Vikendice, hoteli, zemlja i fudbalski klubovi… Grčka, a naročito solunska oblast, preplavljena je ruskim novcem. Reč je o finansijskoj oluji koja bi mogla uticati na privatizaciju grčke infrastrukture.

Ultranacionalista Vladimir Žirinovski trebalo bi da se raduje. Izgleda da se ostvaruje njegovo proročanstvo, objavljeno odmah nakon rušenja sovjetskog bloka, da će uskoro doći dan kada će „Rusi prati čizme u toplom moru“. Ali ovaj caristički san o imperiji koja se proteže od Mediterana do Indijskog okeana neće se ostvariti silom oružja, nego pod naletima turista.

Sa svojim lancem luksuznih vikendica na poluostrvu Kasandri (jugoistočno od Soluna), preduzetnik Sergej Fentorov, član moskovske Privredne komore i nekadašnji poručnik nuklearne podmornice, već je deo ovog sna.

I on nije sam. Naprotiv, na poluostrvu Sitoniji, vila sa četiri hektara zimzelenih šuma i pogledom na planinu Atos navodno pripada državnom tužiocu Juriju Čajki, najmoćnijem čoveku u Rusiji posle Vladimira Putina.

Prava prilika za 30 odsto niže od realne cene

Sve je više bogatih Rusa koji kupuju drugu kuću na Halkidikiju (poluostrvo na severu Grčke) dok ruske kompanije kupuju hotele i zemlju. Niko ne zna tačno šta su već pokupovali.

Ali izgleda da su Rusi već sada vlasnici velikog hotelskog kompleksa u Potideji i još jednog u Psakoudiji, i da nameravaju da učestvuju na tenderu za veliki hotel u Gerakiniju. Istovremeno, sa jednom grčkom kompanijom grade još jedan hotel sa 600 ležajeva u istoj oblasti.

Jedna ruska kompanija kupuje i 4.200 hektara u Sitoniji, gde će se izgraditi hotel sa pet zvezdica, u trenutku kada Rusi kontrolišu skoro čitav priliv turista iz zemalja bivšeg sovjetskog bloka.

„Obično traže dobru priliku kada je cena 30 odsto niža od realne“, objašnjava Gregoris Tasios, predsednik Udruženja hotelijera Halkidikija. „Ulažu u zemlju, luksuzne vile i hotele. Već su kupili osam do deset hotela.“

„Mislim da Rusija nema takav odnos ni sa jednom drugom državom kakav ima sa Grčkom“, objašnjava Terenti Meščerjakov, funkcioner peterburške lokalne vlade. Zato ulažu u nekretnine svuda, ne samo na Halkidikiju.

Severnu Grčku u životu održava Balkan

Ruski investitori zanimaju se za ostrva poput Krita, Krfa i Patmosa. Ruski investicioni fondovi već su kupili solunski fudbalski klub P.A.O.K, i interesuju se za nacionalnu železničku kompaniju OSE. U poslovnom svetu kruže priče da se nadaju kako će preuzeti neku luku na severu Grčke, naročito Solun, u okviru programa privatizacije. To bi ih poštedelo srahovito skupog transpoorta kroz morez Dardaneli, koji uglavnom kontrolišu Turci (iako formalno spada u međunarodne vode).

Rusi nisu jedini koji masovno ulažu u turizam na severu Grčke. Ovaj „biser na severnom Egejskom moru“ privukao je pažnju i investitora iz balkanskih zemalja, koji sve češće kupuju kuće i male hotele, i šalju sve više turista u ovu oblast.

Na primer, bugarski predsednik Rosen Plevnelijev poseduje vikendicu u Uranopolisu, bivši premijer Makedonije Vlado Bučkovski ima kuću u Neos Marmarasu, a mnogi službenici srpske i albanske vlade već su kupilli kuće u toj oblasti. „Moramo uzeti u obzir činjenicu da ovde, u severnoj Grčkoj, turizam i čitava ekonomija zavise od Balkana“, kaže lokalni hotelijer.

Stavros Tzimas, I Kathimerini/PressEurop, 25. 09.2012.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 30.09.2012.

GRČKA KRIZA