Reklama za zubarsku ordinaciju

Foto: Predrag Trokicić

Svega dan nakon što su opozicionom lideru batinaši izbili dva zuba, premijerka je našla za shodno da izjavi kako je za nasilje u javnom diskursu kriva upravo opozicija, koja „deli građane na pametne i glupe, građansku i krezubu Srbiju“. Na prvi pogled ova bi se izjava mogla protumačiti i kao crnohumorna šala na račun pretučenog opozicionara – eto da i vi koji delite Srbiju na građansku i krezubu malo vidite kako je to biti krezub! Ali po svemu sudeći, nije to u pitanju: fraza o opoziciji koja deli građane na osnovu broja zuba u vilici opšte je mesto u premijerkinim intervjuima i javnim obraćanjima. „Žao mi je što se Srbija deli na krezube i na intelektualnu elitu, i to je još jedan strašan uzrok podele u društvu“, izjavila je premijerka pre godinu dana u intervjuu za list Nedeljnik, a zatim šest meseci kasnije, hvaleći se otvaranjem Muzeja savremene umetnosti dodala: „Pokazali smo takozvanoj eliti koja nas proglašava za bezube naprednjake da smo kulturu vratili u fokus“.

Iz ovih citata možemo zaključiti da je za premijerku „krezubost“ neka vrsta uvrede, etikete koja se lepi političkim neistomišljenicima, ili još preciznije – etikete koju opozicija (ili „intelektualna elita“) lepi pripadnicima stranke na vlasti. Upotreba ove etikete je po njenom mišljenju neopravdana, ne zato što pripadnici ove stranke imaju sve zube već zato što – otvaraju muzeje. Istovremeno, etiketiranje naprednjaka kao krezubih „unosi podele“ u srpsko društvo (koje bi, jasno, trebalo da bude ujedinjeno u podršci aktuelnom nelegitimno izabranom predsedniku).

Krezubost, međutim, nije (samo) etiketa već sasvim realna činjenica. Prema nedavno objavljenom istraživanju Instituta za javno zdravlje Srbije svega 8 odsto građana Srbije ima sve zube, dok svaki deseti nema nijedan svoj zub u vilici. Srbija je na poslednjem mestu u Evropi po stanju oralnog zdravlja stanovništva. Ovo nema nikakve veze sa muzejima, niti sa „diskursom opozicije“, već sa katastrofalnim stanjem javnog zdravstva i lošim materijalnim stanjem ogromnog broja građana. Mnoge vrste zubarskih intervencija za većinu građana nisu besplatne, a među onima koje jestu veliki broj u državnim ustanovama naprosto nije dostupan, dok su usluge privatnih zubara za mnoge građane preskupe i nepristupačne. Na pitanje šta namerava da uradi po tom pitanju, državni sekretar u ministarstvu zdravlja će reći da ima „jasnih pomaka u aktivnostima ministarstva na popularizaciji redovnog pranja zuba“. Problem dentalnog zdravlja time se prebacuje sa države na pojedince – ako ste krezubi sami ste krivi, jer niste redovno prali zube (a ministarstvo vas je onoliko upozoravalo).

U tekstu „Klasna politika zuba“ Meri Oto piše: „Nejednakosti u oralnom zdravlju i pristupu zubarskoj nezi odražavaju naše najdublje društvene i ekonomske podele. Holivudski osmeh postao je statusni simbol širom sveta i boljestojeći Amerikanci rutinski plaćaju za ekskluzivne procedure, od izbeljivanja zuba i glaziranja do kompletne promene osmeha, koje koštaju više hiljada dolara. U isto vreme jedno od troje Amerikanaca sa niskim primanjima izbegava da se smeje zbog lošeg stanja svojih zuba“. U Srbiji je stanje slično – krezubost je pouzdan znak lošeg ekonomskog položaja.

Premijerka, koja se inače može pohvaliti pravim holivudskim osmehom, nije u pravu kada kaže da opozicija deli građane na osnovu krezubosti. (Ne treba joj na ovome preterano zameriti – budući da se o politici informiše prvenstveno preko tvitera, biće da je pobrkala neukusne šale sa margine društvenih mreža o krezubim glasačima naprednjaka i zvanične stavove opozicionih lidera.) Nažalost, to nije slučaj. Nažalost – jer su društvene podele na koje krezubost ukazuje ne samo realne već i politički relevantne, a „ujediniteljska“ politika aktuelnog režima ne bi bila moguća ako bi se one zaista produbile i politički artikulisale.

Nedavno sprovedena anketa pokazuje da više od 90 odsto građana Srbije smatra da bi Republički fond za zdravstveno osiguranje trebalo da pokriva kompletne troškove zdravstvene zaštite za sve građane. U ovom trenutku, međutim, nijedan politički akter nije izašao sa ovim predlogom kao ključnim delom svoje platforme.

Peščanik.net, 30.11.2018.