Bilo je oko 15h kada je Stanislav Markelov, tridesetčetvorogodišnji advokat, izašao sa konferencije za štampu i stupio na snegom prekriveni trotoar ulice Prečistenka, udaljene nekoliko koraka od katedrale Hrista Spasitelja. Za njim je krenuo čovek odeven u crno, koji ga je, po prvim svedočanstvima, ubio iz vatrenog oružja sa prigušivačem. Anastasja Baburova, dvadesetpetogodišnja novinarka lista Novaja Gazeta, za koji je radila i pre dve godine ubijena Ana Politkovska, takođe je ubijena u ovom napadu.

Stanislav Markelov je zastupao porodicu mlade Čečenke ubijene 2000, a čiji je ubica pušten iz zatvora u prošli četvrtak. Ovaj čovek, osuđen na deset godina zatvora i pušten pre isteka kazne zbog dobrog vladanja, nije običan vojnik. Reč je o bivšem pukovniku Juriju Budanovu, po činu najvišem oficiru Vojske Rusije ikada osuđenom za zločin počinjen tokom sukoba u Čečeniji.


Heroj moskovske Lokomotive

Ovaj oficir nikada nije poricao da je zadavio svoju žrtvu, osamnaestogodišnju Elzu Kungajevu, tokom saslušanja kojim je hteo da je natera da prizna da je snajperista iz pobunjeničkih redova. Elzina porodica i njeni zastupnici uvereni su da su devojku silovali pijani vojnici pod pukovnikovom komandom. Iznenadno oslobađanje pukovnika pre pet dana zapanjilo je organizacije za odbranu ljudskih prava, pa čak i aktuelnog predsednika Čečenije Ramzana Kadirova, bivšeg pobunjenika koji je postao odan Putinu.

Suđenje pukovniku Budanovu trajalo je dugo, bilo je puno preokreta i odjeknulo je u čitavoj Rusiji. Osuđujuća presuda, inače prva pravna pobeda za čečenske žrtve, doživljena je kao uvreda u nekim vojnim i nacionalističkim krugovima, koji su Budanova proglasili za heroja. Prošlog aprila, na primer, navijači moskovskog fudbalskog kluba Lokomotiva razvili su transparent u čast Jurija Budanova, i to tokom utakmice protiv čečenskog fudbalskog kluba Terek. U ponedeljak, neposredno pre ubistva, g. Markelov je saopštio novinarima okupljenim u skromnom Centru nezavisne štampe, jednom od retkih mesta za okupljanje opozicionara svih vrsta, da će podneti žalbu zbog toga što je odbijena njegova žalba kasacionom sudu, kojom se osuđuje oslobađanje pukovnika Budanova. Nadao se da uspeti da izvede pukovnika pred lice pravde i zbog drugih zločina koje je počinio.


Telefonske pretnje

Pokojna Ana Politkovska pozdravila je g. Markelova kao prvog advokata žrtava ratnih zločina u nepokornoj kavkaskoj republici. Među njegovim klijentima bio je i Viktor Beketov, novinar i protivnik predsednika opštine Himkija, jednog moskovskog predgrađa, koji je nedavno divljački pretučen.

Otac Elze Kungajeve u ponedeljak je ispričao moskovskom radiju Eho da je njegovom advokatu prećeno, telefonom i SMS porukama. Elzina porodica se sklonila u Norvešku, pošto je procenjeno da je u opasnosti. Pukovnik Budanov je na svom suđenju javno pretio smrću ocu svoje žrtve. Oficir nije davao nikakve znake života u medijima nakon diskretnog oslobađanja u četvrtak, u Uljanovskoj oblasti.

Do ubistva g. Merkelova došlo je šest dana nakon što je u Beču ubijen Umar Israilov, čečenski izbeglica koji je tvrdio da ga je mučio Ramzan Kadirov, predsednik Čečenije, u vreme kad je komandovao paravojnim formacijama na zlu glasu. Austrijska policija je uhapsila jednog osumnjičenog, takođe Čečena, dok štampa pominje udarnu grupu od tri do dvanaest osoba.

 
Le Figaro, 19.01.2009.

Prevela Olja Petronić

Peščanik.net, 20.01.2009.