Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Ovu gripoznu jesen i ljuti mraz koji nam nam već za sledeću zimu prognozira naš politički termometar, ogrejala je jedna prava blagovest. Doduše, ne naša nego uvozna, ali to nam je što nam je – bolje išta nego ništa. Papa Franja se 22. septembra obratio liderima Udruženja novinara Italije i u formi blage kritike pokušao da nagovori moje italijanske kolege da obrate pažnju na to kako govore i pišu.

Budući da nisam vernik, svaki pokušaj mešanja sveštenstva ili vlasti u novinarstvo kod mene redovno izaziva veliku predostrožnost. Međutim, nije bez značaja to s kakvim darovima nam takvi gosti dolaze, s kakvim ponudama ili ne daj bože zahtevima. Naš patrijarh Kiril, na primer, gotovo uvek dolazi sa zahtevom da se tu i tamo nešto zabrani, u boljem slučaju ograniči.

Naš nacionalni lider pak ima nešto drugačiji, izrazito perfidan pristup. On iz nekog razloga novinarima stalno nameće ideju o tome da je odnos vlasti i medija analogan seksu, pri čemu ne sasvim dobrovoljnom. On često voli da podseća novinare na to da „ko devojci plaća večeru, taj s njom i pleše“ ili „na muškarcu je da traži, a na devojci da se suprotstavlja“. Ni Putinu, a ni novinarima nikada ni na kraj pameti nije bilo da preciziraju podelu uloga, to jest ko u ovim njegovim delikatnim metaforama uvek igra ulogu „devojke“, a ko „momka“, što je u neku ruku i sasvim razumljivo: iz položaja novinarstva u Rusiji, to takoreći prirodno i nedvosmisleno proističe.

A evo kako na tom fonu izgleda obraćanje pape Franje. Ono je izazvano time što su neki mediji u Italiji započeli kampanju protiv migranata muslimana. Oni u svojim tendencioznim i neopravdano uopštenim izlaganjima i napisima direktno poistovećuju islam i terorizam. I odmah da podvučemo razliku: patrijarh Kiril će bez obzira na povod uvek stati na stranu svoje crkve i svoje religije, a papa Franja, barem u ovom konkretnom slučaju, štiti tuđu.

Patrijarh uvek moralizira, a papa samo moli novinare da govore i pišu istinu, preklinje ih da „za svaki slučaj uvek prođu milju dve više u potrazi za istinom“. I mada je njegovo obraćanje upućeno italijanskim građanima, njegove reči su neuporedivo primerenije onima što danas u Rusiji zauzimaju mesto koje je u normalnim društvima predviđeno za novinare. „Novinarstvo zasnovano na glasinama i spletkama nije ništa drugo do jedan od mnogih vidova terorizma“, poručio im je papa. „Mediji na taj način stanovništvu nameću mračne stereotipe“, još je dodao on. Franjin apel „ne koristiti novinarstvo kao oružje za uništavanje ljudi i čitavih naroda“, reči su kao po meri satkane i iskrojene za Putinovu informacionu armiju, glavnu udarnu snagu u sprovođenju agresije na Ukrajinu.

Sve u svemu, katolicima se baš posrećilo sa izborom ovog pontifeksa.

Ежедневный журнал, 27.09.2016.

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 02.10.2016.