Goran Jevtić, on.fb.me/10soTJz

 

Rita: Šta predlažeš?
Gibis: Slušaj, šta god se nalazi tamo, izabralo je Hauarda za sledeću žrtvu. Koliko god da je to tragično, ovo nije vreme da budemo sentimentalni. Hoću da kažem da može da se desi da ga stvorenje nađe, bude zadovoljno i pusti nas. Ja samo hoću da se vratim kući, budem pokoren i ugnjetavan. Da li previše tražim?!
Rita: U redu je. Ja ću ostati sa Hauijem. Ti odvedi ostale.
Doktor: Ne. Ostajemo zajedno. (prilazi Gibisu) Pripadaš jednoj od najstarijih civilizacija u galaksiji. Sada vidim zašto. Vaš kukavičluk nije poseban, već lukav, agresivan. Tako je gen kukavičluka preživeo dok su toliki propali. Pa, neće moći danas. Niko više neće umreti danas.
Doctor Who, The God Complex, sezona 6, epizoda 11

Poslednje tri naslovne strane Blica nije moguće opisati nikako drugačije nego kao otvoreni poziv na linč glumca Gorana Jevtića. U sredu Blic na naslovnoj strani objavljuje vest „Glumac Goran Jevtić mi obljubio sina“. Vest zauzima polovinu naslovne strane, naslov je dat velikim crnim slovima na beloj pozadini, uz fotografiju glumca. Istog dana i NUNS i UNS osuđuju postupak Blica. Oba novinarska udruženja navode da je objavljivanjem vesti koja se zasniva na krivičnoj prijavi, a ne na presudi, Blic prekršio Kodeks novinara Srbije, posebno odredbu koja nalaže da su novinari dužni da poštuju pretpostavku nevinosti. Takođe se navodi da je, bez obzira što je Goran Jevtić javna ličnost, Blic objavljivanjem njegovih fotografija, imena i prezimena kao i biografskih podataka, ugrozio njegova prava.

Ne obazirući se na osude novinarskih udruženja i negodovanje određenog dela korisnika i korisnica društvenih mreža,[1] Blic i narednog dana na naslovnu stranu stavlja fotografiju Gorana Jevtića. Vest opet zauzima centralno mesto na naslovnoj strani, ovog puta bela slova na crnoj pozadini objavljuju „Policija saslušala Gorana Jevtića“. Naravno, tu je i fotografija glumca. Za svaki slučaj, Blic i dan nakon toga, u petak, fotografiju Gorana Jevtića stavlja na naslovnu stranu – u donji levi ugao, uz naslov „Dečak ispričao tužiocu šta mu je uradio Jevtić“.

Na online magazinu za online mislioce 6yka, objavljen je tekst u kome se navodi kako je glavni motiv za napad na glumca profit:

„Mediji u Srbiji već godinama krše sve moguće smernice Kodeksa novinara Srbije, koji ostaje kao idealni model kako bi novinari i urednici trebalo da se ponašaju. Ipak, oni od slučaja do slučaja pokazuju da diktat profita gotovo da ne poznaje granice i da nema priče, utemeljene ili neutemeljene, koja nije dobra za objavljivanje ukoliko će doneti čitanost.“

Slično navodi i Biljana Srbljanović na svom fejsbuk profilu: „ovde se radi o PROFITU drugovi, ringijer PROFITIRA na čerečenju gondže, tebe, mene… bilo koga.“

Ne treba sumnjati da je Blic imao povećan tiraž i povećanu posetu svom internet izdanju i fejsbuk stranici ovih dana. Ne treba sumnjati da je tako svaki put kada skandalizuju neku vest o ubistvu, silovanju, zlostavljanju ili pokrenu hajku na neku javnu ličnost. Međutim, moguće je i da je u ovom konkretnom slučaju profit samo „fina“ prateća pojava.

