponudi rešenje do septembra, ali je obaveza u međuvremenu zaboravljena.

Poslednji zahtev je logična politička posledica protesta radikalizovanog ponašanjem ministarstva pravde: smena ministra Nikole Selakovića. „Drskost, arogancija, nekompetentnost, te ponižavajući odnos prema advokaturi od strane gospodina Selakovića nezapamćeni su u istoriji Srbije. Komunikacija postavljanjem ultimatuma i pretnje krivičnim progonom diskvalifikuju mladog ministra da pregovara sa predstavnicima više vekova stare profesije“, navodi se u obrazloženju ovog zahteva.

Gosti kongresa – predsednik Saveta advokatskih komora Evrope Aldo Bulgareli, predstavnici Međunarodne unije advokata kao i advokatskih komora iz regiona – stekli su sasvim drugačije utiske o mladom ministru. Na skup su stigli pravo sa dvočasovnog sastanka u ministarstvu pravde, do te mere ohrabreni onim što su tamo čuli da je publika u Centru Sava umalo zvižducima prekinula poziv advokatima na ustupak u vidu minimalnog procesa rada.

Kada je publici u dvorani pročitano novo saopštenje ministarstva pravde, inostrani gosti su se opet obeshrabrili. Zvižduci negodovanja pokazali su da je za kompromis potrebno nešto više od kolegijalnog nagovaranja na ustupke. Prepodnevna susretljivost jednog od Vučićevih najpouzdanijih saradnika na ubrzanim reformama, izgubila se u prevodu obraćanja domaćoj publici, već naviknutoj na vladajuće tonove paranoidne arogancije i bahatosti.

Ministar Selaković je proteklih dana na nezadovoljstvo advokata odgovarao optužbama da su potpunu obustavu rada preduzeli samo kao paravan za podrivanje politički osetljivih procesa koji su u toku (već tradicionalni Mišković-argument) i namerno ometanje hapšenja najopasnijih kriminalaca. Ključni argument „politizacije“ protesta ministar je našao u neblagovremenoj pobuni protiv zakona donetog u prevučićevskom periodu – iako je sporna odredba o ekskluzivnim notarskim poslovima uneta 2013. Kada je nacionalna komora u protestu donela interno uputstvo kojim su članovi upozoreni da će se kršenje obustave rada smatrati teškom povredom discipline, ministar je uzvratio pretnjom krivičnim tužbama i „ukidanjem“ ove zabrane na vladi. Zabuna je otklonjena kada su advokati razjasnili ministru koji se propisi uopšte odnose na konkretan predmet.

Da preko noći uveden monopol javnih beležnika nije baš najbolje osmišljen govori i podatak da je do sada izabrano tek oko stotinu notara koji bi trebalo da zamene više od 7000 advokata. Konkurs je i dalje otvoren, a samo učešće se plaća 900 evra. Ako pravosudni kolaps još ne oseća, šira javnost bi trebalo da se zabrine zbog cifara – rasterećivanje sudova uvođenjem notarske službe donelo je teško opterećenje budžeta klijentele. U proseku, tarife javnih beležnika trostruko su veće od sudsko-advokatskih. Plus PDV.

Neuspehe ministarstva pravde u borbi za javnu podršku prate vesti o zastrašivanju advokata koje u međuvremenu stižu iz lokalnih, uobičajeno manje vidljivih sredina. Retki mediji koji su se uopšte usudili da primete protest preneli su da je krajem septembra apelacioni tužilac u Novom Sadu zatražio od procesnih tužilaca da izdaju naloge za privođenje i pritvor onih advokata koji odbiju poziv za branioce po službenoj dužnosti. Advokati iz istočne Srbije obavestili su kolege iz centrale da su „pripadnici MUP Majdanpek obilazili kancelarije advokata sa pitanjem da li su u štrajku“.

Stanje je istinski vanredno, uprkos svečarskoj atmosferi u kojoj je dočekan najpozitivniji od svih izveštaja o napretku Srbije na evropskom putu njenih vladara. Građanima kojima trenutno nisu potrebne advokatske usluge možda nije sasvim jasno, ali pravosuđe, jedna od tri osnovne grane vlasti, već nedeljama je u potpunom kolapsu. Protestu beogradske centrale ubrzo su se pridružile gradske komore širom Srbije, a početkom sedmice održan je javni skup advokatske komore Vojvodine gde su se takođe čula upozorenja o urušavanju pravnog poretka i najave da se od potpune obustave rada neće odustati. Komore i pojedini advokati zatrpali su Ustavni sud zahtevima za ocenu ustavnosti spornih odredbi zakona o notarima. Zauzvrat, ministarstvo pravde je najavilo prijave zbog neustavnog štrajka.

Umesto ministra pravde, na pitanja iz pisma koje je ministru Selakoviću uputio predsednik Međunarodne unije advokata Stiven Drajfus, odgovorili su advokati na jučerašnjem kongresu. Advokatska komora Srbije nije bila uključena u proces pripreme novog zakona, niti su njena mišljenja i predlozi uzeti u obzir na odgovarajući način. Iznad svega, nova zakonska regulativa nije spojiva sa opštim načelom konvencija o ljudskim pravima koje nalaže da stanovništvo Srbije ima jednostavan, blagovremen i delotvoran pristup pravnim uslugama.

S nestrpljenjem se očekuje otvaranje poglavlja 23 i 24 iz pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, koja se odnose na pravosuđe i vladavinu prava. Jedan od ključnih pregovarača biće ministar za čijeg je mandata tehničko pitanje kompromisa i uzajamnih ustupaka eskaliralo do obustave rada čitave advokature.

Peščanik.net, 09.10.2014.

Srodni linkovi:

Wolfgang Klotz – Notari i izmišljanje točka

Advokatska komora Vojvodine – Napad na kuću Tanje Arsić

Advokatska komora Vojvodine – Otvoreno pismo Maji Gojković

Vladimir Beljanski – Politička šteta

RADIO emisija – Maketa lidera

Vesna Rakić-Vodinelić – Advokatura i notarijat u Srbiji danas

RADIO emisija – Pobuna advokata

Vesna Rakić-Vodinelić – Reformisanje pravosuđa notarijatom: ne meri, seci odmah i to sekirom

REFORMA PRAVOSUĐA