I pre formalnog početka 67. redovnog zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 18. septembra, doskorašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić obavestio nas je – u udarnom terminu nedeljnog dnevnika RTS – o još jednoj značajnoj diplomatskoj pobedi koju je Srbija postigla na međunarodnoj sceni.

Stara je i povoljna vest, razume se, da će upravo on, naš Jeremić, predsedavati u sledećih godinu dana tim globalnim parlamentom sa 193 člana i to je u domaćoj javnosti odgovarajuće propraćeno i iskomplimentirano u proteklih par meseci. Istini za volju, iz zapadnih izvora taj neočekivani izbor bio je propraćen kritikama zbog „rusko-srpskog desanta na UN“, u kome je stradao predstavnik Litvanije – dotadašnji jedini kandidat našeg regiona za tu funkciju. Ali to se sve izdogađalo u junu. Bilo je i prošlo.

Prošle nedelje, međutim, sustigla nas je nova Jeremićeva „UN ekskluziva“. Konkretno, obavestio nas je da je on već ostvario „veliku diplomatsku pobedu“ time što je isposlovao da predsednik Tomislav Nikolić bude, ni manje ni više, nego treći govornik 25. septembra, na početku debate novog zasedanja GS UN.

Što će reći, odmah posle predsednika Brazila (to je tradicija od osnivanja svetske organizacije) i Baraka Obame (u svojstvu šefa zemlje domaćina), a ispred svih ostalih 190 predsednika i premijera koji će se izređati za govornicom u sledećih desetak dana.

„Ove godine Srbija je bila uspešna u prethodnim diplomatskim pregovorima i lobiranju i predsednik Nikolić govoriće prvi u debati, odmah posle Obame. A to pokazuje koliki je međunarodni ugled Srbije nakon što je dobijeno predsedavanje Generalnom skupštinom UN. Redosled govornika u debati od 3. do 193. mesta pitanje je prethodnih diplomatskih pregovora i Srbija je u tome, kao što se vidi, bila uspešna“, obavestio nas je Jeremić u svom nedeljnom RTS istupanju. I diskretno napomenuo da će on u periodu od 18. do 25. septembra biti maksimalno angažovan na „pripremnim sastancima sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, predstavnicima 15 zemalja iz sastava Saveta bezbednosti i predsedavajućima svih ključnih komiteta svetske organizacije“.

Vuk Jeremić je u međuvremenu odleteo u Njujork, a javnosti je ostao dužan za pravo objašnjenje trećeg mesta predsednika Srbije na listi govornika prvog dana debate u Njujorku – koje je isključiva posledica protokola o radu UN, po kojem je ta pozicija predviđena za šefa države iz koje te godine dolazi predsedavajući. Kratko i jasno.

Reč je o praksi koja se uveliko primenjuje u svetskom parlamentu. Prošle godine, recimo, 66. zasedanjem GS predsedavao je Kalifa Al-Tani iz Katara, a treći govornik u debati, odmah posle Obame, bio je predsednik te zemlje Nasir Abdulaziz Al-Naser. Godine 2010. predsedavajući je bio švajcarski diplomata Jozef Dajs, a treća u debati predsednica Federalnog saveta njegove zemlje Doris Lojthard. Na sadašnjem Jeremićevom mestu nalazio se 2009. Libijac Ali Abdulasam Teki, a kao treći u debati, takođe posle Obame, pojavio se tada Gadafi (zapamćen po jednoipočasovnom govoru), itd.

Bilo bi dobro da se ubuduće predsedavajući Jeremić okane jeftine propagande o svom njujorškom doprinosu ugledu i rejtingu Srbije, hvaleći se nečim što protokol već obezbeđuje.

 
Danas, 04.09.2012.

Peščanik.net, 05.09.2012.