Naime, čim je Blic objavio svoj prvi tekst, mnogi su stali uz Gorana Jevtića, izražavajući to, između ostalog, i deljenjem njegovih intervjua na društvenim mrežama. Nije prošlo dugo pre no što je posebno zapao za oko jedan intervju dat upravo Blicu. Intervju je star godinu dana i dat je povodom premijere predstave „Gospođa ministarka“ u kojoj Jevtić igra naslovnu ulogu.[2] U tom intervjuu on između ostalog kaže:

„Nismo se bavili banalnošću. Ali u trenutku kad mi radimo scene s ujka Vasom, u Srbiju za savetnika stiže Stros-Kan, čovek koji bi bez obzira na to koliki je stručnjak, trebalo da se povuče iz javnog života jer je prokazan, diskreditovan. Lik Pere Kalenića je od onih koji naprasno postaju rođaci ili obožavaoci onih koji su se dohvatili vlasti. Anka služavka, koja se uz Živku ponaša ovako kad nije ministarka i onako kad jeste, zadatke izvršava priježno i za to dobija bisere, kad zabrlja, zglajzne, al‘ vrlo brzo nađe način da se vrati na drugi ulaz, a Živka je pusti… Pa zar to nije, na primer, Dinkić? Nismo se bavili eksplicitno ni sa kim, ali Nušić je napisao to što je napisao, a u stvarnosti imamo to što imamo. Živka je osvetoljubiva kao Vučić, prevrtljiva kao Dačić, nepatvorena kao Nikolić, u vizuelnim transformacijama kao Jorgovanka Tabaković, kao Đilas u odnosu prema umetnosti i kulturi.“

Predstava „Gospođa ministarka“ se očigledno može shvatiti i kao veoma kritički nastrojena prema aktuelnoj vlasti, što samo po sebi ne bi trebalo da bude problematično. Jer umetnost i treba tome da služi. Međutim, u situaciji u kojoj vlast ne trpi kritiku, to postaje opasno.

Do sada je dosta reči bilo o pritiscima na medije i probleme autocenzure. Umetnošću se niko još nije bavio, možda zato što i nije bilo potrebe, jer je umetnost toliko marginalizovana da se slobodno može odmahnuti rukom i reći „pas laje, vetar nosi“. Ali čemu onda atak na Gorana Jevtića?

Da bismo odgovorili na ovo pitanje moramo se vratiti medijima i zapitati se – da li smo došli s onu stranu autocenzure? Da li smo došli do toga da se novinari ponašaju kao Gibis iz citata s početka teksta? Agresivno kukavički, gde moraju ponuditi nekoga za žrtvu kako bi umirili gladno stvorenje i eventualno spasili sebe? Lako je poverovati u to.

Lako je poverovati da se u „krugovima bliskim najvišim vrhovima vlasti“ priča o nezadovoljstvu predstavom „Gospođa ministarka“. Raspitujući se o novim sočnim slučajevima kod svojih policijskih izvora novinar ili novinarka Blica saznaje za prijavu protiv glumca Gorana Jevtića i to vidi kao šansu da diskredituje predstavu, pomogne svom listu i pogura svoju karijeru. Urednik prepozna istu šansu, zanemaruje Kodeks, zanemaruje Ustav i daje dozvolu da se krene u napad.

Lako je poverovati u ovaj sled događaja. I prilično zastrašujuće.

U trenutku dok pišem tekst, Blic ažurira svoju internet prezentaciju i sad se vidi naslovna strana subotnjeg izdanja. Najavljen je tekst – „Glumac sa advokatima odgovorio Blicu: Napadate Jevtića jer glumi Gospođu ministarku“. Sam tekst još nije dostupan.

Peščanik.net, 25.10.2014.

Srodni linkovi:

Ivan Medenica – A sad malo i umetnost

Vedrana Rudan – Blic obljuba

———–    

  1. Interesantno je da je Blic, nakon glasnog protesta tviter zajednice, sa svog zvaničnog tviter naloga uklonio sve tvitove koji se tiču Gorana Jevtića i povezanih vesti.
  2. Pozorište Boško Buha u kome se igra predstava „Gospođa ministarka“, takođe je oštro osudilo pisanje Blica i stalo uz svog glumca.