Vašington – Posle procene da se ne događa ništa što bi poremetilo zacrtani program (ni u svetu, ni kod kuće), potpredsednik vlade i ministar policije Srbije Ivica Dačić putuje danas iz američke prestonice u Klivlend, gde će do utorka, kako je objasnio, imati seriju susreta sa tamošnjim državnim funkcionerima, političarima, privrednicima i predstavnicima dijaspore u državi Ohajo. Posle Klivlenda, Dačić, sa više od pola tuceta svojih saradnika i ostalih pratilaca, odlazi iduće nedelje u Madrid, u ranije dogovorenu posetu Španiji, odakle će se u četvrtak vratiti u Beograd.

Pred odlazak iz Vašingtona, Ivica Dačić je preneo novinarima veoma povoljne utiske posle niza ovdašnjih susreta sa predstavnicima Kongresa, Bele kuće i Stejt departmenta vezanih, kako je rekao, „za pitanja naših političkih odnosa, kao i razvoj odnosa u oblasti bezbednosti, posebno oko uspešnih zajedničkih angažovanja u borbi protiv međunarodne trgovine narkoticima“. On je, u tom kontekstu, posebno izdvojio razgovor sa Filipom Braunom (pomoćnikom Klintonove za Evropu), uz usputnu napomenu, koliko da se zna, da je u tom razgovoru „učestvovao“ i šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić, ovih dana, inače, jedva primetan na ovom tradicionalnom vašingtonskom mega-saborovanju zvanom Molitveni doručak.

„Naravno, svi ovi razgovori imali su na neki način dodirne tačke sa resorom kojim se ja bavim. Sve u svemu, pozitivno je ocenjeno ono što smo mi učinili na planu borbe protiv organizovanog kriminala, borbe protiv terorizna i uopšte našeg zalaganja za primenu i sprovođenje zakona“, rekao nam je Dačić tim povodom, posebno ukazujući na značaj inicijative (potekle iz Beograda) o pojačanoj regionalnoj saradnji na tom bezbednosnom terenu.

Inače, Dačić je odrečno odgovorio na pitanje Danasa da o „eventualnom razmatranju“ prekida tekuće američko-evropske turneje, imajući u vidu započeti štrajk dela policijskih snaga u Srbiji, kao i upozorenja zbog mogućih bezbednosnih problema povodom današnjeg mitinga opozicione SNS u Beogradu. Kad je ovo drugo u pitanju, naglasio je da su, u dogovoru sa organizatorima, preduzete „sve potrebne mere“, dok je oko onog prvog (i ozbiljnijeg) podsetio, za početak, da je on, od početka mandata, pokrenuo pitanja zbog kojih se sad štrajkuje.

„Apsolutno podržavam zahteve za rešavanje statusa profesionalnih policajaca. Potrebno je da se oko toga uspostavi zajednički jezik, da se uspostavi put kojim ćemo ići dalje. S obzirom da postoji više policijskih sindikata, a imajući u vidu da su ti sindikati povremeno međusobno suprotstavljeni, oni ponekad imaju različite stavove. Ali, naš zajednički imenitelj u ovom trenutku – bez obzira da li je u pitanju štrajk ili jednokratna mera – jeste da treba da se pomogne da policajci dobiju poboljšanje svog statusa“, rekao nam je Dačić, naglašavajući da oko tog stava „nema spora u najvišim državnim organima Srbije“.

Govoreći o pespektivi izlaska iz te situacije, potpredsednik vlade i ministar policije (u pauzi učestalih telefonskih razgovora koje ovih vašingtonskih dana ima sa Beogradom) posebno je ukazivao na potrebu da se učini „nekoliko suštinskih koraka napred“ na putu izlaska iz ekonomske krize u koju je zapala cela zemlja.

„Mislim da smo mi oko toga napravili istorijski potez – policajci se, po prvi put, neće posmatrati i tretirati na isti način kao i drugi državni službenici. Pripremljen je predlog posebnog državnog ugovora za policijske službenike, o kome bi trebalo da se izjasne ministarstvo finansija i vlada. To znači da bi se onda izmenio jedan deo Zakona o policiji. Odnosno, da bi se na drugi način uopšte – zakonom i na osnovu kolektivnog ugovora – odlučivalo o platama policijskih službenika. Moramo da pokušamo svi zajedno da dođemo do rešenja“, rekao je Dačić, uz ocenu da se „ne može mnogo postići štrajkom kao jednokratnom merom“.

Odgovarajući na pitanje šta se sad dalje konkretno može očekivati u razrešavanju problema nastalog obustavom rada dela službe kojoj je na čelu, Ivica Dačić je iz Vašingtona najavio sledeće: „Ićićemo na potpisivanje kolektivnog ugovora za policijske službenike, dok se rebalansom budžeta ne dođe do rešenja. Sve u svemu, ovo jeste jedno dobro upozorenje povodom položaja policije, ali mislim – kad je o samom štrajku reč – da je potrebno da sindikati nađu zajednički jezik. Ja sam spreman da to podržim. Naravno, u skladu sa ekonomskim mogućnostima društva…Jer, nešto što nije realno – ne treba obećavati“.


Antrfile

Sve, sve, ali „Willard“

Ne pamti se od sredine 90-tih godina – ono kad je, u Miloševićevo vreme, Milan Panić figurirao kao premijer SR Jugoslavije – da je neko od naših zvaničnika odsedao u „Willardu“ (Vilard), jednom od vašingtonskih najekskluzivnijih hotela, u neposrednoj blizini Bele kuće. Ivica Dačić, potpredsednik vlade i ministar policije Srbije, obnovio je tu tradiciju pre godinu dana, kad je prvi put gostovao na Molitvenom doručku, a nastavio je ove nedelje – istim povodom, na istom mestu i ponovo sa pratnjom od 6-7 osoba (uključujući sad i svoju specijalnu medijsku ekipu).

Soba u „Willardu“, u ovoj zimskoj sezoni, ide preko 400 dolara. Molitveni doručak, inače, održava se u luksuznom prestoničnom Hiltonu, i tu, po pravilu, odsedaju skoro svi od pozvanih 3.500 gostiju. Sa specijalnim popustom za tu priliku, njih prenoćište košta oko 200 dolara.

 
Integralna verzija teksta objavljenog u Danasu.

Peščanik.net, 05.02.2011.