natpis No Pasaran ispred Skupštine Srbije

Foto: Peščanik

Vlast je najzad shvatila da ovako više ne ide. Ne samo da joj se srušilo sve što je padu bilo sklono nego će još ispasti i da, ne samo što ne ume da gradi institucije i životni standard građana – nego ne ume da pravi ni potporne zidove na auto putu.

Da bi izbegla rušenje (jarbola, ne sebe) beogradska vlast je odlučila da opreznije pristupi izgradnji „kulta zastave“ pa će jarboli umesto 120 metara biti visoki samo 80. No, iako je „gradonačelnik umesto gradonačelnika“ objasnio da će zbog statike jarboli biti kraći za trećinu, nije objasnio i zašto im je cena otišla nebu pod oblake pa su ovi kraći mnogo skuplji od onih dužih?

Drugi projekat koji treba da demantuje kritičku javnost je još neviđeniji od jarbola. Nevidljivi avioni. Dobra stvar sa nevidljivim avionima koje je pompezno najavio ministar odbrane je u tome – pa, u tome da ih ne možemo videti. A onda nećemo znati ni da li su stvarno napravljeni ni da li lete ni da li su se, daleko bilo, srušili.

Osim aviona koje nećemo moći da vidimo, predsednik države je najavio i most koji ćemo moći – samo da gledamo. Jer je most – hologramska projekcija mosta. Što znači da neće moći ni da se sruši ni da se kritikuje zbog traljavih biciklističkih staza, rupa u asfaltu i nezavršenih pristupnih saobraćajnica. A još bolje – ako se i ne napravi, neće biti kriva naša vlast. Jer, po rečima predsednika države, „izgradnja“ mosta tek treba da se dogovori „sa Rumunima“.

Ali ne samo da ćemo imati avione koje ne možemo da vidimo, most koji nećemo koristiti i jarbol koji ne koristi ničemu nego je vlast odlučila i da zavrne rukave i krene da radi ono što joj najbolje ide od ruke. Da ruši. Pa kad su urušene skoro sve institucije u zemlji, što ne bi bio srušen i jedan SPENS (jer je nerentabilan pa treba sazidati manji, kaže (ozbiljno?) gradonačelnik Novog Sada) ili jedno nepoćudno brdo na čijim se obroncima obrušavaju potporni zidovi (predsednik države kaže da je još Milošević hteo da ga ruši topovima – brdo, ne sadašnjeg predsednika). Ako ćemo pravo, vlast i pametno rezonuje – što pa da ona trpi kritike zbog projekata koje ne ume da realizuje.

A kad je već u tom rušilačkom žaru, vlast je rešila i da sruši snove (koje je sama podgrevala) o „razgraničenju sa Kosovom“. Predsednik države nam nije rekao kakav je „izveštaj o pregovorima sa Kosovom“ podneo direktoru Soros fondacije, ni zašto je izveštaj uopšte podnosio njemu a ne ni vladi ni skupštini ni građanima, ali nam je rekao šta on (predsednik države, ne Soros) prognozira. Tačnije, „ako sme da prognozira – on prognozira da nećemo dobiti ništa“.

Što takođe ne znači ništa jer bi ova neimarska vlast mogla da se doseti pa izgradi hologramsko Kosovo. Koje brane nevidljivi avioni. I u čijem se srcu vijori zastava Srbije i to na onom jarbolu od 120 metara, pa nek ide život.

Peščanik.net, 03.09.2018.

KOSOVO

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)