Oko 30.000 stanovnika Praga dočekalo je Baraka Obamu toplim aplauzom. Američki predsednik je u Pragu održao jedini govor na svojoj turneji po Evropi. „Ponosan sam što sam ovde sa vama, u ovom lepom gradu u središtu Evrope“, izjavio je, a zatim je prešao na osetljive teme, kao što su nuklearno oružje i ulazak Turske u Evropu.

Svet bez nuklearnog oružja. Barak Obama je u Pragu predložio da se ulože napori u cilju sprečavanja širenja nuklearnog oružja, čiji je krajnji cilj „svet bez nuklearnog oružja“, i zatražio je sankcije protiv Severne Koreje zbog lansiranja projektila. Američki predsednik, koji je došao u Prag u trećoj etapi osvajanja Evrope, detaljno je govorio o svojoj strategiji u vezi sa nuklearnim oružjem u narednim godinama: ona se ostvaruje kroz smanjivanje zaliha, potpuno obustavljanje nuklearnih proba i bitku protiv širenja te vrste naoružanja. „Sjedinjene Države, kao jedina nuklearna sila koja je ikada upotrebila nuklearno oružje, imaju moralnu odgovornost da nešto učine. Shodno tome, danas jasno podvlačim angažovanje Sjedinjenih Država u tom pravcu i njihovu želju da rade u korist mira i bezbednostu u svetu bez nuklearnog oružja“.

Antirakretni štit. Američki predsednik je obećao da će nastaviti ovaj projekat, u kojem bi Češka i Poljska imale značajnu ulogu, ali ga Rusija doživljava kao pretnju. Osim toga, obraćajući se Teheranu, on je rekao da antiraketni štit neće više biti potreban onoga dana kad Iran prestane da bude nuklearna pretnja. „Želim da budem jasan: aktivnosti Irana na razvijanju nuklearnog oružja i balističkih raketa predstavljaju istinsku pretnju, ne samo za Sjedinjene Države, već i za susede Irana i naše saveznike“, izjavio je. „Republika Češka i Poljska su pokazale hrabrost kada su pristale da budu deo sistema odbrane od ovih raketa. Sve dok Iran bude predstavljao pretnju, nameravamo da razvijamo sistem antiraketne odbrane“, pod uslovom da se taj projekat „dokaže“ i da se obezbedi novac za njega. Poljska i Češka su se zabrinule da će Obamina administracija odustati od ovog projekta Džordža Buša, jer Sjedinjene Države pokušavaju da se približe Rusiji i obnove dijalog sa Iranom.

Klimatske promene. Barak Obama je potvrdio da je njegova zemlja spremna da „stane na čelo“ borbe protiv klimatskih promena. „Sada je došao trenutak da promenimo način na koji koristimo energiju“, izjavio je Obama. „Moramo zajedno da se suočimo sa klimatskim promenama, da stavimo tačku na zavisnost sveta od fosilnih goriva, i to tako što ćemo eksploatisati izvore energije kao što su vetar i sunce i pozvati sve nacije da učestvuju u tome“, dodao je američki predsednik. On je učestvovao na sastanku sa čelnicima Evropske unije, tokom kojeg je od njega zatraženo da SAD uloži dodatne napore u borbi protiv globalnog zagrevanja, a u vezi sa konferencijom u Kopenhagenu koja će se održati krajem godine i na kojoj treba da bude potpisan novi protokol umesto dosadašnjeg iz Kjotoa.

Turska u Evropskoj uniji. Američki predsednik je pozvao Uniju da primi Tursku, tvrdeći da bi takav gest bio pozitivan znak upućen muslimanskom svetu. Šef Bele kuće, naime, smatra da Zapad treba više da sarađuje sa muslimanskim zemljama, i da bi ulazak Turske u Evropsku uniju bio značajan signal u tom smislu. Ali Nikola Sarkozi je izjavio da se i dalje protivi integraciji Turske. „Uvek sam se protivio ulasku Turske u EU, a protivim se i danas“, objasnio je predsednik Francuske za TF1. „Moj stav se nije promenio i neće se promeniti“, dodao je Sarkozi, tvrdeći da takav stav deli „ogromna većina“ evropskih zemalja.

 
Flora Galo, Le Figaro, 05.04.2009.

Prevela Olja Petronić

Peščanik.net, 12.04.2009.