Najava turskog premijera da će posle lokalnih izbora 30. marta blokirati pristup Facebooku i You Tubeu nikoga nije iznenadila. Većina je nešto očekivala, naročito posle niza kompromitujućih snimaka objavljenih na You Tubeu. „Nećemo dozvoliti da Facebook i You Tube unište ovu naciju“, saopštio je Erdogan, zaboravljajući da je tokom protesta u Gezi parku Twitter nazvao „kugom“.

Najveće televizije ćute, međutim razmena optužbi između vlade i Gülen pokreta, koji je zaslužan za objavljivanje spornih snimaka, odvija se na internetu. Ostatak turskog društva sa zebnjom isčekuje lokalne izbore i spekuliše o tome šta će se do tada još objaviti, kao da je reč o finalu popularne televizijske serije.

Za razliku od protesta u proleće prošle godine, tursko civilno društvo je sada u ulozi posmatrača. Režisersku palicu su preuzeli ljudi iz Gülen pokreta, koji su se poslednjih godina ugnezdili u bezbednosni aparat i pravosuđe, uz znanje i podršku Erdoganovog AKP, sve do trenutka dok se ovaj savez nije raspao.

Nismo dugo čekali na reakciju turske internet zajednice. Dok su mnogi zabrinuti za budućnost Melih Gökçeka, twitter talibana i gradonačelnika Ankare, drugi su ljuti što je u Turskoj izgleda zabranjeno sve osim korupcije. Internet je ovih dana prepun borbenih pokliča. „Ako zabrane Facebook, onda ću moje poruke izvikivati na ulici, što i nije loša ideja“, piše jedan tviteraš. Sličnom formulacijom poslužio se i „Gavur Adam“, takođe na tviteru: „Super. Onda idemo da se bunimo na ulici, a ne samo na mrežama.“

Dok kod nekih komentatora preovlađuje cinizam, „sada ćemo da dobijemo naprednu demokratiju, kakvu i zaslužujemo“, drugi problemu prilaze znatno opuštenije, „internet se ne može kontrolisati“. „Možemo da zaobiđemo svaku zabranu. Ako ne želiš da te uhvate u krađi, onda ne smeš da kradeš.“ Pošto je u Turskoj zabranjen pristup na oko 10.000 sajtova, a You Tube je bio blokiran dve godine, mnogi su naučili trikove kako bi zaobišli slične internet zabrane. Ili kako je jedan korsnik rekao: „Facebook se zatvara, Tapebook otvara, no problemo.“

Korisnik pod imenom Ceren Moray postavlja jedno sasvim logično pitanje: „Niko da pita ’gospodine premijeru, zašto to planirate da uradite posle 30. marta’?“ Odgovor: Zato što je Erdogan uveren da će pobediti na izborima i ne želi da rizikuje nove masovne proteste. Možda sve to nije tačno, Turci su skloni teorijama zavere. Čini se da ipak imaju razloga za to.

 
Deniz Yücel, TAZ, 07.03.2014.

Izbor i prevod Miroslav Marković

Peščanik.net, 10.03.2014.