S obzirom da je Rastislav Dinić našao inspiraciju za svoj komentar od 26. februara u mom tekstu „Brod ludaka“, želeo bih da napomenem sledeće:

1. Autor teksta (Dinić) tvrdi da, ako mi je verovati, „srpskom NVO scenom kruži bauk marksizma“. Ako se ovo uporedi sa onim što sam zaista napisao („deo nevladine scene“), jasno je da autor prvo izmišlja da sam nešto napisao, a onda polemiše sa sopstvenom izmišljotinom.

2. Autor ovog teksta se onda upušta u raspravu o ideološkom karakteru časopisa Living Marxism. Ostaviću čitaocima Peščanika da, na osnovu tekstova iz ovog časopisa, osnovanog 1988. kao glasila britanske Revolucionarne komunističke partije, koji su i dalje dostupni online sami donesu zaključke o ovome, ali mislim da bi Dinić mogao da konsultuje i ono što su sâmi saradnici LM pisali o svom radu, npr. ovde – gde je jasno da se radilo o nekoj vrsti „porodične svađe“ oko toga ko je veći (ili ortodoksniji) levičar.

3. Nekako se i libertarijanizam upleo u Dinićev tekst, pa moram da primetim da, osim „desnog“, za koji je čuo (pre desetak godina ovde objavljen i vrlo pristojan osvrt Davida Boaza iz te perspektive), postoji i tzv. „levi libertarijanizam“ – o čemu se može informisati ovde. Njegovo viđenje značaja libertarijanizma u Srbiji će se svakako svideti simpatizerima ovog pravca, kao i doprineti većoj raznovrsnosti rasprava na ovdašnjoj intelektualnoj sceni.

Peščanik.net, 28.02.2012.

RASPRAVA O NEOLIBERALIZMU