Krim 2015, AFP/Getty Images

Krim 2015, AFP/Getty Images

Prošlo je 15 godina od kada je potonula atomska podmornica Kursk. Taj događaj je bo prvi težak ispit za Vladimira Putina, prvo ozbiljno iskušenje na pragu predsedničke karijere. I zato, kada ga je Lari King upitao šta se dogodilo sa podmornicom, a on mu kratko odgovorio „Potonula je“, nisam požurio da se pridružim osudama. Njegov odgovor jeste bio suv, bezosećajan, ali kod Larija Kinga je sve tako. Pitanja traju do sedam sekundi (to je njegovo pravilo), pa se i od gostiju zahteva da daju što kraće odgovore. Ali kasnije sam se često pitao zašto mu je Putin baš tako odgovorio. Zašto na primer nije rekao „Dogodila se strašna tragedija – podmornica je potonula, mnogo ljudi je poginulo, moje iskreno saučešće porodicama“ ili nešto slično tome. I to bi bilo kratko. Nešto duža rečenica ali, priznaćete, sa sasvim drugačijom suštinom: predsednik je ožalošćen, saoseća i koristi priliku da izrazi saučešće.

Ali nije bilo tako. Nekoliko dana posle nesreće, predsednik se u Vidjaevu sastao sa ženama poginulih oficira, o čemu nas je izvestio tada još nepripitomljeni opozicioni novinar Dorenko (citiram): „On (Putin) je telefonom pozvao redakciju Prvog kanala i ljutito nas optužio da su za sastanak u Vidjajevu bile iznajmljene prostitutke. Objasnio sam mu da to nije tačno, da su to zaista udovice nesrećno poginulih oficira, da sam ih svojim očima video i slušao njihova „neugodna“ pitanja i komentare. On je ponovo pozvao redakciju i rekao: „Vi ste na taj razgovor pozvali prostitutke i platili im po 10 dolara samo da biste me diskreditovali“.

Naglašavam da je Dorenko sve to zaista rekao na državnoj televiziji i eno ga i dan-danas, živahno cupka s jednog medija na drugi. A i Putin je živ da življi ne može biti. Njih dvojica danas udruženim snagama obrađuju plodna polja ruske političke propagande. To znači da nikakvog Putina 1.0, 2.0 ili 3.0 nikada nije bilo. Postojao je i postoji samo jedan Putin koji je već tada, u osvit svog predsednikovanja, zlosrećni slučaj sa podmornicom Kursk razumeo kao zaveru, kao napad nečijih tamo sila uperen protiv njega lično. U tom svetlu, njegov kratki odgovor Lariju Kingu dobija sasvim drugo značenje. Bio je to nabusit odgovor neprijatelju.

Uzgred, sećate li se raznih verzija uzroka fatalne sudbine Kurska? Podsetiću vas: eksplozija torpeda u lansirnom tunelu, sudar sa inostranom podmornicom, podvodna mina, teroristički napad, torpedni udar neprijateljske podmornice i još čitava gomila znatno živopisnijih uzročnika tipa NLO ili čak direktnog napada vanzemaljaca. Ali ostaje pitanje imamo li danas tačan odgovor na to šta se zaista dogodilo sa našom podmornicom? Nemamo. Imamo nekakvu poluzvaničnu verziju o grešci u proceduri i nekontrolisanom isticanju goriva u spremište za torpeda.

I šta nam je ostalo? Ostale su beleške i pisma članova posade, kao na primer ovo: „Draga moja Nataša i sine Saša! Ako dobijete ovo pismo, to znači da mene više nema. Znajte da vas mnogo volim. Nataša – oprosti. A ti sine, budi hrabar, čuvaj majku, budi odvažan i jak čovek. Čvrsto vas grli i ljubi vaš…“ Ali poruke i pisma posade se ne citiraju, a čuvena suva i kratka rečenica „potonula je“ – da. Iz ovih beležaka i pisama zrači ljubav, a iz Putinovog odgovora samo do srži kostiju hladan cinizam, dobro poznat istorijskoj nauci. Svet nikada neće zaboraviti ruskog Herostrata.

On je izjavio da u svojoj predsedničkoj karijeri nije napravio nijednu grešku. Iskrenost razmetljiva i kočoperna, para vredna. To znači i da priča o telefonskom razgovoru o prostitutkama za 10 dolara nije kleveta, nije greška. On je tada tako mislio – on i danas tako misli. I sada, kada nam tone ne samo jedna podmornica već čitava zemlja, njemu se kao i ranije priviđaju Amerika, opozicija, neko sasvim treći koji ga ometa u predsednikovanju, stalno nešto rovari, baš njega podriva i lično ugrožava. Ali dok se sećamo dana kada je Kursk bespomoćno ležao na morskom dnu, sećamo se i histeričnih pokušaja da se nešto ispravi, da se bar neko od posade spase. A danas? Danas ovu zemlju više niko ne spasava. Jedino što se čini je svakodnevno uvođenje novih sankcija protiv sopstvenih građana, valjda da bi nam se što pre dogodilo ono neizbežno.

Kada je potonuo Kursk, po Rusiji je kružio jedan mračan vic: Lari King pita Putina šta se to dogodilo sa Rusijom, a Putin odgovara: „Potonula je!“ Pre 15 godina smo se smejali svojoj duhovitosti. Danas smo zapanjeni svojom vidovitošću.

Matvej Ganapoljski, Радио Эхо Москвы, 12.08.2015.

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 24.08.2015.