Nargiz Asadova: Vest dana koja nam je stigla iz Strazbura i koju verovatno već svi pomno komentarišu, odnosi se na presudu Evropskog suda za ljudska prava po predmetu JUKOS-a. Ono što prvo upada u oči je to da je ova sudska odluka nekako dvojaka, reklo bi se kompromisna. S jedne strane, njome nisu potvrđeni politički motivi istrage i presude nad JUKOS-om, a s druge, ipak stoji konstatacija da je Rusija, služeći se sredstvima koja protvreče pravu, onemogućila JUKOS da zaštiti svoju imovinu. Kako vi komentarišete ovu presudu i da li je ona, s vaše tačke gledišta, pravedna?

Artemij Troicki: Potpuno podržavam presudu strazburškog suda za ljudska prava, tog najhumanijeg suda na svetu. U potpunosti se slažem i sa onim njenim delom koji govori o tome da sud ne vidi političke motive u presudi našeg suda po predmetu JUKOS-a, to jest, slažem se s onim njenim delom koji se tako ne sviđa našim borcima za ljudska prava i našim liberalima. Upravo to sam i ja uvek govorio. Dakle, bila su dva osnovna motiva za sudski proces nad Hodorkovskim. Prvi je pohlepa, to jest prosta želja da se prisvoji jedna više nego dobra naftna kompanija, odlično postavljena i razrađena, s ogromnom imovinom, ili kraće rečeno, firma koja donosi veliki profit. Teško je bilo odoleti tako primamljivom trofeju. I to je bio veoma ozbiljan motiv. Drugi motiv je ja mislim lični. U biografiji bivšeg vlasnika JUKOS-a postoji neka tačkica, neka flekica u ličnim odnosima s Putinom koja Vladimira Vladimiroviča dozlaboga zadeva i on, po svemu sudeći, zbog nečega jako ne voli Hodorkovskog. Možda ga čak i mrzi.

Nargiz Asadova: A zbog čega? Imate li vi možda neku pretpostavku?

Artemij Troicki: Nemam pojma, a spletkarenje je poslednja stvar na svetu kojom bih želeo da se bavim. No ova dva razloga su bila sasvim dovoljna da se temeljno razbuca JUKOS i na duže vreme utamniči Hodorkovski. A što se političkog motiva tiče, više se ne sećam tačne hronologije događaja. Ne sećam se da li su varijantu političkog motiva u javnost prvi lansirali liberali, a onda je sa zadovoljstvom prihvatili pripadnici Putinove sive propagande, ili ju je iz senke prvo kreirala putinska propaganda, a onda sa zadovoljstvom prihvatili liberali i borci za zaštitu ljudskih prava. Jer govoriti o tome da je JUKOS preuzet radi pljačke, to priznaćete zvuči nekako više banditski i veoma je nezahvalno za javnu upotrebu. S druge strane govoriti o nekakvim ličnim motivima, zvuči dosta nesolidno, nekako isuviše neozbiljno. Kao da smo u zabavištu. Ali zato, kada se nešto proglasi za političko, e to onda postaje nešto što je veoma ozbiljno, tanano promišljeno, vrlo delikatno. Onda je to baš onakvo kakvo treba da bude.

Nargiz Asadova: I ide na ruku ljubiteljima teorija zavere.

Artemij Troicki: Tako su Putin i njegova administracija jednim pucnjem ubili dva zeca. Poslat je signal svim oligarsima, buržujima i njima sličnima da ne čine to što je činio čika Miša (Mihail Hodorkovski), jer ih u protivnom, to veoma skupo može koštati. Poruka je bila veoma kratka i ona glasila: budite apsolutno lojalni. Tačka. A drugo, što je takođe veoma važno, poslat je signal i zapadnim investitorima. Ta je poruka gasila ovako: dragi naši prijatelji iz inostranstva, ne petljajte se sa svakojakim slobodnim oligarsima. Imajte posla samo sa državnim korporacijama i oligarsima stoprocentno lojalnima državnoj birokratiji, i glava vas neće boleti. I to se odnosi na sve, i na minorne, a tim pre, i na one krupnije investitore. Sve u svemu, mislim da sam dosta dobro provalio stvari vezane za ovaj predmet, a i da nisam, u svakom slučaju sam u odnosu na njega doneo pravilnu odluku. No cela stvar postaje još interesantnija kada se obrati pažnja na onaj deo predmeta koji se odnosi na materijalnu kompenzaciju, i koji me je naveo na veoma zanimljive misli. Ima nekih unutrašnjih neprijatelja koji deluju pod maskom uvaženih eksperata i koji tvrde da se lična imovina Putina Vladimira Vladimiroviča kreće negde između 90 i 100 milijardi novčanih jedinica izraženih u inostranoj valuti. A po podnetoj tužbi, oštećena strana od ruske države na ime kompenzacije zahteva isplatu otprilike iste te sume, izražene baš u toj istoj, inostranoj valuti. Sto milijardi je ogroman novac i Rusija naravno nije u stanju da isplati sumu koja je navedena u tužbi. I tu bi sada trebalo da se pojavi Putin Volođa, pravi pravcati supermen…

Nargiz Asadova: Poigravajući se drhtavo svojim mišicama…

Artemij Troicki: … dopola obnažen i da kaže: „Šta? Sto milijardi? Sitnica! Ja imam te pare“. I on smesta prodaje svoju kompaniju Gunvor, svoj deo imovine u Gaspromu, Rosneftu i još nekim kompanijama i… opalaaa! Evo ih! Tužbom traženih 98 milijardi. A onda, sav taj novac, širokim razmahom nesebično prostire pred oštećene i kaže: „Evo vam! I dabogda se u njima podavili vi nezasite buržujske škrtice“! E to bi bio gest! To bi zaista bio pravi gest!

Nargiz Asadova: I sledećih dvanaest godina predsednikovanja bi bilo apsolutno obezbeđeno. S devedesetoprocentnom podrškom birača.

Artemij Troicki: Postao bi svetski heroj za sva vremena. I pri tom, pred svima čist. Evo me gde stojim pred vama go i čist. Ostao sam bez žute banke i nemojte me više daviti s tim bezveznim brbljarijama.

Nargiz Aasadova: I to bi bio pravi patriotizam.

Artemij Troicki: Da.

 
Radio Eho Moskve 20.09.2011. Deo emisije Lični stav, intervju sa Artemije Troickim, novinarem i muzičkim kritičarem

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 23.09.2011.