Fotografije čitalaca, Konstantin Novaković

Fotografije čitalaca, Konstantin Novaković

I meni je važno da naši sledeći izbori prođu po već ustaljenoj šemi. Da se našoj opoziciji, toj prokletoj petoj koloni, pred izbore ni slučajno ne dozvoli da agituje. Da im se uredno otkazuju predizborna okupljanja, jer je baš u tim prostorijama, baš tog dana i baš u to vreme, još pre godinu dana zakazan sastanak Kluba ljubitelja goblena. Ako pak – kakvi su već snalažljivi – za održavanje svog predizbornog sastanka ti ugursuzi nađu neko drugo mesto, smesta ih treba obavestiti da postoji anonimna dojava o podmetnutoj bombi i da se iz istih stopa moraju evakuisati. A na ulučnim mitinzima opozicije je neophodno da se među okupljene ljude umešaju provokatori okićeni fašističkim parolama, i da u lice Kasjanava ili Navaljnog zafrljače barem jednu tortu. Zatim tog istog Kasjanova ili Navaljnog po hitnom postupku treba uhapsiti i optužiti za kršenje već nekog od mnogih članova mudro sročenog Zakona o mitinzima.

Novinarima i posmatračima se ne sme dopustiti da budu blizu izbornih kutija, stolova sa spiskovima birača ili (naopako bilo!) u blizini prostorija gde će se prebrojavati glasovi. Na onim biračkim mestima gde za to postoje uslovi, mogu im se na visini drugog, ili možda bolje trećeg sprata, montirati specijalni kibic fensteri. Pod te prozore će povremeno istrčavati predsednici biračkih komisija i bodro im mahati svojim izbornim izveštajima. A što se eventualnih žalbi sa fotografijama ili video snimcima o kršenju izbornih procedura tiče, njih treba uredno primiti na razmatranje i potom narodu objasniti da dokazni materijali te vrste vrede taman koliko snimci neke pijane svadbe iz 1975.

Prema učesnicima svakojakih uličnih protesta se treba posebno strogo, štono se kaže beskompromisno odnositi, i na licu mesta ih hapsiti zbog… ma nije ni važno zbog čega. Tokom istrage će se već oni sami setiti razloga.

Za sve navedeno se treba na vreme pripremiti, a svaki pokušaj ometanja naših hibridnih izbora treba odmah proglasiti zlonamernim rovarenjem od strane Zapada.

Evo, na primer, tovariš Putin se već uveliko sprema. Prilikom svog nastupa na poslednjem kolegijumu FSB Rusije, rekao je sledeće: „Ja redovno i s pažnjom čitam sve vaše izveštaje iz kojih se nažalost uočava kako opšte, tako i konkretne naznake toga da se i sve te, kako narod voli da kaže, štetočine van naših granica, takođe spremaju za naše izbore“. Pozivajući se kao i uvek na narod, naš nacionalni lider nam je pojasnio da će i obračun sa našim nezadovoljnicima biti žestok i surov. „Svaki pokušaj spoljašnjeg uticanja na tok i rezultate jesenjih izbora smatraće se otvorenom pretnjom uperenom protiv suvereniteta Ruske Federacije. Naš vođa je narodu obećao da će svaki, ma i najbezazleniji pokušaj ove vrste biti propraćen adekvatnom reakcijom države“. To nam je naš TASS javio.

Ma dobro de – razumeli smo. Šef nam javlja da i ovoga puta mora da pobedi Jedinstvena Rusija. Pa ona će i pobediti, i to ubedljivo, do te mere ubedljivo da će i ona sama biti iznenađena. Svi će tada, naravno, brže bolje potrčati kod Čurova, nezamenljivog vrhovnog vrača centralne izborne komisije, a on će im onda potanko objasniti da, budući da se ruska ekonomija baš kao njena rublja strelovito penje uvis, nije nikakvo čudo što naši građani hoće samo Jedinstvenu Rusiju i nikog drugog. I stvarno: ima li anđeoski miroljubiva politika Kremlja i puni frižideri koje nam on nudi, bilo kakvu alternativu?

Nema alternative! (kao eho će se zaoriti hor)

Već sutradan će Kiseljov i Solovljov na televiziji još podrobnije opisati sve detalje ove šokantne pobede. Kroz par godina će iz zatvora izaći oni koji su se usudili da protestuju. I sve će biti u najboljem redu. Pobediće oni koji su i dosad narod vodili ka sreći. Pobediće da bi ga i dalje ka toj istoj sreći vodili.

A Obamu, onog gada što je našim penzionerima oteo penzije, povisio sve moguće takse i akcize, pokrao svu uvoznu robu iz naših samoposluga i specijalno potplatio ljude da pišu gnusne parole po našim liftovima, dakle tog Obamu je naš FSB načisto raskrinkao. I zato je na pomenutom kolegijumu FSB-a Putin svečano objavio da je tokom 2015. bilo onemogućeno više od 400 agenata stranih službi.

Barače, nećeš ga majci proći!

Matvej Ganapoljski, Радио Эхо Москвы, 26.02.2016.

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 06.03.2016.