Ne znam da li je tačna informacija koja se pojavila u Borbi, a koja glasi „tajnom odlukom Vlade poreski obveznici plaćaju milion dolara za slobodu Miladina Kovačevića“. Ne znam, u stvari, na koji način možeš da se sa američkim pravosuđem dogovoriš o slobodi Miladina Kovačevića. U Borbi kažu da je na sednici Vlade doneta odluka da se plati 900.000 dolara odštete Stajnhaueru, to je onaj student koji je bio u komi, i 100.000 dolara kaucije, i da je ta odluka istog trenutka proglašena državnom tajnom.

Ne znam kakve veze ima plaćanje 900.000 dolara odštete sa celim sudskim postupkom koji se vodi u Americi. Stalno se pogrešno prenosi informacija kako je korumpirani konzul platio kauciju za Miladina Kovačevića, a zatim mu izdao i putni list da bi pobegao iz zemlje. Implicira se kako su konzul i Miladin i njegova majka bili u nekom dilu, da je on tako pobegao, a sad, kad se već dočepao naše zemlje, Ustav i Zakonik o krivičnom postupku nas sprečavaju da ga izručimo Sjedinjenim američkim državama, gde je suđenje počelo.

Priča je eskalirala preko svake mere – otkud može da mu se sudi u Americi, to je nepravedno sudstvo; Indijanci, crnci, bombardovanje Srbije, a i muslimani su pomogli u ovome, to je provokacija… Cela priča dobila je odvratnu političku konotaciju i završila se, naravno, sa radikalima u Skupštini Srbije.

Priča nije ispričana dosledno od početka do kraja i zato se ne vidi da se ne radi o nekoj senzaciji žute štampe, tabloida ili kako god da zovemo te letke podzemlja, mafije i tajnih službi, nego je u pitanju jedan dobro organizovan posao same države. Stalno govorimo o konzulu koji je maltene radio na svoju ruku, a zaboravlja se da se takve stvari nikada ne rade na svoju ruku – a taman i da jeste – nemoguće je da država to ne otkrije. To je bio državni posao, država je kidnapovala i protivzakonito izvela iz zemlje Miladina Kovačevića. Ja to odgovorno tvrdim, to je uradila država, jer konzul je država Srbija. Umesto da država prihvati odgovornost i jednostavno postupi po onome što je prvobitno njena obaveza – garancija da on neće izaći iz zemlje potpisivanjem te kaucije, i da se njemu lepo sudi u Americi za ono što je uradio – počinje neka igra, muljanje o političkim lobi-grupama, te Hilari Klinton, te ko je plaćao njenu kampanju… Baš će ona preko Miladina Kovačevića da gradi svoj politički rejting u Americi! I sad imamo farsu u kojoj Miladin Kovačević već više meseci slobodno boravi u zemlji i uključuje se u košarkaške klubove, jer čovek je nevin dok se ne dokaže njegova krivica. Ponovo se aktiviraju već zloupotrebljavane institucije krivičnog prava i sve vreme se izbegava odgovornost države. Na kraju, kao, počinje suđenje, a državni sekretar Slobodan Homen u Poligrafu kod Jugoslava Ćosića izričito izjavljuje da se Kovačeviću sudi po zamolnici američkog pravosuđa, odnosno da je američko pravosuđe poslalo dokumentaciju da se Miladinu Kovačeviću sudi u Srbiji. Naravno da to suđenje nije bilo po zamolnici američkog pravosuđa, čak je neko iz američke ambasade reagovao i rekao da ne znaju da postoji zamolnica. Da li je američko pravosuđe zažmurilo, ne znam, mediji se više nisu bavili time – i sada dobijamo ovu apsurdnu informaciju o 900.000 dolara koja se poglašava državnom tajnom.

Tu informaciju treba detaljno ispitati zato što ona ne sme da bude državna tajna. Radi se o novcu poreskih obveznika, ona ne može da bude pokrivena ni po jednom kriterijumu, bez obzira na Zakon o klasifikaciji podataka. Ali, s obzirom na način na koji je ovaj ceo postupak oko Miladina Kovačevića vođen u Srbiji, kako je spinovana priča u javnosti i kako je država Srbija izbegavala odgovornost, mene ne bi čudilo da je doneta takva odluka Vlade i se pokušava zataškavanje slučaja Miladina Kovačevića, koji je izazvao mnogo veću reakciju nego što je ova neodgovorna država očekivala. Gorko je i tužno da se cela država upregne u zaštitu čoveka, koji je svojim udarcem doveo nekoga da bude u komi nekoliko meseci, zato što je krivično delo izvršio u Americi. Država brani čast Srbije preko jednog najobičnijeg kriminalnog akta. Pa, dokle smo mi to došli? U čemu je politički interes Srbije da brani tog čoveka? To mi nikada neće biti jasno. Znači, pomognu mu da pobegne i onda kažu – mi moramo da štitimo naše državljane. I na kraju, naravno, dečko odlazi legitimno kod onih koji ga najviše štite, kod radikala. Ali nisu radikali problem, oni su opozicija i koristiće sva sredstva, problem je država Srbija, problem je Ministarstvo spoljnih poslova, problem je spremnost Srbije da ni za jednu stvar ne odgovara, od Srebrenice do Miladina Kovačevića.

 
Deo razgovora sa Biljanom Kovačević-Vučo iz emisije Peščanik, 20.02.2009.

Peščanik.net, 22.02.2009.