Predstavnici Društva sudija Srbije i stručna javnost ukazivali su na brojne nepravilnosti prilikom reizbora sudija i tužilaca, na neprihvatljivu tajnost čitavog procesa, nepoštovanje kriterijuma i političke pritiske, ali i tražili da se objave izvori od kojih su dobijani podaci na osnovu kojih je Visoki savet sudstva odlučivao o kandidatima.

Direktor Bezbednosno-informativne agencije Saša Vukadinović za Blic je rekao da je Vlada Srbije prošle godine donela uredbu kojom je omogućila BIA da obavi bezbednosnu proveru onih koji se primaju na rad „i u sudovima“.

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je krajem godine da su pri odlučivanju o kandidatima za pravosudne funkcije korišćeni podaci dobijeni od policije i BIA, odnosno da je po određenim zahtevima „tužilaštvo dostavljalo potrebne informacije“. Ministarka pravde je rekla da su „korišćeni podaci tužilaštva, a tužilaštvo je organ koji postupa posle policije ili Bezbednosno-informativne agencije“.


Demanti

U jučerašnjoj izjavi za Blic, direktor BIA Saša Vukadinović negira da je BIA dostavljala podatke Ministarstvu pravde u vezi sa postupkom reizbora sudija.

Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović rekla je da to telo nije dalo nalog BIA za prikupljanje podataka, i da je to, kako je ona razumela Vukadinovića, učinio neko iz Ministarstva pravde, ali ne i sama ministarka, koja je jedan od članova Visokog saveta sudstva.


Protivno Ustavu

U izjavi za Blic, Vladimir Vodinelić iz Centra za proučavanje pravnih studija objasnio je da je „sve to što je Vlada predvidela uredbom potpuno nevažno ako je BIA davala podatke, jer niti je BIA smela davati podatke, čak i da je Visoki savet to tražio, niti je Visoki savet to smeo da upotrebi.“

Vodinelić kaže da je „Ustavom striktno određeno da se podaci prikupljeni u određenu svrhu ne mogu koristiti u druge svrhe, izuzev u krivičnom postupku. Visoki savet ne vodi krivični postupak i ne može da koristi nikakve podatke BIA. Ustav to zabranjuje i jednima i drugima, kao što zabranjuje i vladi da poništava Ustav“.

Espert za kriminologiju Dobrivoje Radovanović za isti list izjavio je „da je Srbija demokratska zemlja, parlament bi formirao anketni odbor, sproveo ozbiljnu istragu i ako bi se makar u jednom slučaju dokazalo da su podaci BIA korišćeni u reizboru sudija, neko od ministara bi morao da ode.“

On smatra da „prvo priznati da je BIA davala informacije, onda poricati to, zatim uzimati kao osnov vladinu uredbu koja je očigledno suprotna Ustavu, i potom sve negirati kao da ništa nije bilo, iako postoji puno indicija, da ne kažem dokaza, da su izveštaji BIA korišćeni pri izboru, ukazuje na to da ovo nije uređena zemlja. Zato nam se i može dogoditi da političke partije i obaveštajne agencije učestvuju i u izboru sudija.“

 
Pripremio Miloš Ćirić

Peščanik.net, 20.01.2010.